ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ : Ανατροπές και εκπλήξεις

npress newsroom

Οι τελευταίες εξελίξεις στα εθνικά θέματα, και ιδιαίτερα η υποβάθμιση του ρόλου της χώρας στα ζητήματα που αφορούν τη Λιβύη και γενικότερα την Ανατολική Μεσόγειο, όπως έμπρακτα διαπιστώθηκε μετά την άρνηση συμμετοχής της χώρας μας στη συνάντηση του Βερολίνου, αφ’ ενός δείχνουν την ανάγκη και αφ’ ετέρου δίνουν δυνατότητες άλλων χειρισμών στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, και ως προς το θέμα του προσώπου που θα προταθεί για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Με δεδομένη την απόρριψη δεύτερης θητείας του σημερινού Προέδρου Π. Παυλόπουλου, τα ονόματα που μέχρι σήμερα έπεφταν στο τραπέζι, και που ουσιαστικά αποσκοπούσαν στο ανακάτεμα της τράπουλας στην εσωτερική πολιτική σκηνή, και ακόμα περισσότερο, στο εσωτερικό των κομμάτων, αποδεικνύονται υποδεέστερα των προδιαγραφών που θα πρέπει να έχει ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Φαίνεται να έχει γίνει αντιληπτό από την περί τον Κ. Μητσοτάκη ομάδα, ότι οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η χώρα μας δεν αφορούν τόσο το εσωτερικό, όσο τη διεθνή πολιτική σκηνή. Ως εκ τούτου, το πρόσωπο που τελικά θα επιλεγεί δεν θα πρέπει να εξυπηρετεί τις σημερινές πολιτικές και κομματικές ισορροπίες, αλλά θα πρέπει να συγκεντρώνει περισσότερες προϋποθέσεις από αυτές που μέχρι σήμερα συζητούνται. Θα πρέπει να είναι όχι μόνο πολιτικό πρόσωπο με παρουσία κατά την περίοδο της κρίσης, όπως (καθόλου τυχαία) ζήτησε η Φώφη Γεννηματά, όχι μόνο με επίγνωση της πολιτικής κατάστασης στη χώρα, όχι μόνο με επίγνωση της διεθνούς πολιτικής σκηνής, αλλά, ακόμα περισσότερο, με παρουσία σε αυτή τη σκηνή.

Το κρίσιμο είναι η διασφάλιση θεσμικών και προσωπικών σχέσεων που θα πρέπει να έχει ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε διεθνές επίπεδο, και οι οποίες θα μπορούν να είναι άμεσα αξιοποιήσιμες για την υπεράσπιση των συμφερόντων της χώρας. Αυτό το δεδομένο, περιορίζει σημαντικά τον αριθμό των προσώπων που θα παραμείνουν στην κούρσα.

Κάποιοι θα έλεγαν ότι στην ουσία φωτογραφίζει πρόσωπα – ή πρόσωπο. Προς έκπληξη πολλών, αλλά όχι όλων…

Tags

Related Articles

Back to top button
Close
Close