ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη με Γεννηματά,Τσίπρα και Κουτσούμπα για την ψήφο των αποδήμων

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς, για να οριστούν τα ραντεβού προκειμένου να αναλύσουν το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.

Η όλη «επιχείρηση συναίνεσης» στοχεύει από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη στο να βρεθεί ένας ελάχιστος κοινός παρονομαστής για το ζήτημα της ψήφου των αποδήμων.

Σημειώνεται δε πω όλα τα ραντεβού ορίστηκαν για την Παρασκευή και θα γίνουν στο γραφείο του Πρωθυπουργού στη Βουλή.

Στις 11:00 ο κ. Μητσοτάκης θα δεχτεί στο γραφείο του τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα ενώ στις 12:15, την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

Μετά το μεσημεριανό διάλειμμα, ο Πρωθυπουργός θα δεχτεί, στις 5 μ.μ., τον γενικό γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος έχει θέσει προϋποθέσεις ήδη από την ΔΕΘ. Συγκεκριμένα είχε αναφέρει:

«Ασφαλώς και πρέπει να διευκολυνθούν οι Έλληνες που εργάζονται ή σπουδάζουν σήμερα στο εξωτερικό, ώστε να μπορούν να ψηφίζουν, και αυτό δεν είναι δύσκολο να γίνει με ορισμένες σχετικές προβλέψεις. Για να μην υπάρξει αλλοίωση του εκλογικού σώματος, με βάση το αναχρονιστικό δίκαιο του “αίματος” για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, που ισχύει σήμερα, το ΚΚΕ θα προτείνει μια σειρά κριτήρια – περιορισμούς που πρέπει να ισχύουν συνδυασμένα, ώστε το δικαίωμα της ψήφου να δίνεται μόνο σε εκείνους που σωρευτικά:

Πρώτον, υπόκεινται στο σύνολο των υποχρεώσεων, κυρίως οικονομικών, των πολιτών του Ελληνικού Κράτους και άρα πρέπει να απολαμβάνουν τα αντίστοιχα δικαιώματα, όπως αυτό της ψήφου, προκειμένου να μπορούν να τοποθετούνται για τα πολιτικά πεπραγμένα στην Ελλάδα, αφού θα υφίστανται τις συνέπειές τους. Άλλωστε, στον πυρήνα του δικαιώματος της ψήφου βρίσκεται η συσχέτιση του δικαιώματος του εκλέγειν στις βουλευτικές εκλογές και του να θίγεται κανείς άμεσα απ’ τις πράξεις των εκλεγμένων πολιτικών οργάνων της χώρας. Δηλαδή, όσοι και όσες διατηρούν οικονομικούς και οικογενειακούς δεσμούς με την Ελλάδα, οπότε και τους αφορά άμεσα η καθημερινότητα στην Ελλάδα.

Δεύτερον, απουσιάζουν από την Ελλάδα, συγκεκριμένο, εύλογο, χρονικό διάστημα, π.χ. μέχρι 30 χρόνια. Έτσι μπορούν να καλυφθούν αυτοί που μετανάστευσαν από τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης.

Τρίτον, αυτοπρόσωπη ψήφος σε πρεσβείες, προξενεία, με κατηγορηματικό αποκλεισμό της επιστολικής ψήφου, που διευκολύνει τη νόθευση του εκλογικού αποτελέσματος».

Θα ακολουθήσει συνάντηση με τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο στις 6 μ.μ., ενώ τον γραμματέα του ΜέΡΑ25 και πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ. Μητσοτάκης θα τον δεχτεί στις 7 μ.μ.

Υπενθυμίζεται ότι για την αλλαγή του νόμου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού χρειάζονται, σύμφωνα με το Σύνταγμα, 200 ψήφοι ώστε η διάταξη να ισχύσει από την αμέσως επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Προς την κατεύθυνση της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης κινείται η κυβέρνηση, η οποία δηλώνει ότι η διάταξη «θα πρέπει να περάσει με 300 ψήφους».

Tags

Related Articles

Back to top button
Close
Close