ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκέρτσος: Θα ήταν αστείο οι φαρμακοποιοί να θέλουν αμοιβή για το δωρεάν τεστ

“Δεν θα υπάρχει προφανώς αμοιβή για τη διάθεση των δωρεάν τεστ κορονοϊού από τα φαρμακεία”, τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Άκης Σκέρτσος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Όπως είπε, θα ήταν και αστείο να ζητείται αμοιβή για ένα δωρεάν τεστ που απλά παίρνουν από το ράφι και το δίνουν στους πολίτες

Εξήγησε ωστόσο, ότι θα υπάρχει ένα συμβολικό αντίτιμο προκαθορισμένου ύψους, το οποίο κάποιος πολίτης θα καταβάλει στους φαρμακοποιούς, εάν θέλει βοήθεια ή εκπαίδευση για το πώς θα διενεργήσει το τεστ.

Ο κ. Σκέρτσος τόνισε ότι είναι κρίσιμη η συμμετοχή του φαρμακείου της γειτονιάς, δήλωσε βέβαιος ότι θα συνεργαστούν και πρόσθεσε ότι είναι και επιβεβλημένη υποχρέωσή τους στο πλαίσιο του κοινωνικού λειτουργήματος που επιτελούν.

Επιμένει σε αποζημίωση ο Κώστας Λουράντος

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Λουράντος, μετά τον σάλο που προκάλεσε η δήλωσή του ότι τα τεστ πρέπει να κοστολογηθούν τουλάχιστον στα 15 ευρώ– χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα προς μίμηση το μοντέλο της Κύπρου- αποφάσισε πάντως να κάνει σκόντο. Με τη φράση “το τζάμπα δεν το εκτιμάει κανείς”, ζητά τώρα μόλις 50 λεπτά και εξηγεί γιατί:

“Λένε να γίνονται δωρεάν όλες οι διαδικασίες από το φαρμακείο, ενώ ήδη εμείς παρέχουμε προσωπικό και χώρο και έχουμε κάνει πολλές υποχωρήσεις στο όνομα του κορονοϊού. Εμείς θα πρέπει να δεχθούμε τον πολίτη, να ψάξουμε στο σύστημα με το ΑΚΜΑ του, να καταχωρίσουμε αυτούς που πήραν τεστ και να γίνει όλη η διαδικασία. Για αυτήν την διαδικασία εμείς ζητούμε μια νόμιμη αποζημίωση, της τάξης των 30-50 λεπτών ανά τεστ”.

Η πλατφόρμα για τα θετικά αποτελέσματα

Τα θετικά αποτελέσματα των self τεστ εξήγησε ότι θα πρέπει να δηλώνονται προκειμένου ο πολίτης να οδηγείται σε επιβεβαιωτικό τεστ σε δημόσιες δομές και να υπάρξει επιβεβαίωση της θετικής διάγνωσης. Στόχος όπως είπε είναι να υπάρχει μαζική διάγνωση των θετικών κρουσμάτων καθώς από εδώ και πέρα θα ζούμε με τα πολλά κρούσματα.

Τέλος της εβδομάδας οι αποφάσεις για άνοιγμα

Στο ερώτημα εάν θα υπάρξει ελεγχόμενο άνοιγμα δραστηριοτήτων, ο κ. Σκέρτσος απάντησε ότι θα πρέπει να εξεταστεί η πορεία των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες και ειδικά πως θα πάει η Τρίτη και η Τετάρτη.

Εξήγησε ότι στόχος είναι η αρχή να γίνει με το λιανεμπόριο και τη Γ’ Λυκείου, αλλά πως δεν είναι ακόμη γνωστό αν οι δυο αυτές δραστηριότητες θα ανοίξουν ταυτόχρονα και όλα αυτά θα εξεταστούν την Παρασκευή. 

Έχουν αποδώσει τα μέτρα – Αυστηρότερο αυτό το lockdown από της άνοιξης

Ο υπουργός τόνισε ότι αυτό το lockdown είναι αυστηρότερο από του περασμένου Μαρτίου και πως καθοριστικοί παράγοντες για την αύξηση των κρουσμάτων είναι οι μεταλλάξεις, με τη βρετανική να είναι έως 90% πιο μεταδοτική, η αύξηση της κινητικότητας κατά 20% σε σχέση με το lockdown της άνοιξης, η κόπωση, οι δημόσιες και ιδιωτικές συναθροίσεις.

“Τα μέτρα λειτουργούν, δεν μπορεί να τα αμφισβητούμε συνεχώς”, τόνισε ο κ. Σκέρτσος και πρόσθεσε ότι απαιτείται από όλους να λειτουργούν με αίσθημα ατομικής και συλλογικής ευθύνης.

Related Articles

Back to top button