ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρουφάκης: «Το τρίτο Μνημόνιο το σχεδίαζαν από το 2013 – 2014»

Ο Σόιμπλε μου είπε ότι αποφάσισε να ρίξει τον Σαμαρά τον Ιούνιο του 2014.

 

 

Με τον Μέτερνιχ παρομοίασε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου του «Η αρπαγή της Ευρώπης», τη Δευτέρα, ενώ έστρεψε τα βέλη του και κατά της κυβέρνησης, κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Ο κ. Βαρουφάκης αποκάλυψε μάλιστα ότι ο ίδιος ο Σόιμπλε του είπε ότι αποφάσισε να ρίξει την κυβέρνηση Σαμαρά τον Ιούνιο του 2014. «Το τρίτο Μνημόνιο το σχεδίαζαν από το 2013 – 2014. Ο λόγος που η κυβέρνηση Σαμαρά τελείωσε ήταν απλός. Ο Σόιμπλε από τον Ιούνιο του 2014 αποφάσισε ότι ο κ. Σαμαράς δεν του κάνει πλέον», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, κάποια στιγμή τον ρώτησε: «Βόλφγκανγκ πες μου πότε αποφάσισες να ρίξετε τον Σαμαρά;». «Μου είπε τον Ιούνιο του 2014», πρόσθεσε.

«Νομίζετε ότι ο Σόιμπλε νοιάζεται για την Ελλάδα; Γνωρίζει ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα επιτυχίας των μνημονίων στην χώρα μας. Το μόνο που θέλει είναι να ελέγχει τον προϋπολογισμό της Γαλλίας», δήλωσε ακόμα ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε:

«Είδε (σ.σ ο Σόιμπλε) την συντριβή της αντίστασης της Αθήνας για να την χρησιμοποιήσει ως παράδειγμα στους ευρωπαίους ηγέτες».

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υποτάχθηκε στο 3ο μνημόνιο γιατί την έπεισαν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική. Δεν είχα καμία όρεξη να γίνω υπουργός οικονομικών, αλλά είχα μια άποψη για εποικοδομητική ανυπακοή. Να έχει ελπίδες ο λαός ! Αυτό ήθελα. Είχα τονίσει ότι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είναι ευχολόγιο και δεν έπρεπε να το κάνουμε», είπε ακόμα ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

«Το βράδυ του δημοψηφίσματος έπρεπε να είμαστε πιστοί στον κόσμο. Έπρεπε να προετοιμάσουμε τον κρατικό μηχανισμό για να μείνουμε ζωντανοί για δυο εβδομάδες. Δεν θα μας άφηναν να βγούμε από το ευρώ! Θα αποδέχονταν την πρόταση μας. Δεν τιμήσαμε το 62% του ελληνικού λαού», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης.

Κλείνοντας ο κ. Βαρουφάκης υπογράμμισε πάντως πως η χώρα δεν πρέπει σήμερα να βγει από το ευρώ. Συγκεκριμένα είπε: «Μπήκαμε αλλά δεν θα πάμε στην θέση που ήμασταν πριν μπούμε».

Related Articles

Back to top button
Close
Close