ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ζητάμε εξηγήσεις για την επιστροφή του διαβατηρίου του στον Β.Μαρινάκη

Έπειτα από το σάλο με τα δημοσιεύματα για το διαβατήριο του Βαγγέλη Μαρινάκη και το πώς αυτός πρόσφατα ταξίδεψε εκτός Ελλάδας και σε χώρα εκτός Σένγκεν, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, εξέδωσε ανακοίνωση και παραδέχεται ότι πράγματι δόθηκε για δύο μήνες πίσω το διαβατήριό του.

Υπενθυμίζεται πως το διαβατήριο του Βαγγέλη Μαρινάκη, είχε αφαιρεθεί τον Οκτώβριο του 2018, από την διεύθυνση διαβατηρίων της ΕΛ.ΑΣ, εξαιτίας δικαστικών εκκρεμοτήτων.

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι αυτό γίνεται μόνο όταν κάποιος αντιμετωπίζει πρόβλημα με την υγεία του ή με την υγεία ενός συγγενικού του προσώπου ή θάνατο τέτοιου προσώπου. Θυμίζει δε η ανακοίνωση ότι και το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών του Πειραιά είχε ταχθεί κατά της εισαγγελικής πρότασης για απαγόρευση εξόδου. Επίσης το υπουργείο αναφέρει πως η διαδικασία αυτή ισχύει για όλους τους Έλληνες πολίτες.

Η επίσημη ανακοίνωση:

«Σχετικά με πρόσφατα δημοσιεύματα που αφορούν την επιστροφή διαβατηρίου γνωστού επιχειρηματία, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνονται τα ακόλουθα:

Ο αρχικά προταθείς για τον επιχειρηματία όρος απαγορεύσεως εξόδου από τη χώρα δεν επικυρώθηκε με το υπ’ αριθμ. 201/2018 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιώς και κατά συνέπεια σε βάρος του δεν συντρέχει ο όρος απαγορεύσεως εξόδου.

Παραταύτα η αρμόδια Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας δεν του είχε επιστρέψει το αφαιρεθέν διαβατήριο κατ’ εφαρμογή του Π.Δ. 25/2004, με βάση το οποίο δεν εκδίδεται νέο διαβατήριο ή δεν επιστρέφεται αφαιρεθέν, σε περίπτωση ασκήσεως διώξεως σε βαθμό κακουργήματος και για όσο χρόνο αυτή εκκρεμεί. Χορήγηση ή επιστροφή αφαιρεθέντος διαβατηρίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του ιδίου Π.Δ. επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο σε περίπτωση α) νοσηλείας στην αλλοδαπή και β) σε περίπτωση θανάτου ή σοβαρής ασθένειας στην αλλοδαπή συζύγου ή συγγενούς εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι β΄ βαθμού.

Στα τέλη Αυγούστου ο εν λόγω επιχειρηματίας αιτήθηκε την επιστροφή του διαβατηρίου του επικαλούμενος αυστηρώς έναν εκ των λόγων που επιτρέπεται η έκδοση – επιστροφή του διαβατηρίου, αίτημα που συνοδευόταν από επίσημα αιτιολογικά έγγραφα, ελληνικών και ξένων Φορέων, τα τελευταία επίσημα μεταφρασμένα.

Ως εκ τούτου επιστράφηκε το αφαιρεθέν διαβατήριο για χρονικό διάστημα δύο μηνών. Σημειώνεται επιπλέον ότι ο εν λόγω επιχειρηματίας είχε τη δυνατότητα, εφόσον δεν συντρέχει περιοριστικός όρος σε βάρος του, να ταξιδεύει κανονικά με χρήση του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας στις χώρες Schengen, όπως και έκανε για την άσκηση των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων. Η διαδικασία αυτή ισχύει και εφαρμόζεται για όλους τους Έλληνες πολίτες».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά εξηγήσεις

Να δώσει απαντήσεις σε τρία ερωτήματα σχετικά με την επιστροφή του διαβατηρίου στον Βαγγέλη Μαρινάκη καλεί ο Γιάννης Ραγκούσης τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Σε ανακοίνωσή του ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «καθυστερημένα κι ενοχικά αντανακλαστικά» απ’ την πλευρά του υπουργού που επιβεβαίωσε πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει πράγματι επιστρέψει το διαβατήριο στον κ. Μαρινάκη από τέλη Αυγούστου.

Η δήλωση του Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη και βουλευτή Β΄ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ για την απόφαση της κυβέρνησης να επιστρέψει το διαβατήριο στον κ. Μαρινάκη Μόνο ερωτήματα προκαλούν τα τόσο καθυστερημένα κι ενοχικά αντανακλαστικά με τα οποία ο κ. Χρυσοχοίδης επιβεβαίωσε αργά το βράδυ της Κυριακής -πολλές μέρες μετά τα σχετικά δημοσιεύματα- πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει πράγματι επιστρέψει το διαβατήριο στον κ. Μαρινάκη από τέλη Αυγούστου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χρυσοχοίδης οφείλει να δώσει άμεσα τις εξής απαντήσεις σχετικά με την αίτηση του κ. Μαρινάκη που ενέκρινε η κυβέρνηση:

1.Ποια ημερομηνία ακριβώς ζήτησε να ταξιδέψει εκτός Σένγκεν και σε ποια συγκεκριμένη χώρα;

2.Για λόγους υγείας ή θάνατο συγγενικού του προσώπου ζήτησε να ταξιδέψει;

3.Το πιο σοβαρό. Πώς είναι δυνατόν η σημερινή κυβέρνηση να του επέστρεψε το διαβατήριο για την περίοδο αυτών των δύο μηνών, όταν γνωρίζει ότι εντός αυτής και συγκεκριμένα στις 27 Σεπτεμβρίου, ξεκινά η δίκη σε βαθμό κακουργήματος στην οποία ο κ. Μαρινάκης είναι κατηγορούμενος για την υπόθεση των στημένων αγώνων στο ελληνικό ποδόσφαιρο; Η δίκη της 27ης Σεπτεμβρίου καθώς και η ποινική δίωξη σε βάρος του για το Noor1 ήταν οι λόγοι για τους οποίους μέχρι να αλλάξει κυβέρνηση, οι αρχές δεν του επέστρεφαν το διαβατήριο.

Related Articles

Back to top button
Close
Close