ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποιος στέλνει σε δίκη τον Γιώργο Παπανδρέου;

Άρθρο του Κώστα Γιαννακίδη που δημοσιεύτηκε στο protagon.gr

 

Ενας απόστρατος πλωτάρχης του Πολεμικού Ναυτικού πιστεύει ότι υπέστη οικονομική και ηθική βλάβη από τις προεκλογικές εξαγγελίες του Γιώργου Παπανδρέου, το 2009. Και όχι μόνο αυτό: εκτιμά ότι οι χειρισμοί του πρώην Πρωθυπουργού ζημίωσαν τη χώρα σε βαθμό και μέγεθος ικανό ώστε να δικαστεί για το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας.

Ο Παναγιώτης Σταμάτης, έτσι λέγεται ο απόστρατος πλωτάρχης, συνοδεύει τη μήνυση του με αγωγή για αποζημίωση με το ποσό των 260.000 ευρώ. Η δικάσιμος ορίστηκε για τις 19η Ιανουαρίου, στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Σημειώνεται ότι ουδέποτε ζητήθηκε η άρση της ασυλίας του κ. Παπανδρέου καθώς, όταν έκανε την ιστορική, πλέον, δήλωση, η Βουλή είχε διαλυθεί λόγω εκλογών.

Ο πλωτάρχης έχει το δικαίωμα να μηνύσει όποιον θέλει ή να εγείρει οικονομικές αξιώσεις εναντίον οποιουδήποτε. Θεωρητικά, που λέει ο λόγος, θα μπορούσε να καταθέσει και αγωγή εναντίον του Σαμαρά για τα «Ζάππεια». Όμως δεν τον ενόχλησε ούτε η διαπραγμάτευση του Γιάνη, ούτε τα capital controls, ούτε ο λογαριασμός από τις «17 ώρες» του Τσίπρα. Δεν έκανε αγωγή για το «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», ούτε θίχτηκε επειδή το Μνημόνιο δεν καταργήθηκε με ένα νόμο και ένα άρθρο. Για τον πλωτάρχη μας το big bang της κρίσης βρίσκεται στο «λεφτά υπάρχουν», ασχέτως αν, εδώ που τα λέμε, δεν ειπώθηκε με τον τρόπο που συνήθως αποδίδεται. (Διαβάστε τη δήλωση όπως πραγματικά έγινε) Και εμείς στεκόμαστε πια σε στάση προσοχής. Όχι σαν ναύτες μπροστά στον πλωτάρχη. Όχι, ο πλωτάρχης δεν μας απασχολεί. Στεκόμαστε με δέος και πραγματικό τρόμο μπροστά στην απόφαση του δικαστικού λειτουργού να στείλει αυτήν την υπόθεση στο ακροατήριο.

Εσείς μπορείτε να σηκωθείτε τη Δευτέρα και να μηνύσετε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο επειδή δεν πραγματοποιήθηκε τίποτα από όσα ακούσατε το προηγούμενο πρωί στην εκκλησία. Αυτό το δικαίωμα είναι κατοχυρωμένο από το πολίτευμα και από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Δικαιοσύνη εντός δημοκρατικού πλαισίου. Αν θέλετε να μηνύσετε τον Αρχιεπίσκοπο επειδή ράψατε αδίκως κοστούμι για Δευτέρα Παρουσία, δεν θα σας εμποδίσει κανείς. Απλώς, ο λειτουργός στον οποίο θα περιέλθει η μήνυσή, θα στείλει την υπόθεση στο αρχείο και εσάς σε κάποιον ειδικό. Αυτό δεν συνέβη με τον πλωτάρχη. Προς Θεού, δεν υπαινίσσομαι ότι ο άνθρωπος χρήζει συνδρομής ειδικού. Είμαι όμως σχεδόν σίγουρος ότι ο λειτουργός που παρέλαβε τη μήνυση έπρεπε να το σκεφτεί καλύτερα πριν τη στείλει στο ακροατήριο.

Για πρώτη φορά στα χρονικά ο πολιτικός λόγος αποκτά ποινική χροιά. Αυτό εκτός από πρωτότυπο, είναι και επικίνδυνο. Δεν ελέγχεται καν η πράξη του πολιτικού, αλλά ο λόγος, η σκέψη του. Δεν έχει σημασία αν συντρέχουν ή όχι οι συνθήκες και οι περιορισμοί που θέτει η βουλευτική ασυλία. Από τη στιγμή που η Δικαιοσύνη αποδέχεται να ελέγξει ποινικά και αστικά το περιεχόμενο πολιτικής εξαγγελίας, τότε στο μέλλον μπορεί να δούμε και χειρότερα. Για να το πω αλλιώς, αν πάει ο Παπανδρέου κατηγορούμενος για το «λεφτά υπάρχουν», τότε ο Τσίπρας πρέπει να βρει «Αυτοφωράκια».

Η παραπομπή της υπόθεσης στο ακροατήριο μας δείχνει και κάτι ακόμα. Ότι υπάρχει τουλάχιστον ένας δικαστικός λειτουργός που, πιθανότατα, ασπάζεται τη συνωμοσιολογική αφήγηση των πραγμάτων: η κρίση προκλήθηκε από τα μνημόνια κ.λ.π. Και αυτός ο λειτουργός, λοιπόν, φρόντισε να επενδύσει με θεσμικό κύρος αυτήν την αντίληψη. Δεν χρειάζονται και πολλά τα καφενεία της χώρας. Μία κουβέντα να πέσει από την τηλεόραση μέσα στην κάπνα, πάνω από τη μπιρίμπα και ο ΓΑΠ θα περνάει από λαϊκό δικαστήριο για εσχάτη προδοσία, επειδή μας έφερε την κρίση για να μας πάρουν τα λεφτά και τους γιατρούς οι Γερμανοί, αλλά ευτυχώς ο Αρτέμης δικαιώθηκε στο δικαστήριο.

Related Articles

Close
Close