ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύγκρουση κυβέρνησης-Σόιμπλε με φόντο το επικείμενο Eurogroup

Η σχέση της κυβέρνησης με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βρίσκεται για άλλη μια φορά “στα κόκκινα”,  ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του τελευταίου, που ούτε λίγο ούτε πολύ, υποστήριξε πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κάνει καλά την δουλειά του αλλά του θέτει προσχώματα ο Αλέξης Τσίπρας.

Το ερώτημα που αναδύεται είναι αν η ένταση στις σχέσεις της κυβέρνησης με τον Β. Σόιμπλε θα έχει αρνητικές συνέπειες στην επίτευξη συμφωνίας στο αυριανό Eurogroup ή αυτή -η συμφωνία δηλαδή-είναι μια ειλημμένη απόφαση, ένας συμβιβασμός που έχει ήδη δρομολογηθεί. Από την πλευρά της η κυβέρνηση, με δηλώσεις του πρωθυπουργού στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου κατέστησε για άλλη μια φορά σαφές πως αν δεν υπάρξει θετική έκβαση στην συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, τότε το ελληνικό ζήτημα θα τεθεί στην Σύνοδο Κορυφής.

Την ίδια στιγμή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε στις δηλώσεις του Β. Σόιμπλε σημειώνοντας με έμφαση πως “Ο πρωθυπουργός έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Σε αυτό που δεν έχει εμπιστοσύνη είναι εάν και κατά πόσο ένα όργανο στο οποίο συμμετέχει ο κ. Σόιμπλε μπορεί να δώσει θετική λύση για την ΕλλάδαΤο πρόβλημα εμπιστοσύνης δεν είναι προφανώς μεταξύ του κ. Τσακαλώτου και του πρωθυπουργού, αλλά μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης συνολικά και του κ. Σόιμπλε, ο οποίος έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι δεν είναι πάντοτε εποικοδομητικός”.

Ενώ συνέχισε συμπληρώνοντας πως “πρέπει αποδραματοποιηθεί η κατάσταση. Λύση θα υπάρξει, η λύση θα είναι θετική. Τώρα το φόρουμ εντός του οποίου θα βρεθεί η λύση δεν είναι αναγκαίο να είναι το Eurogroup. Εφόσον το Eurogroup δεν μπορέσει να αρθεί στο ύψος της περίστασης, θα πρέπει οι ηγέτες, οι επικεφαλής των κυβερνήσεων να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη για το επόμενο βήμα της Ευρώπης”.

Παράλληλα ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης στο Eurogroup η κυβέρνηση έχει οχυρωθεί πίσω από την γαλλική πρόταση που συνδέει την αποπληρωμή του χρέους με την ρήτρα ανάπτυξης, πρόταση που ωστόσο δεν αποδέχεται η γερμανική πλευρά, γεγονός που σε συνέργεια με τις εκατέρωθεν καυστικές δηλώσεις περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, σε ότι αφορά στην προσδοκία εξεύρεσης μιας κοινά αποδεκτής λύσης.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button