ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θρίαμβο Μακρόν στην Γαλλία

Το πρώτο επίσημο exit poll για τις εκλογές στη Γαλλία

Οι κάλπες στη Γαλλία έκλεισαν και το πρώτο επίσημο exit poll δείχνει τον επόμενο πρόεδρο. O Μακρόν φαίνεται να συγκεντρώνει 58,2% έναντι 41,8% της Λεπέν. Τα πρώτα exit polls δείχνουν μία μεγάλη διαφορά 16 μονάδων μεταξύ των δύο υποψηφίων.

Από την άλλη το ποσοστό της Μαρίν Λεπέν είναι μεγάλο καθώς αγγίζει το 42% ενώ στον δεύτερο γύρο των εκλογών το 2017 είχε συγκεντρώσει 33,9%. Η ίδια σε ομιλία της μετά την ανακοίνωση των exit polls, ενώ αποδέχθηκε την ήττα της έκανε λόγο για ένα ηχηρό αποτέλεσμα και υποσχέθηκε δυναμική αντιπολίτευση αρχής γενομένης των βουλευτικών εκλογών τον Ιούνιο.

Πανηγυρισμοί στον Πύργο του Άιφελ

Υποστηρικτές του Εμανουέλ Μακρόν έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται στο Champ de Mars, όπου ο απερχόμενος πρόεδρος θα απευθύνει τη νικητήρια ομιλία του. Ο Μακρόν αναμένεται να φτάσει στο «Πεδίο του Άρεως» μπροστά από τον Πύργο του Άιφελ γύρω στις 10μμ ώρα Ελλάδας.

Το 2017, γιόρτασε τη νίκη του στο προαύλιο του Λούβρου, οπότε παραμένει στο προσκήνιο και στοχεύει να αφήσει το στίγμα του σε μια ακόμη εμβληματική παρισινή τοποθεσία. Το κλίμα είναι πανηγυρικό ενώ έχουν συγκεντρωθεί γύρω στα 3.000 άτομα.

https://twitter.com/idvck/status/1518289008312438784?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1518289008312438784%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.in.gr%2F2022%2F04%2F24%2Fworld%2Fekloges-sti-gallia-niki-makron-582-deixnoun-ta-prota-episima-exit-polls%2F

Μεγάλη η αποχή

Στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών το ποσοστό της αποχής προβλημάτισε τους αναλυτές, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις αγγίζει το 28,2% – ποσοστό ρεκόρ εδώ και δεκαετίες. Όπως αναφέρει το Politico, ένα ποσοστό αποχής 28% θα είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί από το 1969, όταν το 31,1% των Γάλλων ψηφοφόρων απείχε από την ψηφοφορία στον δεύτερο γύρο των εκλογών μεταξύ του γκωλικού Ζορζ Πομπιντού και του κεντρώου Αλέν Ποζέρ.

Την επανεκλογή του Μακρόν χαιρετίζουν Ευρωπαίοι ηγέτες με τον Σαρλ Μισέλ, την Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν και την Ρομπέρτα Μετσόλα να απευθύνουν συγχαρητήρια μηνύματα.

Σαρλ Μισέλ: Μπορούμε να βασιστούμε στη Γαλλία για πέντε ακόμη χρόνια

Την ανάγκη για μια «σταθερή Ευρώπη και μια Γαλλία που είναι πλήρως δεσμευμένη σε μια πιο κυρίαρχη και πιο στρατηγική Ευρωπαϊκή Ένωση» υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σε tweet που ανήρτησε εκφράζοντας τα συγχαρητήριά του στον Εμανουέλ Μακρόν για την επανεκλογή του. Ειδικότερα, ο κ. Μισέλ ανέφερε:

«Θερμά συγχαρητήρια αγαπητέ Eμανουέλ Μακρόν.

Σε αυτούς τους ταραχώδεις καιρούς, χρειαζόμαστε μια σταθερή Ευρώπη και μια Γαλλία που είναι πλήρως δεσμευμένη σε μια πιο κυρίαρχη και πιο στρατηγική Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μπορούμε να βασιστούμε στη Γαλλία για 5 ακόμη χρόνια».

«Μαζί θα πάμε τη Γαλλία και την Ευρώπη μπροστά»

«Μαζί θα πάμε μπροστά τη Γαλλία και την Ευρώπη» ανέφερε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συγχαίροντας τον Εμανουέλ Μακρόν για την επανεκλογή του.

«Αγαπητέ Εμανουέλ Μακρόν, τα συγχαρητήριά μου για την επανεκλογή σας ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ανυπομονώ να συνεχίσουμε την άριστη συνεργασία μας.

Μαζί, θα πάμε μπροστά τη Γαλλία και την Ευρώπη» σημείωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν.

Από τη μεριά της η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανέφερε: «Με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναπομονονούμε να συνεχίσουμε το έργο στο πλαίσιο της γαλλικής προεδρίας και πέρα από αυτή, για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις ενός όλο και πιο αβέβαιου και ανησυχητικού κόσμου»

Related Articles

Back to top button