ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πάρτι στα social media για τον Σχινά, τις απαντήσεις του και τον ΔΙΟ.ΡΙΖΑ

«Καθημερινή»: Αξιωματούχος της Ευρωζώνης εκφράζει την ανησυχία του για διορισμούς ημετέρων σε νοσοκομεία, πανεπιστήμια- «Ελεύθερος Τύπος»: Εχεις ένσημα στον ΣΥΡΙΖΑ, διορίζεσαι στο Δημόσιο- Τεκμηριωμένη και καυστική η απάντηση Τατσόπουλου μέσω Facebook – Με το τραγούδι «Κολλήγα γιος»  το σχόλιο του Χωμενίδη

Όταν ο ράπερ Ιάσων βασίζει το θράσος, τον κυνισμό αλλά και τον προκλητικό έπαινο της φαυλότητας σε μια αγιοποιημένη εκδοχή της αριστερής του γενεαλογίας, μυθοποιώντας το ΕΑΜ σαν να ήταν άλλη μία εκδοχή της Αργοναυτικής εκστρατείας. Όταν ο ίδιος καταγγέλλει σαν απόπειρα σπίλωσης της άμεμπτης και ηρωικής του υπόληψης τα ίδια τα ΦΕΚ που, όπως αποκάλυψε το Πρώτο ΘΕΜΑ της Κυριακής, αποδεικνύουν τον κραυγαλέο νεποτισμό που εφαρμόστηκε στο διορισμό άμεσων συγγενών του Ιάσονα Σχινά-Παπδόπουλου ως δημοσίων υπαλλήλων. Όταν ένας νέος άνθρωπος όπως ο γραμματέας της νεολαίας του κυβερνώνοντος κόμματος, καθυβρίζοντας την εφημερίδα μας, υπερασπίζεται με σθένος μια καταφανώς ανήθικη πρακτική και όταν ακόμη και εν ΣΥΡΙΖΑ σύντροφοί του, επιφανείς και μη, δηλώνουν θιγμένοι και απογοητευμένοι από την πανηγυρική διαιώνιση ρουσφετολογικών αμαρτημάτων καθώς βλέπουν να γίνονται τα ίδια και χειρότερα από όλα όσα ο Αλέξης Τσίπρας υποσχόταν προεκλογικά να πατάξει, τότε φαίνεται ότι επαφίεται σε ορισμένους ανθρώπους της διανόησης να οργανώσουν την αντίσταση της κοινής γνώμης στην ηθική έκπτωση και τον παραλογισμό.

Ο Πέτρος Τατσόπουλος, για παράδειγμα, πρώην βουλευτής και ανέκαθεν λαλίστατος δημόσιος κατήγορος των κακώς κειμένων στο δημόσιο βίο, έθεσε υποδειγματικά το όλο ζήτημα στις πραγματικές του διαστάσεις μέσα σε λίγες φράσεις που έγραψε σε ανάρτησή του στο facebook: «Eίμαι έξι μήνες στο βουνό. Ζέχνω. Ξεπαγιάζω. Πεινάω. Τρώω φύλλα από τα δέντρα. Πίνω νερό από τις γούρνες. Δεν μπορώ να κοιμηθώ τα βράδια. Φοβάμαι ότι, την ώρα που κοιμάμαι, θα φάω καμιά σφαίρα. Πρέπει να προλάβω. Να σκοτώσω αυτούς που θέλουν να με σκοτώσουν. Μονάχα ένα όραμα με κρατάει όρθιο. Να διορίσει ο εγγονός μου τη φαμίλια στο δημόσιο».

Ο καθηγητής του τμήματος πολιτικών επιστημών του Παντείου, Νικόλας Σεβαστάκης καυτηρίασε μέσω fb την υποκρισία του Ιάσονα Σχινά-Παπαδόπουλου γράφοντας τα εξής: «Να μιλάς τη χύμα αντιεξουσιαστική γλώσσα (‘αφεντικά, πίσω ρουφιάνοι’) για να δικαιολογήσεις ΦΕΚ διορισμού. Επιδεικνύοντας συγχρόνως λεπτομερώς στιγμές ενός αριστερού οικογενειακού ιστορικού -αυτό δηλαδή που εγώ έμαθα από τον πατέρα μου της Μακρονήσου, της Γυάρου και της Λέρου ότι ΔΕΝ πρέπει να επιδεικνύεται ασεβώς, δεν πρέπει να ευτελίζεται, πόσο μάλλον να προσκομίζεται σε κάθε δυσκολία ως τίτλος (ηθικός, πολιτικός ή ‘επαγγελματικός”)».

