ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πεντάγωνο: Έκτακτη σύσκεψη για το προσφυγικό μετά τις απειλές της Άγκυρας

Σε αναβρασμό βρίσκεται ο κυβερνητικός μηχανισμός για την πιθανότητα μαζικής εισροής προσφύγων, μετά τις απειλές της Άγκυρας ότι θα ανοίξει τα σύνορα με την Ευρώπη. Στόχος της είναι να διοχετευτούν εκεί οι Σύροι πρόσφυγες που περνούν στο έδαφός της μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Ιντλίμπ.

Αυτήν την ώρα στο Πεντάγωνο διεξάγεται έκτακτη σύσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες, με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία και τις προσφυγικές ροές που προκύπτουν από αυτές.

«Η Ελλάδα έχει αυστηροποιήσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό τη φύλαξη των συνόρων της σε ξηρά και θάλασσα. Μετά τις εξελίξεις στο Ιντλίμπ (Idlib) είναι σε διαρκή επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ» ανέφεραν το πρωί της Παρασκευής κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ετοιμάζεται να πάει στον Εβρο, ενώ ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης οδεύει προς Μυτιλήνη.

Την Παρασκευή μια ομάδα προσφύγων, προερχόμενο πιθανότατα από το Αϊβαλί, πέρασε στις Σκάλες Συκαμιάς, ενώ βίντεο και φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν το πρωί δείχνουν περίπου 300 πρόσφυγες να περπατούν προς την Αδριανούπολη για να περάσουν τα ελληνικά σύνορα.

Την ίδια ώρα, το πρακτορείο IHA μεταδίδει πως άλλοι 160 πρόσφυγες έχουν συγκεντρωθεί στο Δεκελί -μεταξύ Αϊβαλιού και Σμύρνης- απέναντι από τη Μυτιλήνη.

Ραγδαίες εξελίξεις στη Συρία

Η κατάσταση στην Ιντλίμπ της Συρίας κρίνεται πλέον δραματική μετά την ανακοίνωση ότι σκοτώθηκαν συνολικά 33 Τούρκοι στρατιώτες και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν από αεροπορική επιδρομή για την οποία η Άγκυρα κατηγορεί τη Δαμασκό.

Τούρκοι αξιωματούχοι, που εδώ καιρό ζητούν από τη διεθνή κοινότητα στήριξη στην πολιτική τους στη Συρία, έσπευσαν να συνδέσουν τις δραματικές εξελίξεις στην Ιντλίμπ με το προσφυγικό, προειδοποιώντας πως δεν είναι σε θέση να ελέγξουν τις ροές προς την Ευρώπη.

Μάλιστα, μετά από σχετικό αίτημα του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πραγματοποιείται σήμερα έκτακτη σύσκεψη των πρεσβευτών του ΝΑΤΟ, όπως ανακοίνωσε ο ΓΓ της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Κι ενώ η Τουρκία απειλεί ότι «η Δαμασκός θα πληρώσει βαρύ τίμημα» μετά τις τελευταίες πολύνεκρες επιθέσεις, η Ρωσία, η οποία αρνείται κατηγορηματικά ανάμειξή της στα χθεσινά από αέρος πλήγματα κατά των τουρκικών στρατευμάτων, απειλεί ότι μια ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση στην Ιντλίμπ της Συρίας από την Τουρκία, θα έχει άσχημο τέλος για την Άγκυρα.

Η Ρωσία είχε ανακοινώσει λίγο νωρίτερα ότι στέλνει δύο πολεμικά πλοία που είναι ικανά να εκτοξεύουν πυραύλος Κρουζ στα ανοικτά των συριακών ακτών.

Related Articles

Back to top button