ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στον ΟΗΕ ο Κατρούγκαλος – Φήμες για βοήθεια από την κυβέρνηση

Στη θέση του «Ανεξάρτητου Εμπειρογνώμονα για μια Δημοκρατική και Δίκαιη διεθνή Τάξη» για τα επόμενα 3 χρόνια εκλέχθηκε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και καθηγητής, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Φήμες λένε ότι ο Γιώργος Κατρούγκαλος ανέλαβε τη συγκεκριμένη θέση με τη βοήθεια της κυβέρνησης! Υπενθυμίζουμε ότι ο πρώην υπουργός είχε αποκλειστεί από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν τις εκλογές.

Συνεργάτες του κ. Κατρούγγαλου,, κατάγγειλαν στο documentonews.gr ως ψευδή και κακόβουλα τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα. Υποστηρίζουν πως ο πρώην υπουργός έκανε αίτηση για τη θέση, μίλησε πολλές φορές με τους αρμόδιους, και μετά από μια άκρως απαιτητική διαδικασία, επιλέχθηκε μέσω ψηφοφορίας.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, «η θέση αυτή αποτελεί μία από τις λεγόμενες “Ειδικές Διαδικασίες” του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι οποίες στελεχώνονται από ανεξάρτητους ειδικούς παγκόσμιας φήμης μετά από μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική και αδιάβλητη διαδικασία επιλογής».

Υπενθυμίζεται πως ο Γιώργος Κατρούγκαλος τέθηκε ουσιαστικά εκτός ΣΥΡΙΖΑ κυριολεκτικά λίγες ώρες πριν από τις εκλογές του καλοκαιριού, όταν είχε παρεκκλίνει από τις προγραμματικές θέσεις του κόμματος για τις ασφαλιστικές εισφορές. Τότε, είχε κάνει λόγο για «προσωπικές απόψεις» και παραιτήθηκε από την εκλογική μάχη.

Ο ρόλος

Το έργο των Ανεξάρτητων Εμπειρογνωμόνων είναι να διερευνούν την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο, να επισκέπτονται τις χώρες ενδιαφέροντος, να συντάσσουν εκθέσεις ανά τομέα και να συμβουλεύουν τον Γενικό Γραμματέα και τα άλλα όργανα του ΟΗΕ σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι εκθέσεις τους υποβάλλονται και ψηφίζονται στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αλλά και στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Η θέση που ανέλαβε ο Γιώργος Κατρούγκαλος επιτρέπει την εξέταση σχεδόν όλων των μεγάλων προβλημάτων της παγκόσμιας κοινότητας…

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button