ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας αλά Παπανδρέου: “Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε”

Την φράση του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, θύμισε πριν λίγο ο Αλέξης Τσίπρας

“Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε” είπε ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη τύπου για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής. Την φράση αυτή είχε πει ο Γιώργος Παπανδρέου, πριν τις εκλογές του 2009, όπου αποκαλύφθηκε η τεράστια πλαστογραφία στα οικονομικά επί κυβέρνησης Καραμανλή.

Μπορεί να μην πήραμε αποφάσεις για το άμεσο μέλλον αλλά συζητήσαμε πολύ σημαντικά ζητήματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Οσον αφορά στο προσφυγικό, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι είχε την ευκαιρία με τους πρωθυπουργούς Ιταλίας και Ισπανίας να θέσουμε τον προβληματισμό για τις τρέχουσες ροές και τους μελλοντικούς κινδύνους.

Η ανησυχία μου, σημείωσε, είναι ότι παρά τη δύσκολη συμφωνία με την Τουρκία, οι ροές υφίστανται ακόμη, θα πρέπει να διατηρούμε την εγρήγορση για να βρούμε ένα τρόπο πιο αποτελεσματικής διαχείρισης.

Οπως είπε, συζητήθηκε η δυνατότητα μελλοντικής ενίσχυσης των χωρών προέλευσης των μεταναστών, οι διπλωματικές προσπάθειες για να λήξει η κρίση στις χώρες αυτές, αλλά και άμεσες δράσεις για την αντιμετώπιση των ροών.

Η Τουρκία

Στέλνουμε ένα αυστηρό και ψύχραιμο μήνυμα στη γείτονα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι “συνεχίζουμε να πιστεύουμε στη μεγάλη σημασία συνέχισης της ενταξιακής πορείας ενώ υπάρχει ανάγκη για καλύτερη συνεργασία στο προσφυγικό».

Σημειώνεται ότι η Σύνοδος Κορυφής αποφάσισε ότι η Κομισιόν θα εκτιμήσει αν θα κόψει ή θα ανακατευθύνει κονδύλια που σχετίζονται με την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, όπως ανακοίνωσε ο Ντ. Τουσκ. Η χώρα πρέπει να σέβεται όλα τα μέλη, τόνισε και όπως είπε, η Σύνοδος Κορυφής άκουσε τις ανησυχίες του προέδρου Αναστασιάδη. Από την πλευρά του, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε ότι υπήρξαν προτάσεις για μεταφορά των προενταξιακών πόρων και έχουμε δουλέψει σε εναλλακτικά σενάρια.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αναφέρθηκε στις καθημερινές παραβιάσεις στο Αιγαίο, την αδυναμία επίλυσης του κυπριακού και την απομάκρυνση από το πνεύμα της Κοπενχάγης.

Brexit

Οσον αφορά στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα αλλά η απόσταση είναι ακόμα μεγάλη. Η διάθεση απέναντι στο βρετανικό λαό δεν είναι τιμωρητική διάθεση. Μας αφορά η επόμενη μέρα, η δυνατότητα να μην χαθούν τα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών. Υπάρχουν διαφορές που θα πρέπει να γεφυρωθούν το συντομότερο δυνατόν για να μην βρεθούμε σε μια πολύ δύσκολη συζήτηση το Δεκέμβριο.

Αλλαγές στην Ευρώπη

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι μέχρι τον Ιούνιο πρέπει να πάρουμε κρίσιμες αποφάσεις για την επόμενη μέρα στην ΕΕ. Ζήτησα η συζήτηση να μην γίνει κεκλεισμένων των θυρών και να υπάρχει ο λαϊκός παράγοντας. Οι πολίτες της ΕΕ πρέπει να συμμετάσχουν στη συζήτηση για την επόμενη μέρα.

Μετά την διαμόρφωση κυβέρνησης στη Γερμανία φαντάζομαι ότι η συζήτηση θα γίνει πιο συγκεκριμένη, συμπλήρωσε.

Τόνισε ότι είναι ανοιχτή η πιθανότητα να δημιουργηθούν συνθέσεις για κάποιους που θέλουν μεγαλύτερα βήματα προς τα μπρος. Να μπορούν να προχωρήσουν χωρίς να εμποδιστούν από κάποιους που θέλουν να είναι πιο συντηρητικοί.

Ολοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι αν δεν αλλάξουμε θα βουλιάξουμε. Η Ελλάδα θα παίξει πολύ καθοριστικό ρόλο στη συζήτηση, σημείωσε.

Related Articles

Back to top button
Close
Close