ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκία: Επιμένει να δυναμιτίζει το κλίμα στο Αιγαίο

Η Άγκυρα φαίνεται να επιλέγει μια εξαιρετικά επιθετική και άκρως επικίνδυνη στάση θέλοντας να προκαλέσει την αντίδραση της Αθήνας και πιθανότατα ένα «θερμό» επεισόδιο στο Αιγαίο, ώστε να παγιδεύσει την Ελλάδα σε μια ατέρμονη συζήτηση για όλα τα θέματα που η Τουρκία θέλει να ανοίξει.

ADS

Με ιδιαίτερο προβληματισμό αλλά και με ψυχραιμία παρακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων, πότε με τη δραστηριότητα πλοίων στο Αιγαίο και πότε με εθνικιστικές κραυγές Τούρκων αξιωματούχων. Η Αγκυρα φαίνεται να επιλέγει μια εξαιρετικά επιθετική και άκρως επικίνδυνη στάση θέλοντας να προκαλέσει την αντίδραση της Αθήνας και πιθανότατα ένα «θερμό» επεισόδιο στο Αιγαίο, ώστε να παγιδεύσει την Ελλάδα σε μια ατέρμονη συζήτηση για όλα τα θέματα που η Τουρκία θέλει να ανοίξει.

Η εκτός τόπου και χρόνου προκλητικότητα κορυφώθηκε χθες όχι από κυβερνητικά στελέχη, αλλά από τον ακροδεξιό ηγέτη των «Γκρίζων Λύκων» του κόμματος MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Αφού υποστήριξε ότι η Κύπρος είναι τουρκική τονίζοντας ότι «αν η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» (Κυπριακή Δημοκρατία) θέλει ένωση να μεταναστεύσει στην Αθήνα», αναφέρθηκε και στην ένταση στο Αιγαίο, λέγοντας: «Αν θέλουν να ξαναπέσουν στη θάλασσα, εάν τραβάει η ψυχή τους να κυνηγηθούν, καλώς να ορίσουν, ο τουρκικός στρατός είναι έτοιμος. Κάποιοι να εξηγήσουν στην ελληνική κυβέρνηση τι έγινε το 1921 και 1922. Αν δεν υπάρχει κανείς να τους εξηγήσει, εμείς μπορούμε να έρθουμε σαν σφαίρα στο Αιγαίο και να τους διδάξουμε πάλι την ιστορία. Μη ζορίζεστε και μην ενθουσιάζεστε χωρίς λόγο. Ο ελληνικός λαός, που δεν υπολογίζει το δίκαιο του γείτονα, να σταματήσει να αποθρασύνεται», ανέφερε.

Είπε ακόμη ότι «ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στις 26 Φεβρουαρίου εύστοχα ανακοίνωσε τα όρια του Έλληνα ομολόγου του και είπε να εξηγήσουν καλά σε αυτό το κακομαθημενο παιδί και να μη δοκιμάζουν την υπομονή μας». Μάλιστα, ανοίγοντας ξανά το θέμα της επίσκεψης του αρχηγού ΓΕΣ στις Οινούσσες, τόνισε: «Πήγε να αναπνεύσει στα νησιά που βρίσκονται υπό κατοχή ο πρόσφατα διορισμένος αρχηγός του στρατού ξηράς της Ελλάδας. O Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απειλεί. Η Ελλάδα πολιόρκησε με εχθρότητα τα νησιά και τις βραχονησίδες που δεν κατέκτησε στους Βαλκανικούς πολέμους και που δεν της δόθηκαν στη Λωζάνη. Πρέπει χωρίς όρους να δοθεί τέλος σε αυτή την κατοχή. Πρέπει να υπάρχει συμπεριφορά με βάση τους διεθνείς κανόνες».

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ο ηγέτης του ΜΗΡ ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο. «Η «ε/κ βουλή» (όπως αποκάλεσε την Βουλή των Αντιπροσώπων) πήρε απόφαση για ένωση, ο Ε/κ ηγέτης σηκώθηκε από το τραπέζι, χτύπησε δυνατά την πόρτα και βγήκε», ισχυρίστηκε.«Οι Ε/κ να καταλάβουν καλά αυτό, ότι η Κύπρος είναι τουρκική, είναι πατρίδα των Τούρκων», ανέφερε. «Η ένωση είναι ένας μύθος φανταστικός και είναι κάτω από τα πόδια μας, είναι μίσος. Αν η «ε/κ διοίκηση» (όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία) θέλει σώνει και καλά να ενωθεί με την Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει το νησί και να μεταναστεύσει στην Αθήνα και να μην ξαναεπιστρέψει ποτέ πίσω. Ποιον πετάνε έξω από ποια πατρίδα; Αυτή τη γελοιότητα τη δέχεται ένας Τούρκος; Είναι παραμύθι το να είσαι ένα βήμα μπροστά στο Κυπριακό. Η Κύπρος είναι παρακαταθήκη στους ήρωες, δεν εγκαταλείπεται», ανέφερε.

Απέναντι σ’ αυτή τη στάση η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να κινείται με ψυχραιμία και να κρατά χαμηλούς τόνους, έπειτα από την δήλωση που έκανε το Σάββατο ο Π. Καμμένος «αν οι Τούρκοι πατήσουν τα Ιμια, να δω πώς θα φύγουν».

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μίλησε χθες ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παναγιώτης Ρήγας και στον απόηχο των δηλώσεων που προηγήθηκαν συνέστησε «να είμαστε προσεκτικοί για αυτά τα θέματα, στην εκφορά στο δημόσιο λόγο». Πάντως, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ερμήνευσαν τη δήλωση αυτή ως «καρφί» στις δηλώσεις του υπουργού Αμυνας.

Σε συνέντευξή του στον real fm, ο κ. Ρήγας ανέφερε πως «η πολιτική στάση της κυβέρνησης είναι συγκεκριμένη. Παραμείναμε πόλος σταθερότητας σε μια περιοχή πολύ τεταμένη» και συμπλήρωσε πως βοηθάει η ειρηνική συνύπαρξη και τους δύο λαούς.

Related Articles

Back to top button