ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζανακόπουλος: Ισορροπημένη και βιώσιμη η συμφωνία

Ισορροπημένη και βιώσιμη χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος την τεχνική συμφωνία που επετεύχθη τα ξημερώματα μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών. Η συμφωνία έχει ουδετέρο δημοσιονομικό αποτελέσμα, επέμεινε ο κ. Τζανακόπουλος.

Παρά την αρχική απαίτηση του ΔΝΤ, η κυβέρνηση πέτυχε μια συμφωνία με μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο, καθώς συμφωνήθηκε η τροποποίηση του δημοσιονομικού μείγματος με 1% περιοριστικά μέτρα και 1% μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης για 2019 και 2020, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέτρα για το 2019 στοχεύουν στη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% και το 2020 στην εξοικονόμηση 1% από την μείωση του αφορολόγητου.

Για τις συντάξεις είπε ότι η μεγαλύτερη μείωση δεν θα ξεπερνά το 19% ακόμη κι αν υπάρχει μεγαλύτερη προσωπική διαφορά. Το αφορολόγητο πέφτει στα 5.900 ευρώ.

Ως προς τα αντίμετρα ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε τα εξής:

  • Επιδότηση ενοικίου, με μέση επιδότηση περίπου 1.000 ευρώ το χρόνο σε 600.000 οικογένειες.
  • Ενίσχυση του επιδόματος του πρώτου και του δεύτερου παιδιού, συνολικού ύψους 260 εκατομμυρίων.
  • Επέκταση του προγράμματος σχολικών γευμάτων σε δημοτικά και γυμνάσια, ώστε να καλυφθεί ο μισός πληθυσμός των μαθητών.
  • Επέκταση του προγράμματος των βρεφονηπιακών σταθμών για να καλύψουν το 1/3 των παιδιών, ηλικίας έως 4 ετών.
  • Το μέτρο της μείωσης στα φάρμακα θα επεκταθεί σε όλον τον πληθυσμό και όχι μόνο τους συνταξιούχους, με εισοδηματικά κριτήρια.
  • Αναπτυξιακό πακέτο ύψους 250 εκατομμυρίων, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας,
  • Αντίστοιχο πακέτο θα κατευθυνθεί για την ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
  • Μείωση φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 26% – Μείωση συντελεστών φορολόγησης φυσικών προσώπων από το 22% στο 20%.
  • Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 200 εκατομμύρια, για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα.
  • Μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης: μηδενίζεται για όσους έχουν έσοδα μέχρι 30.000 ευρώ. Για τους υπόλοιπους προβλέπεται μείωση συντελεστή.

Όπως είπε ο κ. Τζανακόπουλος, τα μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης θα ψηφιστούν και θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα, εφόσον το 2018 επιτευχθεί ο στόχος για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ τα θετικά μέτρα θα κατατεθούν σε ξεχωριστό άρθρο στο νομοσχέδιο των προαπαιτουμένων, «ώστε κόμματα και βουλευτές να μπορούν να τα υπερψηφίσουν».

Πότε θα ψηφιστούν τα μέτρα

Το νομοσχέδιο, όπως είπε ο κ. Τζανακόπουλος, θα εισαχθεί στη Βουλή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και αναμένεται να ψηφιστεί μέτα την επιστροφή του πρωθυπουργού από το Πεκίνο, στις 16 Μαΐου.

Την ερχόμενη Πέμπτη θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο για την αναλυτική παρουσίαση της συμφωνίας και τον προγραμματισμό των επόμενων πρωτοβουλιών. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει και η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Για το χρέος

Για τις συζητήσεις για το χρέος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι κεντρική επιδίωξη είναι στις 22 Μαΐου να επιτευχθεί συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Ωστόσο, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να συνεχιστούν οι συζητήσεις για λίγες ημέρες ακόμη μετά το Eurogroup της 22ας Μαΐου και η τελική συμφωνία να οριστικοποιηθεί σε ένα έκτακτο Eurogroup.

Εκτίμησε ότι η τελική συμφωνία θα είναι τοσο γενική ώστε να μη δημιουργεί πρόβλμα στο Βερολίνο και τόσο ειδική ώστε να μπορεί το ΔΝΤ να ολοκληρώσει τη θετική μελέτη για το χρέος και να επιτρέπει την ένταξη της χώρας στο QE.

Related Articles

Back to top button
Close
Close