ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύψας για άνοιγμα συνόρων: Είναι πείραμα και κρατάμε την ανάσα μας

Πάνω από 80 διεθνείς πτήσεις σήμερα, δεύτερη μέρα από το άνοιγμα του τουρισμού

Κατηγορηματικός ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας για τις αλλαγές στα μέτρα σε περίπτωση που τα κρούσματα αυξηθούν με το άνοιγμα των συνόρων

Για το «άνοιγμα» του τουρισμού αλλά και την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open TV ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας. «Αυτή τη στιγμή κάναμε ένα τεράστιο πείραμα για να έχουμε τουρισμό σε καιρό πανδημίας. Είναι ίσως από τις πρώτες φορές που γίνεται ένα τέτοιο πείραμα και σε τόσο μεγάλη έκταση», είπε αρχικά.

«Νομίζω ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει ένα σύστημα, το οποίο θα είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό και αφορά τη συμπλήρωση των στοιχείων του ταξιδιώτη πριν καν αυτός φτάσει στην Ελλάδα. Αυτός ο έλεγχος γίνεται στοχευμένα και όχι τυχαία. Επίσης, είναι σημαντικό ότι γνωρίζουμε τον αριθμό του τηλεφώνου του για να τον ενημερώσουμε σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο πρόβλημα. Δεν σας κρύβω ότι κρατάμε την αναπνοή μας και πιστεύουμε ότι μέσα στις επόμενες 10 με 14 μέρες θα δούμε την επίδραση του ανοίγματος των συνόρων στην επιδημία και ελπίζουμε η κατάσταση να είναι διαχειρίσιμη» ανέφερε αρχικά ο κ. Σύψας.

Όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας ο κ. Σύψας επεσήμανε: «Αν δούμε ότι κάθε μέρα έχουμε περισσότερα κρούσματα από την άλλη, δηλαδή αν δούμε αυξητικές τάσεις, θα υπάρξει επανακαθορισμός και των ταξιδιωτικών οδηγιών αλλά ενδεχομένως θα ληφθούν και άλλα μέτρα» πρόσθεσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και τόνισε: «Απαντες έχουν πει ότι τα μέτρα αυτά είναι υπό αναθεώρηση ανάλογα με τις επιδημιολογικές εξελίξεις όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό με βάση τις χώρες προέλευσης». 

Ακόμη, ο κ. Σύψας ήταν σαφής και κατηγορηματικός: «Θα έχουμε εισαγόμενα κρούσματα και δυστυχώς ο ιός όταν είναι ασυμπτωματικός, μεταδίδει ή όταν ο ασθενής έχει πολύ λίγα συμπτώματα». Γι’ αυτό ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας κάνει έκκληση στους πολίτες να τηρούν κατά γράμμα το μέτρο της απόστασης. «Εαν κάποιος ασυμπτωματικός πάει σε ένα μπαρ με 1.000 άτομα θα έχουμε διασπορά», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας. 

«Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια όλο αυτό το διάστημα ώστε η χώρα μας να είναι έτοιμη και όπως δίδαξε τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπιστεί η πανδημία σε όλον τον πλανήτη, έτσι να διδάξει και πώς μπορεί να ανοίξει με ασφάλεια κάποια χώρα τα σύνορά της», ανέφερε χαρακτηριστικά από τη Ρόδο χθές ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος από την περασμένη Δευτέρα, ξεκινώντας από την πρώτη πτήση της TUI στην Κώ, συνεχίζει την αυτοψία στα περιφερειακά αεροδρόμια για το ξεκίνημα του ελληνικού τουρισμού και συνεχίζει σήμερα και αύριο στην Κρήτη.

Χθές πάντως υπήρξαν και αρκετοί ταξιδιώτες οι οποίοι δεν είχαν το πολυσυζητημένο QR Code, όπως προβλέπεται με βάση τη σχετική απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Το τελευταίο δίνεται στους επιβάτες από την στιγμή που συμπληρώσουν ηλεκτρονικά την υποχρεωτική «Φόρμα Εντοπισμού Επιβάτη- PLF» 48 ώρες πριν την αναχώρηση τους (παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με το σημείο- αεροδρόμιο αναχώρησης, τη διεύθυνση διαμονής, το χρόνο παραμονής τους στην Ελλάδα καθώς και τα λοιπά στοιχεία όπως αυτά καθορίζονται με το παραπάνω έντυπο) και βάσει ενός «έξυπνου» αλγορίθμου καθορίζεται αν αυτοί θα υποβληθούν σε δειγματοληπτικούς ελέγχους για κορωνοϊό ή όχι. 

