ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πλημμύρες Μάνδρας: Πανηγυρική αθώωση της Ρένας Δούρου  

Αθώα κρίθηκε η πρώην Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και άλλοι 12 κατηγορούμενοι για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα. Ποιοι καταδικάστηκαν.

Την αθώωση της πρώην περιφερειάρχη Ρένας Δούρου ομόφωνα, καθώς και ακόμα 12 κατηγορούμενων για τις φονικές πλημμύρες της Μάνδρας το 2017, που οδήγησαν 25 πολίτες στο θάνατο, αποφάσισε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας. Το δικαστήριο κήρυξε κατά πλειοψηφία ένοχους οκτώ κατηγορούμενους.

Ειδικότερα, οι δικαστές αποφάσισαν πως δεν υπήρξε καμία ποινική ευθύνη για τους υπαλλήλους του δασαρχείου, τον τότε δήμαρχο Μεγάρων, τον τότε δήμαρχο Ελευσίνας, τους υπαλλήλους της πολεοδομίας και τους υπαλλήλους επιτροπής αστυνόμευσης ρεμάτων, απαλλάσσοντας τους από κάθε κατηγορία. Ως προς τη Ρένα Δούρου, κρίθηκε αθώα για τα αδικήματα της παραβασης καθήκοντος, της πλημμύρας δια παραλείψεως από υπόχρεο, τη ανθρωποκτονίας και της σωματικής βλάβης από αμέλεια.

Ενοχή είδαν οι δικαστές -κατά πλειοψηφία- για δύο αντιπεριφερειάρχεςτην τότε δήμαρχο Μάνδρας, δασάρχες και στελέχη πολεοδομίας και αστυνόμευσης ρεμάτων, κατά περίσταση για τα αδικήματα της πλημμύρας, της ανθρωποκτονίας και σωματικών βλαβών εξ αμελείας. Οι ίδιοι κατηγορούμενοι, οκτώ στο σύνολο, αθωώθηκαν ομόφωνα για την πράξη της παραβίασης καθήκοντος.

Το τριμελες Πλημμελειοδικείο διέκοψε για τις 23 Ιουνίου, οπότε και θα αποφανθεί επί των ποινών των 8 καταδικασθέντων για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα το 2017.

Η διαδικασία θα ξεκινήσει με την πρόταση της εισαγγελέως επί των ελαφρυντικών που η υπεράσπιση ζήτησε να χορηγηθεί στους 8 ενόχους.

Δούρου: “Σε μια τραγωδία δεν υπάρχουν περιθώρια προσωπικής δικαίωσης”

Η πρώην περιφερειάρχης, ανέφερε αρχικά πως “όταν έχει συμβεί μια τραγωδία δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε στιγμιαίας χαράς ούτε προσωπικής δικαίωσης”, για να προσθέσει: “Η απόφαση αυτή θα πρέπει να αποτελέσει σημείο αναφοράς προς όλους: αντί να εργαλειοποιούν τις τραγωδίες για την εξόντωση των πολιτικών αντιπάλων, τυμβωρυχόντας, να ενσκύψουν στο πρόβλημα και να εξετάσουν πως θα αντιμετωπισθεί η επερχόμενη λαίλαπα των ακραίων καιρικών φαινομένων. Η άδικη δίωξη μου χρησιμοποιήθηκε στις περιφερειακές αλλά και στις εθνικές εκλογές με τη διάδοση φέικ νιούζ και την απόπειρα απροκάλυπτης δολοφονίας χαρακτήρα”.

Τσουκαλάς: Οι πλημμύρες άφησαν μια βαριά σκιά σε όλους

Ανακοίνωση για την δικαστική απόφαση εξέδωσε ο πρώην δήμαρχος Ελευσίνας, Γιώργος Τσουκαλάς, στην οποία αναφέρει χαρακτηριστικά: 

“Οι πλημμύρες στη Μάνδρα με τους θανάτους και τις τεράστιες υλικές καταστροφές που προκάλεσαν αφησαν μια βαριά σκιά σε ολους μας. Και σε αυτούς που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα ή την περιουσία τους και σε όλους εμάς αιρετούς και υπαλλήλους που επι τρια σχεδόν χρόνια δικαζομασταν δυστυχώς όχι μόνο στην αίθουσα του δικαστηρίου. 

Ειχα δηλώσει από την πρώτη στιγμή την εμπιστοσύνη μου στον θεσμό της δικαιοσύνης και τις αποφάσεις της. Η  ομόφωνη αθώωση μου συνιστά επιβεβαίωση πως παρά τις πρωτογνωρες συνθήκες του ακραίου φαινομένου ο Δήμος μας λειτούργησε με αποτελεσματικοτητα. Για το γεγονός αυτό Θα ηθελα να ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά εργαζόμενους, υπαλλήλους και το πολιτικό προσωπικό που ανταποκριθηκε με επάρκεια στο πρωτοφανές πλημμυρικό φαινόμενο.

Ως αιρετός γνωρίζω και την προσπάθεια και το ήθος πολιτικών προσώπων για τα οποία η απόφαση του δικαστηρίου δεν είναι αθωωτική. Δηλώνω την αλληλεγγύη και την στήριξη μου. Γιατί όλες οι επικρίσεις και οι κατηγορίες προς αυτούς έγιναν μετά το τραγικό γεγονος και γιατί σύμφωνα με τις καταθέσεις ειδικών ούτε και τα έργα που έγιναν ή τελειώνουν τώρα δεν θα μπορούσαν να ανταποκριθουν σε τόσο μεγάλο όγκο νερού και φερτων υλικών.

Ευχαριστώ την δικηγόρο μου Βάσω Πανταζή, την οικογένεια μου όσους και όσες ειλικρινά και χωρίς μισόλογα μου συμπαρασταθηκαν”.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button