Ανησυχούν οι Ευρωπαίοι για την είκονα που δίνει η κυβέρνηση

Οι αποκαλύψεις του ΘΕΜΑτος για τον οικογενειακό διορισμό έφτασαν μέχρι τις Βρυξέλλες με Ευρωπαίους αξιωματούχους να εκφράζουν την ανησυχία τους για την κομματικοποίηση του δημοσίου τομέα στην Ελλάδα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Σύμφωνα με την Καθημερινή, μάλιστα, «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι κάτι τέτοιο μπορεί να έχει συνέπειες στην πορεία του προγράμματος». Ευρωπαίος αξιωματούχος δηλώνει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα: «Ανησυχώ ότι αυτός ο τρόπος διακυβέρνησης μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στο πώς βλέπουν οι αγορές την Ελλάδα και την πιθανή της επιστροφή σε αυτές. Αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις και στην αξιολόγηση, που υποτίθεται ότι θα ξεκινήσει κάποια στιγμή τον Ιανουάριο».

«Αν πανεπιστήμια και νοσοκομεία διοικούνται από ανθρώπους μόνο και μόνο λόγω των πολιτικών τους συγγενειών, το αποτέλεσμα θα είναι να επιδεινωθεί το επίπεδο της εκπαίδευσης και της υγείας. Αυτό είναι αρνητικό για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη» προσθέτει ο ίδιος αξιωματούχος.

Για το «ηθικό πλεονέκτημα» με άλλα λόγια γράφει ο Πάσχος Μανδραβέλης τονίζοντας ότι τα όσα έγραψε ο γραμματέας της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ «είναι ολόκληρη η μυθολογία της νέας Αριστεράς που γέννησε το ακαταμάχητο “ηθικό πλεονέκτημα”».

«Οι εσαεί εξιδανικευμένοι και διωκόμενοι “προοδευτικοί” όχι μόνο δεν πράττουν το αντίθετο αλλά συνεχίζουν τις παραδόσεις των παλαιότερων συντηρητικών αστών, δικαιολογώντας μάλιστα με περισσό θράσος και γλυκερή παρελθοντολαγνεία τα αδικαιολόγητα» γράφει ο Ηλίας Μαγκλινης με τον Ανδρέα Πετρουλάκη να συνοδεύει το κείμενο με ένα σκίτσο στο οποίο εμφανίζεται ο Άρης Βελουχιώτης να παραφράζει το τραγούδι «Επέσατε θύματα, αδέρφια, εσείς».

«Έχεις ένσημα στον ΣΥΡΙΖΑ διορίζεσαι στο Δημόσιο»

Το θέμα που έφερε στο φως της δημοσιότητας το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ και οι… απαντήσεις του Ιάσονα-Σχινά Παπαδόπουλου φιλοξενούνται και στο πρωτοσέλιδο του Ελεύθερου Τύπου με τον καυστικό τίτλο «Έχεις ένσημα στον ΣΥΡΙΖΑ διορίζεσαι στο Δημόσιο». «Σάλος από τις εκατοντάδες τοποθετήσεις μετακλητών, οι οποίες σύμφωνα με τον γραμματέα της νεολαίας έχουν πολιτικό χαρακτήρα γιατί το δόγμα είναι “Πρώτα το κόμμα, τα πάντα για το κόμμα”».

