ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε πλήρες αδιέξοδο οι Ρεπουμπλικάνοι στις ΗΠΑ – Νέα αποτυχία εκλογής του Μακάρθι, μία ψήφο πήρε ο Τραμπ

Στους 20 έχει σταθεροποιηθεί το μπλοκ των «ανταρτών» του Ρεπουμπλικανικού κόμματος

Τρίτη ημέρα ψηφοφοριών για την εκλογή προέδρου στη Βουλή των Αντιπροσώπων και οι αποτυχίες για τον Ρεπουμπλικανό Κέβιν Μακάρθιεξακολουθούν να συσσωρεύονται, δίπλα σε διαμαρτυρίες και εκκλήσεις να βρεθεί τρόπος να αρθεί το αδιέξοδο.

Για έβδομη φορά απέτυχε να εκλεγεί πρόεδρος του σώματος, για να διαδεχτεί την Νάνσι Πελόζι, με το μπλοκ των «ανταρτών» από το κόμμα του να εξακολουθεί να περιλαμβάνει 20 βουλευτές. Ο Μακάρθι θα άντεχε να χάσει το πολύ τέσσερις αν ήθελε να εκλεγεί στο αξίωμα.

Κατά την έβδομη ψηφοφορία, την Πέμπτη, ο Κέβιν Μακάρθι συγκέντρωσε 201 ψήφους και ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Χακίμ Τζέφρις, πλειοψήφησε με 212 ψήφους (όχι αρκετές για να εκλεγεί γιατί χρειάζονται τουλάχιστον 218). Ο Μπάιρον Ντόναλντς, ο υποψήφιος των «ανταρτών συγκέντρωσε 19 ψήφους, μία λιγότερη από χθες.

Η Βικτόρια Σπαρτς, Ρεπουμπλιανή βουλευτής από την Ιντιάνα, ψήφισε και πάλι «παρών», όπως είχε πράξει και χθες.

Μία ψήφος πήγε στον… Ντόναλντ Τραμπ από τον βουλευτή Ματ Γκετζ. Δεν μπορεί να αγνοήσει κανένας και τον συμβολικό χαρακτήρα αυτής της επιλογής, μία ημέρα πριν από την επέτειο των τραγικών γεγονότων του  2021 και την εισβολή των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο όπου συνεδριάζει η Βουλή. Δίπλα του η βουλευτής Μάρτζορι Τείλορ Γκριν, μια από τις πιο φανατικές υποστηρίκτριες του πρώην προέδρου χαμογελούσε ικανοποιημένη, ενώ πολλοί παριστάμενοι μουρμούριζαν με έκπληξη.

Όσο και αν φαίνεται περίεργο, η ψήφος του Γκετζ είναι έγκυρη. Οι βουλευτές μπορούν να προτείνουν όποιον θέλουν για την προεδρία του σώματος, ακόμη και πρόσωπα που δεν είναι μέλη του σώματος. Αν δεν θέλουν να στηρίξουν κανένα υποψήφιο, μπορούν να απέχουν από την ψηφοφορία ή να ψηφίσουν «παρών».

Σε κάθε περίπτωση, χωρίς πρόεδρο, η Βουλή των Αντιπροσώπων είναι πρακτικά ανύπαρκτη, καθώς ούτε οι βουλευτές μπορούν να ορκιστούν ούτε να λειτουργήσουν οι επιτροπές και η ολομέλεια.

Η διχόνοια στις τάξεις των Ρεπουμπλικανών έχει παραλύσει τη διαδικασία. Μέλη της πιο συντηρητικής μερίδας του κόμματοες, οι «αντάρτες» βουλευτές επωφελούνται από την οριακή πλειοψηφία (222-212) που εξασφάλισε η παράταξη στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου του 2022 για να θέσουν τους όρους τους — αφού, χωρίς αυτούς, ο Κέβιν Μακάρθι απλούστατα δεν μπορεί να εκλεγεί. Η Αμερική θέλει «νέο πρόσωπο, νέο όραμα, νέα ηγεσία», επιχειρηματολόγησε ο θυελλώδης Τσιπ Ρόι, βουλευτής που εκπροσωπεί το Τέξας.

Ο Μακάρθι, μέλος του επιτελείου των Ρεπουμπλικάνων για πάνω από δέκα χρόνια, ήδη υποχώρησε και ικανοποίησε πολλές απαιτήσεις αυτής της τάσης, χωρίς όμως αυτό να επιτρέψει να αρθεί το αδιέξοδο. Χειρότερα, η εναντίωση στην υποψηφιότητά του μοιάζει να αποκρυσταλλώνεται. Ωστόσο, ο καλιφορνέζος πολιτικός δεν έχει σοβαρό ανταγωνιστή. Μόνο το όνομα του αρχηγού της μερίδας των τραμπικών, του Στιβ Σκαλίζ, κυκλοφορεί ως πιθανή εναλλακτική, αλλά οι πιθανότητές του δεν μοιάζουν σοβαρές.

Ενόχληση στους Ρεπουμπλικανούς, «δώρο» στον Μπάιντεν

Στις τάξεις της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων που υποστηρίζει τον Κέβιν Μακάρθι, η ενόχληση έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή και οδήγησε μάλιστα την Τετάρτη σε αντεγκλήσεις στην αίθουσα και πολλά ζωηρά «πηγαδάκια» στο ενδιάμεσο των ψηφοφοριών.

Την Τετάρτη ο Ντόναλντ Τραμπ παρενέβη καλώντας μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης που έχει δημιουργήσει το κόμμα του να κάνει τα πάντα για να «αποφύγει μια ντροπιαστική ήττα». Μάταια, όμως.

Από την άλλη πλευρά, οι Δημοκρατικοί, κανένας από τους οποίους δεν σπάει τη γραμμή στήριξης του Τζέφρις, μάλλον διασκεδάζουν με όσα συμβαίνουν. Αλλά και ο Μππάιντεν, για τον οποίο η πιθανότητα να έχει απέναντί του εχθρικό αλλά αποδιοργανωμένο Κογκρέσο ίσως αποδειχθεί ανέλπιστο πολιτικό δώρο, ιδίως αν επιβεβαιώσει πως θα είναι ξανά υποψήφιος για το αξίωμα το 2024 (περιμένουμε την τελική απόφαση στις αρχές αυτού του χρόνου).

Related Articles

Back to top button