ΤΟ ΠΡΩΤΟ briefing, η ΕΡΤ και η ΤΕΤΡΑΕΤΗΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ

Γράφει ο Γιώργος Πεταλωτής
Και ώ του θαύματος σήμερα έγινε το πρώτο briefing της κυβερνητικής εκπροσώπου. Στον πέμπτο μήνα μετά τις εκλογές.
Ετσι κι αλλιώς κι άλλοι πριν την κ. Γεροβασίλη φρόντισαν να απαξιώσουν τον δημοκρατικό αυτό θεσμό ελέγχου, πρωτογενούς ενημέρωσης και πληροφόρησης .
Ουσιαστικά απο το 2012 η “ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ” έχει καταργηθεί. Έργο δύσκολο για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να απαντάει στα πάντα και να απολογείται για μια ολόκληρη Κυβέρνηση.
Τα non papers του Μαξίμου προφανώς παρέχουν “ασφαλέστερη” και χωρίς ρίσκα πληροφόρηση .
Εξάλλου, χωρίς briefing , όποιος θέλει πληροφόρηση ας υποταχθεί και ας περάσει απο τα ιδιαίτερα του Μαξίμου . Τα τηλέφωνα και τα τραπεζώματα μπορούν να λειτουργούν προνομιακά για τους συνεπείς στη γραμμή, όπως και με αποκλεισμό σε όσους δεν κατανοούν και συμμερίζονται την όποια κυβέρνηση .
Βέβαια κυβερνητικός εκπρόσωπος χωρίς οργανωμένη καθημερινή ενημέρωση καταντάει ολίγον διακοσμητικό στοιχείο αλλά στην εποχή μας ποιός δίνει σημασία .
´Η μήπως ξέρουν κάτι παραπάνω άλλες χώρες Γερμανία , ΗΠΑ κλπ που οχι απλώς εφαρμόζουν το briefing αλλά ακόμη και οι ηγέτες τους υφίστανται συχνά την “βάσανον” των πολιτικών συντακτών παρέχοντας δι αυτών την πιο άμεση ενημέρωση στους πολίτες .
´Η υπερεθνικοί οργανισμοί ΟΗΕ , Κομισσιόν κλπ που λειτουργούν ανάλογα με τους “πόρτ παρόλ”.
Και επειδή όντως το θαύμα έγινε -και πληροφορούμαι οτι η ενημέρωση θα γίνεται δυο φορές την βδομάδα !!! – η δημόσια ΕΡΤ θεώρησε να το γιορτάσει δεόντως …
ΔΙΕΚΟΨΕ το δελτίο ειδήσεων , σταμάτησε το βίντεο για τις προκριματικές εκλογές στην Αμερική, για να μεταδώσει ζωντανά ολόκληρο το briefing τη στιγμή που υπάρχουν συντάκτες απο όλα τα κανάλια , εφημερίδες , τηλεοράσεις και ενημερώνουν μετά το τέλος τα Μέσα τους .
Είναι πράγματι λυπηρό να υποβαθμίζεται μία Υπουργός, ένας δημοκρατικός θεσμός, η δημόσια Τηλεόραση με τρόπο άτσαλο και καθεστωτικό.
Και μία απορία.
Οι δημοσιογράφοι που επί εποχής μου , τότε που γινόταν καθημερινά ενημέρωση και που έφθασαν στο αγωνιστικό σημείο να αποχωρήσουν μια μέρα εις ένδειξιν διαμαρτυρίας για την ημίωρη αργοπορία μου εξαιτίας κυβερνητικών καθηκόντων , γιατί δεν διαμαρτυρήθηκαν για την τετράχρονη αυτή αργοπορία;
Η ΕΣΗΕΑ μήπως;