Για τους επισκέπτες χθές που δεν είχαν συμπληρώσει το PLF κι επιπλέον μπορεί να μην είχαν ηλεκτρονική πρόσβαση ώστε να το υποβάλλουν ηλεκτρονικά, η συμπλήρωση έγινε επί τόπου χειρόγραφα στις πύλες εισόδου, ωστόσο στις περιπτώσεις αυτές οι ταξιδιώτες υποχρεούνται να περάσουν οπωσδήποτε από τη διαδικασία των τεστ. 

Για την πρώτη περίοδο «προσαρμογής» στις νέες συνθήκες θα υπάρξει και μία μεγαλύτερη ανοχή ως προς το όριο του 48ώρου, ώστε όλοι οι επισκέπτες από το εξωτερικό να υποβάλλουν τη φόρμα, κάτι στο οποίο, όπως επισημαίνεται, χρειάζεται και η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων στην «αλυσίδα» συμπεριλαμβανομένων και των αεροπορικών που θα πρέπει να ενημερώνουν τους πελάτες τους πρίν την αναχώρηση. 

Πέραν του πανηγυρικού κλίματος, το «άνοιγμα» του ελληνικού τουρισμού έχει από χθές και τις «αναταράξεις» από τις μαζικές ακυρώσεις σε αεροπορικές και τα ταξιδιωτικά γραφεία σε μία από τις βασικές αγορές του ελληνικού τουρισμού, τη βρετανική, λόγω της παράτασης των απαγορεύσεων για το Ηνωμένο Βασίλειο έως τα μέσα Ιουλίου. Επιπλέον, η υποχρέωση για την υποβολή του PLF και οι αρχικοί όροι περί «’καραντίνας»’ στις περιπτώσεις των δειγματοληπτικών τέστ μέχρι να βγούν τα αποτελέσματα των ελέγχων, στάθηκε αφορμή για αρκετά παράπονα από το εξωτερικό «περί αιφνιδιαστικής αυστηροποίησης της πολιτικής της Ελλάδας στο πεδίο του κορωνοϊού» που δυσχεραίνουν τα ταξίδια. 

Αποκορύφωμα τα δημοσιεύματα στη Γερμανία (την πρώτη αγορά εισερχόμενου τουρισμού για την Ελλάδα) περί απειλών του μεγαλύτερου ταξιδιωτικού οργανισμού της TUI για απόσυρση των ταξιδιωτικών πακέτων του για Ελλάδα στις αγορές όπου δραστηριοποιείται. Πηγές από την TUI ανέφεραν στο protothema.gr ότι δεν τίθεται θέμα «απόσυρσης» πακέτων για την ελληνική αγορά. «Οι συνθήκες είναι ρευστές, βιώνουμε μία δυναμική κατάσταση και συνομιλούμε συνεχώς με τις κυβερνήσεις, σεβόμενοι τα μέτρα που λαμβάνουν στο πλαίσιο της διαφύλαξης της δημόσιας υγείας. Η Ελλάδα είναι από τις σημαντικότερες αγορές για την TUI κι έχει κάνει μέχρι σήμερα σωστή διαχείριση της πανδημίας», ανέφεραν σχετικά.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη η TUI υπέγραψε με το υπουργείο Τουρισμού στρατηγική συμφωνία θέτοντας στόχο ο μεγαλύτερος ταξιδιωτικός οργανισμός της Ευρώπης να φέρει φέτος στην Ελλάδα περί το 1,5 εκατ. τουρίστες συνολικά από τις αγορές όπου δραστηριοποιείται (Γερμανία, Αυστρία, Πολωνία, Ελβετία κ.τ.λ) με προσπάθεια και για την επιμήκυνση της σεζόν

Tags

Related Articles

Back to top button
Close
Close