ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βενιζέλος: Το ζήτημα της ονομασίας μπορεί να λυθεί ακόμη και χωρίς αλλαγή του Συντάγματος της πΓΔΜ

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με ανάρτησή του στο Facebook, ξεκαθαρίζει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο

 

Θέση στη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη για το Σκοπιανό και αφορά στην ανάγκη ή μη τροποποίησης του Συντάγματος της πΓΔΜ προκειμένου να κλείσει οριστικά και αμετάκλητα οποιοδήποτε αλυτρωτικό ζήτημα πήρε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με ανάρτησή του στο Facebook, ξεκαθαρίζει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο, από τη στιγμή που οι σχετικές ρυθμίσεις της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 διασφαλίζουν «σε μόνιμη και διαρκή βάση, τον σεβασμό των υφιστάμενων συνόρων, την περιφερειακή σταθερότητα και τη σχέση καλής γειτονίας».

Όπως τονίζει μάλιστα ο κ. Βενιζέλος, «η άποψη ότι το εθνικό Σύνταγμα υπερισχύει του Διεθνούς Δικαίου και εν προκειμένω της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, δεν γίνεται δεκτή διεθνώς και αντιβαίνει ευθέως στο άρθρο 27 της Συμβάσεως της Βιέννης περί του Δικαίου των Συνθηκών που απαγορεύει σε ένα συμβαλλόμενο σε συνθήκη κράτος να επικαλεσθεί το εσωτερικό του δίκαιο ως δικαιολογία για την εκ μέρους του μη τήρηση της συνθήκης».

Επομένως, σύμφωνα με τον ίδιο, το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ δεν συνδέεται άμεσα με την ανάγκη να εξαλειφθούν οι κάθε είδους αλυτρωτικές εξαγγελίες στο προοίμιο και σε διατάξεις του καταστατικού χάρτη των Σκοπίων.

Στην ανάρτησή του μάλιστα παραθέτει αυτούσιο το σχετικό άρθρο προς αποφυγή παρεξηγήσεων.

Related Articles

Back to top button