ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαχινίδης: Η χώρα θα είχε βγει από την κρίση, αν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συναινούσαν όπως συνέβη σε Πορτογαλία, Ιρλανδία και την Κύπρο

Πριν λίγες μέρες, βρέθηκε στο Βερολίνο, συνοδεύοντας την Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γενημματά, σε επαφές με Γερμανούς αξιωματούχους δείχντοντας με τον τρόπο αυτό, την στήριξή του στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ.

Ο Φίλιππος Σαχινίδης μίλησε στο onlarissa.gr για όλες τις τελευταίες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις. 

Επισήμανε πως «υπάρχει πιθανότητα και νέου μνημονίου στο μέλλον» και περιέγραψε την κατάσταση στον τραπεζικό τομέα.

Δείτε αναλύτικά όσα είπε στον δημοσιογράφο Λευτέρη Παπαστεργίου:

Θα ήθελα να ξεκινήσουμε από την πρόσφατη επίσκεψη σας στο Βερολίνο, όπου συνοδέψατε την πρόεδρο του ΚΙΝ. ΑΛ κ. Γεννηματά στη συνάντηση της με τον Ομοσπονδιακό Υπουργό Οικονομικών και Αντικαγκελάριο της Γερμανίας Ολαφ Σόλτς.  Ποιο το κλίμα που εισπράξατε; Ποια η γνώμη των Γερμανών για την κατάσταση στη χώρα μας και την πορεία της οικονομίας;

 

Η Γερμανία επιθυμεί να δει την Ελλάδα να έχει μια πορεία ανάλογη με αυτήν των άλλων χωρών που μπήκαν στα Μνημόνια. Με λίγα λόγια να αποκαταστήσει μια κανονικότητα στην πρόσβαση της στις αγορές και ταυτόχρονα να έχει μια ανάπτυξη σταθερή και ισχυρή για να αντιμετωπίσει με τις δικές της δυνάμεις την υψηλή ανεργία και το μεγάλο δημόσιο και ιδιωτικό χρέος.

Θεωρούν λοιπόν ότι έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας, ότι πρέπει να συνεχίσουμε τις αλλαγές ώστε να αποκτήσουμε μια αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, μια Δικαιοσύνη που θα βγάζει έγκαιρα αποφάσεις, ένα δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα που θα μας επιτρέπει να συγκεντρώνουμε τα αναγκαία έσοδα για να έχουμε ένα αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος.

Βλέποντας ότι υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν εκφράζουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο εγκατάλειψης της προσπάθειας ή και ανατροπής πολλών αποφάσεων που πάρθηκαν τα προηγούμενα χρόνια καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία προς τις εκλογές.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει πως τα μνημόνια τελείωσαν και η χώρα πορεύεται ελεύθερη πια προς τις αγορές. Παρακολουθώ την αρθρογραφία σας και καταγράφω τις ενστάσεις σας. Γιατί θεωρείτε πως η κυβέρνηση δεν λέει την αλήθεια στον ελληνικό λαό, όταν διαπιστώνουμε πως είναι η μοναδική κυβέρνηση, μετά το 2010, που έχει νομοθετήσει υπέρ των εργαζομένων;

 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να ωραιοποιήσει την πραγματικότητα και να παραλείψει από την αποτίμηση των τελευταίων τεσσάρων χρόνων που κυβερνά, επιλογές της που συνέβαλαν στην παράταση της κρίσης και στην αύξηση του οικονομικού και κοινωνικού της κόστους για τους πολίτες.

Η χώρα θα είχε βγει νωρίτερα από την κρίση, αν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αντί να  διαδηλώνουν από κοινού το 2010-2011 στην πλατεία Συντάγματος επέλεγαν να συναινέσουν όπως συνέβη στην Πορτογαλία την Ιρλανδία και την Κύπρο.

Η ολοκλήρωση του τρίτου αχρείαστου Μνημονίου δεν σηματοδοτεί την οριστική και ασφαλή έξοδο της χώρας από την κρίση. Τα προβλήματα που έφερε η κρίση είναι ακόμη εδώ όπως φαίνεται από την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία, την δημιουργία νέων κόκκινων δανείων. Τα παιδιά μας αντί να μένουν να προσφέρουν στη χώρα αναζητούν προοπτική στο εξωτερικό. Η κυβέρνηση πιστεύει ότι με την πολιτική των ευκαιριακών παροχών προεκλογικού χαρακτήρα θα συγκαλύψει την ζοφερή πραγματικότητα. Με τις επιλογές κρατά τη χώρα στάσιμη και διαιωνίζει τη δύσκολη θέση στην οποία βρέθηκαν οι συμπολίτες μας εξαιτίας της παρατεταμένης κρίσης.

Ποια η κατάσταση σήμερα στον τραπεζικό τομέα κύριε υπουργέ;

Δεν χρειάζεται να σας περιγράψω ποια είναι η κατάσταση στον τραπεζικό τομέα. Αρκεί να απευθυνθείτε στον κόσμο της αγοράς και θα σας επιβεβαιώσουν όλοι ότι οι τράπεζες ακόμη και σήμερα δεν μπορούν να λειτουργήσουν ως ο αναπτυξιακός πυλώνας της οικονομίας.

Αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στη διόγκωση του προβλήματος των κόκκινων δανείων. Η διόγκωση οφείλεται στην ύφεση και στασιμότητα που παρατάθηκε μετά την άνοδο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τους τυχοδιωκτικούς πειραματισμούς του 2015 όπως επίσης με τις υποσχέσεις της για σεισάχθεια και συνθήματα όπως «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη».

