ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σημίτης: Ναι σε πρόωρες εκλογές – Είναι μία έκτακτη κατάσταση, η οποία χρειάζεται μία λύση

“Φοβάμαι το ατύχημα – Όσο καθυστερούν οι αξιολογήσεις τόσο χειρότερα γίνονται τα πράγματα” – «Όταν οι συνθήκες είναι κακές και υπάρχουν όλες αυτές οι δυσκολίες δεν είναι καθόλου εύκολο να πεις τι θα γίνει αύριο. Και πρέπει να προσέχεις μη συμβεί η καταστροφή» επισήμανε σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης για τους δανειστές.

Συνέντευξη στην εκπομπή «Ιστορίες» στον ΣΚΑΪ έδωσε χθες βράδυ ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης.  Μίλησε για την διαπραγμάτευση της κυβέρνησης, τα Ελληνοτουρκικά, ενώ αναφέρθηκε και στην αποτυχία της κυβέρνησής του να προχωρήσει στην μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.

ADS

Λόγω Ολυμπιακών Αγώνων και ευρώ υποχώρησε στο ασφαλιστικό Γιαννίτση: «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν προετοιμάζονται το τελευταίο εξάμηνο. Προετοιμάζονται για τέσσερα χρόνια γιατί πρέπει να χτιστούν πολλά, να σχεδιαστούν πολλά. Θα διατρέχαμε τον κίνδυνο, να μην πραγματοποιήσουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το δεύτερο πρόβλημα ήταν το ευρώ. Κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το 2001. Ήταν εκείνη την περίοδο που έπρεπε να προσέξουν όλα τα θέματα, τα σχετικά με το ευρώ. Και δεν ήταν μια περίοδος που θα μπορούσε να έχει γίνει μία πολιτική αναταραχή, το αναβάλαμε».

Δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική και στον Γιώργο Παπανδρέου, λέγοντας πως πήγε ανέτοιμος στην διαπραγμάτευση. «Όταν η κυβέρνηση του 2010, έλεγε ότι δεν θέλουμε λεφτά, θέλουμε την ηθική συμπαράσταση της Ένωσης για να βγούμε από το αδιέξοδο και επι τέσσερις μήνες δεν έλεγε στους Ευρωπαίους τι ακριβώς έπρεπε να γίνει, γιατί οι Ευρωπαίοι να μην κάνουν αυτό που θέλουν;».

«Από την τουρκική πλευρά προβάλλονται ισχυρισμοί οι οποίοι δε στέκονται, όμως καμιά φορά και από την ελληνική πλευρά προβάλλονται ισχυρισμοί, οι οποίοι οδηγούν σε εντάσεις με την Τουρκία», ανέφερε για τα Ελληνοτουρκικά.

Επιτέθηκε στην κυβέρνηση για αδιαφανείς προσλήψεις και εξοπλισμούς: «Δεν είδα να υπάρχει διαφάνεια σχετικά με τις προσλήψεις στο δημόσιο, οι οποίες είναι χιλιάδες και γίνονται χωρίς ΑΣΕΠ. Δεν είδα να υπάρχει διαφάνεια στο θέμα της τραπέζης Αττικής. Δεν είδα να υπάρχει απαραίτητη διαφάνεια σε σχέση με αγορές εξοπλισμών. Πρόσφατα είπαμε ότι πρέπει να αγοράσουμε πιο προωθημένα αεροπλάνα, πόσο κοστίζουν, τι κάνουν. Πόσο επηρεάζουν τον προϋπολογισμό. Τη στιγμή που θα έπρεπε να διακόψουμε ή να περιορίσουμε τις δαπάνες στη χώρα».

Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για πλήρη απουσία αναπτυξιακής πολιτικής: «Συγκρότησε μονάχα μια επιτροπή ανάπτυξης στο αναπτυξιακό συμβούλιο της οποίας πρόεδρος είναι ένας Αμερικάνος καθηγητής ο οποίος θέλει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Είναι δυνατόν να είναι αυτός πρόεδρος της αναπτυξιακής επιτροπής. Και αυτή η αναπτυξιακή επιτροπή που θα δείξει πώς θα γίνει η ανάπτυξη θα συνεδριάζει κάθε τρίμηνο, αφού έρθουν οι διάφοροι απέξω. Γίνεται έτσι η δουλειά;».

Τέλος, ο κ. Σημίτης τάχθηκε υπέρ της ενότητας του χώρου της κεντροαριστεράς, αν και αποκάλυψε πως ο ίδιος δεν συμμετέχει πια στις διεργασίες γιατί το αποτέλεσμα για πολύ καιρό ήταν μηδενικό.

Εξέφρασε και την έκπληξή του για την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη λόγω της φύσης της ΝΔ: «Έκπληκτος διάβασα στην εφημερίδα, την ‘Καθημερινή’, ότι ο κ. Μητσοτάκης έκανε μία διάλεξη, μία παρουσίαση για την οικονομική πολιτική και μετά την παρουσίαση αυτή για την οικονομική πολιτική, δεν ακολούθησε συζήτηση, αλλά άρχισαν να σηκώνονται διάφοροι βουλευτές ότι ‘ποιος θα γίνει βουλευτής σε αυτόν τον τόπο, εκείνος θα μου πάρει τη θέση, θα χάσω τη θέση’, δηλαδή μία συζήτηση ώρας για να προστατεύσουν οι υπάρχοντες βουλευτές απέναντι σε υποψήφιους βουλευτές τη θέση τους». Το χαρακτήρισε εξωφρενικό, λέγοντας ότι αυτό δείχνει πως «το κόμμα δεν ξέρει ακόμα τι είναι το κύριο, και το κύριο είναι αυτό που έθιξε ο κ. Μητσοτάκης, η οικονομική πολιτική».

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker