ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμβιβαστική λύση για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας – Τι αποφάσισαν οι «27» 

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 20:30 η επεισοδιακή Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.

Οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση κατάφεραν να καταλήξουν σε κοινές αποφάσεις για τη μείωση των τιμών ενέργειας.

ADS

Ουσιαστικά, με αυτόν τον τρόπο ικανοποίησαν τα αιτήματα της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, καθώς και του Βελγίου, αλλά και αυτά της Ολλανδίας, της Δανίας και της Γερμανίας.

Σύμφωνα λοιπόν με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι ηγέτες της ΕΕ χορήγησαν στην Ισπανία και την Πορτογαλία ειδική άδεια να διαχειρίζονται τις δικές τους τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, όπως δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Πιο συγκεκριμένα, η αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας θα αποφέρει μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος για τους καταναλωτές.

Η πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι αυτό ήταν εφικτό επειδή αυτές οι δύο χώρες έχουν σχετικά υψηλό μερίδιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό τους μείγμα και πολύ λίγες διασυνδέσεις με άλλα μέρη του δικτύου της ΕΕ.

«Συμφωνήσαμε για μια ειδική μεταχείριση που είναι δυνατή για την Ιβηρική χερσόνησο, έτσι ώστε η Ιβηρική χερσόνησος να μπορεί να αντιμετωπίσει αυτήν την πολύ συγκεκριμένη κατάσταση στην οποία βρίσκεται και να διαχειριστεί τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος» είπε η φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ στο Βρυξέλλες.

Θρίλερ με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας

Νωρίτερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, θύμωσε βλέποντας ένα tweet το οποίο έλεγε ότι είναι έτοιμος να βάλει βέτο στα συμπεράσματα, σηκώθηκε και βγήκε έξω ζητώντας να πάρει αέρα.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button