ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θα ξεπεράσει ο Κασσελάκης την παγίδα ή θα χάσει το «μαγαζί»

«Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε» είπε στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης, μετά την καίρια παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπραπου πυροδότησε τις εξελίξεις.

Npress newsroom

Ο 37χρονος Στέφανος Κασσελάκης, μπήκε στην πολιτική ζωή της χώρας, ως ένας νέος αστέρας. Χωρίς καμία εμπλοκή με την πολιτική στο παρελθόν, χωρίς συμμετοχή στα κινήματα της αριστεράς, κατάφερε με την στήριξη του Παύλου Πολάκη και την δική του επικοινωνιακή τακτική, να κερδίσει τις εσωκομματικές εκλογές και να ανατρέψει τους συσχετισμούς.

«Απόλαυσέ το τώρα, γιατί οι χαρές στην πολιτική είναι λίγες», είπε στον νέο πρόεδρος, ο πολύπειρος Αλέξης Τσίπρας, ο γητευτής της αριστεράς. Μια προτροπή που φάνηκε αρχικά να κατάλαβε ο Στέφανος Κασσελάκης και το πρώτο διάστημα, φαινόταν να το απολαμβάνει. Πήγαινε με το Μετρό στο γραφείο, έκανε γυμναστική μπροστά σε δημοσιογράφους, παραλάμβανε πίτσες και κερνούσε τα τηλεοπτικά συνεργεία που περίμεναν έξω από το σπίτι του, ενώ περπατούσε πλάι πλάι με τον σύντροφό του στους δρόμους της Αθήνας. Μια υπερπροβολή στα ΜΜΕ, που όμως, του στοίχισε!

Τα προβλήματα δεν άργησαν να φανούν. Από την εποχή του Νίκου Κωνσταντόπουλου και της Μαρίας Δαμανάκη, ο χώρος αυτός είχε μάθει σε συνθέσεις. Πολυτασικός και με έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά, η προσπάθεια ισορροπίας ήταν πάντα μια δύσκολη υπόθεση. Ίσως είναι αυτό που κάνει την επιτυχία του Αλέξη Τσίπρα μεγαλύτερη, την οποία όμως, ο Στέφανος Κασσελάκης θεωρούσε δεδομένη. Η εσωκομματική του αντιπολίτευση, δεν άντεξε τις τακτικές του νέου προέδρου και με συνοπτικές διαδικασίες, αποχώρησε από το κόμμα με το οποίο κυβέρνησαν επί 5,5 χρόνια.

Χωρίς τριβές σε συνέδρια και πολιτικές μάχες, ο νέος πρόεδρος αντιμετώπισε την ηγεσία του κόμματος περισσότερο ως επιχείρηση που αναλαμβάνει ο γόνος της οικογένειας μετά τις σπουδές στο εξωτερικό, παρά ως ένα μια ηλεκτρική καρέκλα που πρέπει να μάθεις να ισορροπείς. Άρχισε να βλέπει παντού αντιπάλους, προσπαθώντας να φτιάξει την δική του ηγετική ομάδα από έμπιστους ανθρώπους. Την ίδια ώρα, επιχειρούσε συνεχώς με βιντεάκια στα social media να κερδίσει έδαφος στην κοινωνία. Η φράση «πάμε να δούμε τις ρίζες μου» αποτυπώνει την δική του πεποίθηση για πέρασμα που έχει στα κοινωνικά δίκτυα. Όμως τα likes, δεν μεταφράζονται απαραίτητα σε ψήφους.

Η «παγίδα» με τις νέες εκλογές από την βάση μετά από 8 μήνες, θυμίζει την αντίστοιχη που «έφαγε» η Ντόρα στις εσωκομματικές με τον Αντώνη Σαμαρά. Γιατί να πάει κανείς τόσο σύντομα σε επανεκλογή αν τα έχει καταφέρει; Ήταν όμως τόσο ισχυρή η πίεση που δύσκολα θα μπορούσε να μην δεχθεί.

Θα αναβαπτιστεί τώρα ή θα τα χάσει όλα και θα γυρίσει πίσω;

Σε αυτές τις εκλογές, ο Στέφανος Κασσελάκης, δύσκολα μπορεί να βγει κερδισμένος. Ακόμα κι αν κερδίσει την Όλγα και ουσιαστικά τον Αλέξη. Το τοπίο για τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εσωκομματικές θα είναι πολύ διαφορετικό. Εκτός αν νικήσει και πραγματικά αλλάξει και τακτική μέχρι τις Ευρωεκλογές, ώστε να αποσπάσει ένα καλό αποτέλεσμα!

Αν χάσει, το μέλλον του Στέφανου στην πολιτική, δεν προδιαγράφεται λαμπρό. Η πιθανότερη εκδοχή θα είναι να επιστρέψει στην Αμερική. Η λιγότερο πιθανή, είναι να διεκδικήσει θέση ευρωβουλευτή.

Πάντως εάν χάσει, η ήττα θα είναι τόσο εκκωφαντική, όσο η νίκη του, 8 μήνες πριν.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button