Τέσσερα χρόνια τώρα σαν την στρουθοκάμηλο η κυβέρνηση βάζει το κεφάλι στην άμμο και προσποιείται ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια και το τραπεζικό σύστημα. Όμως το πρόβλημα υπάρχει και όσο και δεν το αντιμετωπίζει τόσο θα παρατείνεται η αβεβαιότητα γύρω από τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Πόσες πιθανότητες -και από τι θα εξαρτηθεί- δίνετε στο ενδεχόμενο η χώρα μας να χρειαστεί ένα νέο μνημόνιο στο άμεσο μέλλον;

Παρά τις μεγάλες αλλαγές που ξεκίνησαν το 2010 τα τελευταία χρόνια είχαμε πολλές ανατροπές που είχαν ως αποτέλεσμα η χώρα να μην έχει καταφέρει να αλλάξει τον χαρακτήρα της οικονομίας της. Δεν έγινε πιο εξωστρεφής και ανταγωνιστική ώστε να δημιουργεί νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας. Ούτε καταφέραμε να εξασφαλίσουμε μια κανονικότητα στην έξοδο στις αγορές.

Αν λοιπόν δεν αντιμετωπίσουμε με τρόπο οριστικό και αμετάκλητο τα προβλήματα που μας οδηγήσαν στην κατάρρευση του 2009 και η παρούσα κυβέρνηση δείχνει με τις πολιτικές της ότι ξεκάθαρα δεν το επιθυμεί, τότε κάθε ενδεχόμενο είναι πιθανό.

Το τελευταίο διάστημα, και ειδικά με την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος από τον Πρωθυπουργό, έχει ξεσπάσει ένας πόλεμος ανάμεσα στο ΚΙΝ. ΑΛ και στον ΣΥΡΙΖΑ. Κατ’ αρχάς γιατί θεωρείτε πως δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας να εκφράσει τον χώρο του κέντρου και την σοσιαλδημοκρατία και μπορεί το ΚΙΝ.ΑΛ;

Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν ότι θέλουν να συγκροτήσουν ένα προοδευτικό μέτωπο της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς. Αν όμως κάποιος δει τις επιλογές του από το 2015 και μετά διαπιστώνει ότι συνειδητά δεν επέλεξε για συνεργασία το ΚΚΕ, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ή το Ποτάμι, αλλά την ακροδεξιά των Ανεξάρτητων Ελλήνων και πολιτικό προσωπικό της «Καραμανλικής δεξιάς».

Ακόμη και σήμερα που αποχώρησαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες από την κυβέρνηση παραμένει στην εξουσία μέσω μιας ετερόκλητης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που απαρτίζεται από ακροδεξιούς και πρώην βουλευτές της ΝΔ. Επομένως είναι προκλητικό να καλούν το Κίνημα Αλλαγής σε συγκρότηση Προοδευτικού Μετώπου μέτωπο με την κ. Κουντουρά, τον κ. Κουίκ και την κ. Παπακώστα.

Σε ότι, δε, αφορά την ιδεολογική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ αυτή δεν έχει καμία σχέση με τις αξίες που υπηρετεί η Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία ή τις απόψεις της για μεικτή οικονομία και ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος που παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες στον πολίτη επιτελεί τον ελεγκτικό και ρυθμιστικό του ρόλο και δημιουργεί υποδομές που αρνείται να αναλάβει ο ιδιωτικός τομέας.

Το ΚΙΝΑΛ ως συνεχιστής του πολιτικού χώρου που στο παρελθόν εξέφραζε το ΠΑΣΟΚ, από το ιδρυτικό του Συνέδριο διακήρυξε ότι θα υπηρετήσει με συνέπεια τις αρχές της Σοσιαλδημοκρατίας.

Το δεύτερο που θα ήθελα να μου διευκρινίσετε έχει τοπικό άρωμα. Παρακολουθώ με ενδιαφέρον τις ενστάσεις κάποιων συντρόφων σας που θεωρούν πως «δεν γίνεται από τη μια να καταγγέλλουμε την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη να στηρίζουμε αυτοδιοικητικά τις επιλογές του». Που έχουν άδικο;

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές ιστορικά έχουν διαφορετικό χαρακτήρα από τις εθνικές εκλογές. Στις διαδικασίες που έγιναν στα όργανα του Κινήματος Αλλαγής διερευνήθηκαν και οι δυο προτάσεις και οι προοπτικές της καθεμιάς και τελικά προκρίθηκε η συνέχιση της συνεργασίας. Η συνεργασία των δημοτικών παρατάξεων που ξεκίνησε το 2014 αξιολογήθηκε από τα αρμόδια όργανα ότι οδήγησε σε ένα έργο που έχει θετικό πρόσημο.

Ποιος ο εκλογικός στόχος του ΚΙΝ.ΑΛ για τις ερχόμενες εκλογές και πότε θεωρείται εσείς πως θα διεξαχθούν;

Οι εκλογές είναι πολύ πιθανό να διεξαχθούν τον Μάιο ταυτόχρονα με τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές. Ο στόχος που έχει θέσει το Κίνημα Αλλαγής για αυτές τις εκλογές είναι να πάρει ισχυρή εντολή ώστε να υποχρεώσει τις δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου να προσέλθουν στο τραπέζι των συζητήσεων για την εκπόνηση ενός εθνικού προγράμματος προοδευτικών μεταρρυθμίσεων. Αυτό θα το παρουσιάσουμε στους ευρωπαίους εταίρους και θα διεκδικήσουμε τη μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% του ΑΕΠ στο 2% ώστε να υποβοηθηθεί η αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Έτσι θα εξασφαλίσουμε νέες θέσεις εργασίας και πόρους για να στηρίξουμε όσους κτυπήθηκαν από την κρίση.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker