ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζανακόπουλος: «Η χώρα μπαίνει σε φάση ανάκαμψης αλλά έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας»

«Αλλαγή της συμφωνίας και τέταρτο μνημόνιο επιδιώκει μόνο η ΝΔ».

 

 

«Η χώρα μπαίνει σε φάση ανάκαμψης αλλά έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας και του έργου που έχουμε μπροστά μας για την έξοδο από την κρίση και την απαλλαγή από το καθεστώς της επιτροπείας», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, καταφερόμενος ταυτόχρονα κατά της ΝΔ και εξαίροντας τη σημασία της επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Ο κ. Τζανακόπουλος προσέθεσε και τα εξής: «Η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι πλέον γεγονός. Επιβεβαιώνεται και από την πρόσφατη Έκθεση της Κομισιόν στις φθινοπωρινές της προβλέψεις. Η Κομισιόν εκτιμά ότι η μεγέθυνση του ΑΕΠ στο επόμενο έτος θα φθάσει το 2,7%, η ανεργία θα αποκλιμακωθεί ακόμα περισσότερο στο 22% -θυμίζω ότι τον Ιανουάριο του 2015 ήταν στο 26%-, ενώ οι επενδύσεις πρόκειται να τριπλαστιαστούν φθάνοντας στο 13,7%».

«Παράλληλα επιβεβαιώνεται η διαφαινόμενη επίτευξη των στόχων του ελληνικού προγράμματος, που ενισχύει την ειλημμένη απόφαση να προχωρήσει τάχιστα, δίχως υποχωρήσεις αρχών, αλλά και χωρίς άσκοπες κωλυσιεργίες η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος», προσέθεσε.

«Από την πλευρά μας, θέτουμε ως στόχο τη λήψη βρχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος στο Eurogroup την 5η Δεκεμβρίου αλλά και τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων που θα καταστήσουν πλέον το χρέος βιώσιμο», είπε ο κ. Τζανακόπουλος, επισημαίνοντας ότι «σε αυτό το πλαίσιο κινούνται και οι χθεσινές δηλώσεις Ράις εκ μέρους του ΔΝΤ».

«Οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις έχουν συμφωνηθεί και εφαρμόζονται από τον περασμένο Ιούλιο, ενώ δεν υπάρχει ενδεχόμενο αλλαγής της συμφωνίας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι «αλλαγή της συμφωνίας και τέταρτο μνημόνιο επιδιώκει μόνο η ΝΔ, διακαής πόθος της οποίας είναι η αποτυχία το τρέχοντος προγράμματος. Στόχος της να επιβάλει μια σκληρή ατζέντα λιτότητας και να την προσφέρει ως αντάλλαγμα για τη ρύθμιση του χρέους».

«Η πολιτική της αυτή δεν είναι επικίνδυνη για την κυβέρνηση, είναι επικίνδυνη για τη χώρα και την ελληνική οικονομία. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει αυτήν την εξέλιξη και θα συνεχίσει να εργάζεται στην κατεύθυνση της ρύθμισης του χρέους μαζί με τους εταίρους της στο υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα» υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος.

«Σε αυτό το θετικό περιβάλλον για την ελληνική οικονομία και την εξέλιξη του τρέχοντος προγράμματος εντάσσεται και η επίσκεψη του Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα στην Αθήνα. Μια επίσκεψη υψηλού συμβολισμού, αλλά και ουσίας και αυτό διότι ο Αμερικανός Πρόεδρος έχοντας εκφράσει επανειλημμένα την ανάγκη για το ξεπέρασμα της λιτότητας και την αναπτυξιακή στροφή στην παγκόσμια οικονομία, θέτει στην κορυφή της ατζέντας των συζητήσεων τη λύση για το ελληνικό χρέος» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επισημαίνοντας ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό πως στην επίσκεψή του στην Αθήνα, ο Μπάρακ Ομπάμα θα συνοδεύεται από τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, «οι θέσεις του οποίου είναι εξαιρετικά προωθητικές στις συζητήσεις για το ελληνικό χρέος».

«Αυτό που είναι κρίμα είναι ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει με δηλώσεις στελεχών της στην υποβάθμιση της σημασίας αυτής της επίσκεψης. Για άλλη μια φορά η ΝΔ δεν προσφέρει καλές υπηρεσίες στην υπόθεση της εξόδου από την κρίση και δυστυχώς καταλήγει να εκτίθεται διεθνώς. Η πορεία της χώρας, ευτυχώς, δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα καταστροφής που επιμένει να παρουσιάζει η ΝΔ» πρόσθεσε ο κ. Τζανακόπουλος, υπενθυμίζοντας τον αριθμό των σημαντικών ηγετών που έχουν επισκεφθεί την Ελλάδα στον τελευταίο χρόνο, καθώς και την πρώτη Ευρωμεσογειακή Σύνοδο με τη συμμετοχή του συνόλου των ηγετών του Νότου. Προσέθεσε δε χαρακτηριστικά: «Καμία σχέση με την απομόνωση που βίωσε η χώρα μας την καταστροφική πενταετία 2010-2014».

Ικανοποίηση για το ΕΣΡ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, ενώ ευχήθηκε στα μέλη της Ανεξάρτητης Αρχής καλή επιτυχία στα καθήκοντά τους.

«Μετά την χθεσινή θετική εξέλιξη, ανοίγει πλέον ο δρόμος για την διεξαγωγή του διαγωνισμού, παρά την διαρκή υπονόμευση από την αξιωματική αντιπολίτευση» πρόσθεσε.

«Το ΕΣΡ αναλαμβάνει ένα βαρύ καθήκον και ο πήχυς των προσδοκιών είναι εξαιρετικά υψηλός, τόσο σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, όσο και στο τίμημα των αδειών. Ακόμα και η ΝΔ, κάτω από τη γενική κατακραυγή που αποτυπώθηκε και σε πρόσφατες μετρήσεις της κοινής γνώμης, αναγκάστηκε να υποχωρήσει από την 10μηνη στάση αδιαλλαξίας της και να τηρήσει την συνταγματική της υποχρέωση, έστω και την τελευταία στιγμή» είπε ο κ. Τζανακόπουλος, υπενθυμίζοντας ότι «μόλις τρείς μέρες πριν, η ΝΔ έθετε ως προϋπόθεση την συνολική κατάργηση του ν. 4339, για να συναινέσει στο ΕΣΡ». «Μετά την χθεσινή εξέλιξη είναι πια βέβαιο ότι η διαγωνιστική διαδικασία θα προχωρήσει στη βάση του νόμου 4339. Από την δική μας πλευρά δηλώνουμε ότι θα είμαστε αρωγοί του ΕΣΡ στην δύσκολη προσπάθεια που αναλαμβάνει, να βάλει δηλαδή τάξη και να αποκαταστήσει τη συνταγματική νομιμότητα», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Related Articles

Back to top button
Close
Close