ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Αν τολμά ο Μητσοτάκης ας προκηρύξει εκλογές

Παρακολουθήστε σε ζωντανή μετάδοση τη συνέντευξη που παραχωρεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Την άποψη πως το κρίσιμο θέμα των επόμενων εκλογών είναι αν η χώρα θα αποκτήσει προοδευτική κυβέρνηση διατύπωσε στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου στην 85η ΔΕΘ, ο Αλέξης Τσίπρας. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιτέθηκε στην κυβέρνηση που όπως είπε το προηγούμενο διάστημα αγνόησε και στοχοποίησε τους νέους. 

«Κατανοώ τη δημοσκοπική αναγκαιότητα του κ. Μητσοτάκη να ασχοληθεί με μία κατηγορία την οποία έχει αμελήσει δύο χρόνια και έχει στοχοποιήσει δύο χρόνια. Σχεδόν για ό,τι συνέβαινε στη χώρα αυτοί που είχαν την ευθύνη ήταν νέοι άνθρωποι (…). Να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε τα υπαρκτά προβλήματα της νεολαίας σήμερα. Οι νέοι άνθρωποι δεν θέλουν gigabytes και χαρτζιλίκια, φιλοδωρήματα. Θέλουν όραμα. Προοπτική και σχέδιο για να μπορέσουν να σπουδάσουν και να μείνουν στη χώρα να εργαστούν με αξιοπρεπείς μισθούς. Ο κ. Μητσοτάκης τους πρότεινε το εξευτελιστικό που ακούσαμε την προηγούμενη εβδομάδα και κάποια gigabytes που αξίζουν άπαξ 20 ευρώ», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ.

Δείτε live τη συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα

Αν έχει το θάρρος και αν τολμά ας προκηρύξει εκλογές ο Μητσοτάκης

Απαντώντας σε ερώτημα του Χρήστου Τσιγουρή για λογαριασμό του Open γιατί δεν ζητάει εκλογές σημείωσε: «Έχω απαντήσει πολλές φορές σε παρόμοιο ερώτημα. Νομίζω ότι και πέρυσι σας απάντησα λέγοντας ότι εγώ δεν θα γίνω Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης την προηγούμενη εβδομάδα από αυτό εδώ το βήμα απέδειξε ότι παραμένει Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης έχει με βάση το Σύνταγμα την ευθύνη να προκαλέσει όποτε αυτός θέλει εκλογές. Αν έχει το θάρρος και αν τολμά ας τις προκηρύξει. Στο χέρι του είναι». 

«Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι το τελευταίο στάδιο»

Για την επέκταση της υποχρεωτικότητας ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Πρέπει να αναζητηθεί και κάποιος να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για την παταγώδη αποτυχία στο μέτωπο της πανδημίας. Διάβασα προχθες τα επίσημα στοιχεία του ΕCDC και η χώρα μας είναι το τελευταίο διάστημα από τον Αύγουστο και μετά είναι πρωταθλήτρια σε θανάτους και σε κρούσματα. Αυτή η πραγματικότητα, η δυσμενής πραγματικότητα έχει κάποιες αιτίες. Κάποιοι δεν πετύχανε τους στόχους τους (…)».

«Ο εμβολιασμός είναι πολύ σημαντικό όπλο αλλά δεν προχωρά όπως έπρεπε. Είναι αρκετά χαμηλά τα νούμερα. Και γι’ αυτό υπάρχουν ευθύνες. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να πείσει. Τα πράγματα άρα είναι εξαιρετικά δύσκολα. Χρηματοδότησε όχι το μήνυμα αλλά τα ΜΜΕ. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι το τελευταίο στάδιο», είπε.

«Δεσμευόμαστε ότι θα προχωρήσουμε στη συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης»

Απαντώντας σε ερώτημα με ποιο κόμμα θα μπορούσε να συνεργαστεί μετά τις εκλογές απάντησε: «Το κρίσιμο ζήτημα είναι η χώρα να αποκτήσει προοδευτική κυβέρνηση που θα δώσει όραμα και προοπτική στον τόπο εφαρμόζοντας μία διαφορετική πολιτική, ριζικά διαφορετική προοπτική προς όφελος της κοινωνίας, μία πολιτική που θα έρθει να απαντήσει στο μεγάλο ζήτημα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα που είναι η διεύρυνση των ανισοτήτων, στις μεγάλες αγωνίες της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών. (…) Το κρίσιμο δίλημμα ετούτη την ώρα είναι αν η χώρα θα συνεχίσει σε αυτή τη νεοφιλελεύθερη και αντικοινωνική κατεύθυνση στην οποία την οδηγεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ή εάν η χώρα θα αποκτήσει μία προοδευτική κυβέρνηση με συγκεκριμένη στόχευση και πολιτικές που θα έχουν ως στόχο την κοινωνική συνοχή. (…) Εμείς έχουμε θέσει και το στόχο και το πρόταγμα των επόμενων εκλογών, που είναι πάρα πολύ απλό. Θα έχουμε μία κυβέρνηση προοδευτική σε αυτή την κατεύθυνση; Θα έχουμε κυβέρνηση από την επόμενη των εκλογών που είναι με απλή αναλογική ή θα υπάρξουν εκβιασμοί εκλογικοί, δεύτερες εκλογες και περιπετειες; Εμείς δεσμευόμαστε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που θα πάρει εντολή  σχηματισμού κυβέρνησης αποτελεί την ουσιαστική προϋπόθεση για να έχουμε μία εξέλιξη σε αυτή την κατεύθυνση. Γιατί δεσμευόμαστε ότι θα προχωρήσουμε στη συγκρότηση κυβέρνησης προοδευτικής».

5379157.jpg
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

«Δεν είναι ηθικό ένας πρωθυπουργός να νομοθετεί φοροελαφρύνσεις για τόσο μικρή μειοψηφία μέσα στην οποία ανήκει και ο ίδιος»

«Ο κ. Μητσοτάκης ήρθε να νομοθετήσει και πανηγύρισε γι’ αυτό για το 0,4% των Ελλήνων. Εγώ δεν ξέρω πολλούς ανθρώπους γύρω μου που να έχουνε τόσο μεγάλη περιουσία. Φανταστείτε δηλαδή τώρα αν έχεις τρία παιδιά και είναι ένα ζευγάρι το σύνολο του αφορολόγητου μεταβίβασης πηγαίνει στα 2,4 εκατομμύρια ευρώ. Ποιοι έχουν αυτές τις δυνατότητες; Ενδεχομένως ο κύκλος του κ. Μητσοτάκη. Ενδεχομένως και ο ίδιος. Από ότι είδα στο πόθεν έσχες του έχει 32 ακίνητα. Αλλά δεν είναι ηθικό ένας πρωθυπουργός να νομοθετεί φοροελαφρύνσεις για τόσο μικρή μειοψηφία μέσα στην οποία ανήκει και ο ίδιος», είπε απαντώντας σε άλλο ερώτημα.\

Πλήρως κοστολογημένα τα μέτρα μας

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε πως τα μέτρα που παρουσίασε το Σάββατο είναι πλήρως κοστολογημένα. 
«Τα μόνιμα μέτρα που προτείνουμε είναι αξίας 1,8 δισ. ευρώ. Ούτε καν 2. Είναι πλήρως κοστολογημένα τα μέτρα. Εχουμε την εμπειρία», τόνισε. 

Related Articles

Back to top button