ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαμαράς: «Η Μακεδονία είναι μια και ελληνική»

«Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική» είπε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς. «Και αυτό δεν είναι σύνθημα των δήθεν εθνικιστών» προσέθεσε, «είναι ιστορική αληθεια και αυτό είναι το πρόβλημα σήμερα».

Απευθυνόμενος στην κυβερνητική πλευρά, υπογράμμισε: «Λέτε ότι τάχα χωρίστηκε στα τρία η Μακεδονία μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους και κάποια κομμάτια είναι εκτός Ελλάδας και μπορούν να λέγονται Μακεδόνες. Δυστυχώς, το υποστηρίζουν αυτό και κάποιοι εντός Ελλάδας, καλοπροαίρετα ή κακοπροαίρετα. Είναι ψέματα. Άλλο μοιράστηκε τότε. Οι οθωμανικές εκτάσεις και όχι η Μακεδονία».

«Τότε αναφέρθηκε ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία παραιτείται των εδαφών της, χωρίς αναφορά στη Μακεδονία. Μετά ακολούθησαν ο Β’ Βαλκανικός Πόλεμος και η Συνθήκη του Βουκουρεστίου, χωρίς καμία αναφορά σε Μακεδονία. Στις δύο αυτές Συνθήκες υπάρχουν και συνημμένοι χάρτες. Εκεί αχνά αναφέρεται Μακεδονία, για να δείξει μια περιοχή που συμπίπτει με πάνω από 90% με την σημερινή ελληνική Μακεδονία» τόνισε.

«Μέχρι τότε κανείς δεν έβρισκε ούτε έναν “Μακεδόνα” εκτός Ελλάδος! Ακούσαμε εδώ ότι η Πηνελόπη Δέλτα αναφέρεται στην ντοπιολαλιά που μιλιόταν στην ευρύτερη περιοχή ως “μακεδονίτικα”» συνέχισε ο πρώην πρωθυπουργός. Για να προσθέσει: «Αλλά δεν μας λένε όλη την αλήθεια»…

«Όντως» υπογράμμισε, «για ένα διάστημα οι δικοί μας ονόμαζαν την ντοπιολαλιά “μακεδονίτικα” -αλλά για να μην τα αποκαλούν «βουλγάρικα». Γιατί βουλγαρικό ιδίωμα ήταν. Και τότε η εδαφική διαμάχη της Ελλάδας ήταν με τη Βουλγαρία. Και για ένα λόγο ακόμα -τον σημαντικότερο: γιατί πολλοί από αυτούς που μίλαγαν την ντοπιολαλιά ήταν Έλληνες στη συνείδηση! Όπως ο Κωνσταντίνος Χρήστου, ο θρυλικός αρχηγός του Μακεδονικού αγώνα που έμεινε στην Ιστορία ως Καπετάν Κώττας! Ο Καπετάν Κώττας πολέμησε για την Ένωση της Μακεδονίας με την Ελλάδα! Όπως και ο Βαγγέλης Σρεμπενιώτης από τη Φλώρινα. Όπως και ο Δημήτρης Νταλίπης από το Γάβρο της Καστοριάς, συμπολεμιστής του Παύλου Μελά. Όπως και αρκετοί άλλοι, λιγότεροι γνωστοί… Όλοι αυτοί ήταν σλαβόφωνοι -μίλαγαν την ντοπιολαλιά. Αλλά πολεμούσαν για την Ελλάδα».

«Τον Ιούνιο του 1904, τον Κώττα Χρίστου τον συνέλαβαν οι Οθωμανικές δυνάμεις. Τον Σεπτέμβριο του 1905 τον εκτέλεσαν στο Μοναστήρι. Ο Καπετάν Κώττας ανέβηκε στο ικρίωμα, υπερήφανος και αγέρωχος και κλώτσησε μόνος του το υποπόδιο. Πριν πεθάνει στην αγχόνη φώναξε με όλη του τη δύναμη: “Ζήτω η Ελλάδα”. Αλλά το φώναξε στην ντοπιολαλιά. Γιατί ελληνικά δεν ήξερε! Ήταν πιο Έλληνας στη συνείδηση απ’ όλους μας… Αλλά ελληνικά δεν ήξερε! Αυτά είναι τα “Μυστικά του Βάλτου”» είπε στη συνέχεια ο Αντώνης Σαμαράς, αναφερόμενος στο σπουδαίο έργο της προγιαγιάς του, Πηνελόπης Δέλτα.

«Ότι υπήρχαν Έλληνες που είχαν χάσει τη γλώσσα, αλλά είχαν διατηρήσει την εθνική τους ταυτότητα, την ελληνικότητά τους! Και οι τρεις που ανέφερα, καθώς και εκατοντάδες άλλοι, πέθαναν για την Ελλάδα ανάμεσα στο 1904 και το 1906. Τα ονόματά τους έπρεπε κάποια στιγμή να ακουστούν εδώ μέσα. Κι αυτή η στιγμή είναι τώρα» σχολίασε με νόημα.

Related Articles

Back to top button