Τα πυρά του Πετρουλάκη

Σε παρόμοιους τόνους ο σπουδαίος σκιτσογράφος Ανδρέας Πετρουλάκης επεσήμανε σε άρθρο του στο protagon.gr ότι «ο νεαρός γραμματέας της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, εν τη αφελεία του, λέει αυτά που σκέφτονται και οι πιο ψημένοι σύντροφοί του, αλλά ξέρουν ότι δεν πρέπει να τα πουν: Ότι ήρθαν να κυβερνήσουν στο όνομα των μισών Ελλήνων. Αυτά λένε μεταξύ τους και με αυτόν τον ιδεασμό κατέκτησαν την εξουσία, απλώς ο άπειρος σύντροφος δεν είχε καταλάβει ότι αυτά δεν λέγονται δημοσίως. Μπορεί να έχει ακούσει πολλές φορές στο παρελθόν, στις κλειστές αίθουσες που δενόταν το ατσάλι, ότι ο αγώνας τους είναι καθαγιασμένος από το αίμα των ηττημένων του Εμφυλίου και η εξουσία θα είναι η δικαίωσή του, αλλά ο καημένος αυτός δεν ειδοποιήθηκε ότι τώρα λέμε ότι είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων.

» Για αυτό, ο φτωχός, παντελώς ανυποψίαστος για το τι συμβαίνει στη ζωή έξω από τα δωμάτια που ζυμώνονται οι αγωνιστές ακούγοντας ‘Άξιον Εστί’, μακριά από τα πεζοδρόμια των αγώνων που περνούν τις δεκαετίες τους οι σύντροφοι, παρασάγγας από τον Εμφύλιο που κατοικεί στο μυαλό του, νομίζει ότι η απλή επίκληση του αριστερού ηρωικού παρελθόντος της οικογενείας του είναι η απάντηση που εξουδετερώνει κάθε ερώτηση. Προφανώς δεν έχει ακούσει ότι ζούμε σε ένα πολίτευμα που ονομάζεται κοινοβουλευτική αστική δημοκρατία, στην οποία κάθε κυβέρνηση  καλείται να εκπροσωπήσει όλους τους πολίτες, δηλαδή και τους κατιόντες της άλλης πλευράς του Εμφυλίου, τους απογόνους των εχθρών της οικογενείας του πριν από αρκετές δεκαετίες. Και πως όλα αυτά τα χρόνια η χώρα έχει κάνει πολλά βήματα μπροστά και έχει καταφέρει να σβήσει τις πληγές αυτές και καλά θα κάνει και ο ίδιος να τις διαβάζει σαν Ιστορία και όχι σαν προσόντα του ΑΣΕΠ.

» Βουτηγμένος στο ιερό δίκιο του ο γραμματέας δεν υποψιάζεται καν ότι η μόνη αποδεκτή απάντηση θα ήταν πως τα μέλη της οικογενείας του που προσελήφθησαν είχαν τυπικά προσόντα καλύτερα από των συνυποψηφίων  τους για τις ίδιες θέσεις.

Και κάτι άλλο που προφανώς δεν αντιλαμβάνεται ο νέος, αλλά δεν φταίει και πολύ γιατί έτσι έχει διαπαιδαγωγηθεί: Στη Δημοκρατία μας υπάρχει ελευθερία του Τύπου. Για αυτό οι αποκαλύψεις του δεν θεωρούνται ρουφιανιά».

Κράξιμο από Χειμωνά

Σε μια πιο αγοραία -πλην εξαιρετικά ευθύβολη- φρασεολογία, ο συγγραφέας και πολιτικός Θανάσης Χειμωνάς μέσω facebook δεν φείδεται επιείκειας για τον Ιάσονα Σχινά-Παπαδόπουλο: «Αν του συριζοράπερ του διόρισαν τρία αδέρφια-ξαδέρφια και μια γκόμενα επειδή οι πρόγονοί του ήταν, λέει, αριστεροί, εμένα με την οικογένεια που έχω θα πρέπει να μου διορίσουν μέχρι και τις στριπτιζούδες που έχω κατά καιρούς κεράσει ποτό. Sorry κιόλας».
Ο Θανάσης Χειμωνάς συμπλήρωσε λίγο αργότερα, με δεύτερη, ακόμη πιο οξεία ανάρτηση ότι «βασικά πληρώνουμε με τους φόρους μας τους συγγενείς και τους κολλητούς αυτού του σκατόφλωρου επειδή οι χίτες κυνηγούσαν να ξυρίσουν έναν θείο του που ήταν τραγόπαπας μεν, αριστερός δε. Και φυσικά μας βγάζει και γλώσσα. Τυπικός αλήτης συριζαίος από αυτούς που ‘γνωρίσαμε’ στα σόσιαλ μίντια τα τελευταία χρόνια».

«Κολλήγα γιός»

Ο Χρήστος Χωμενίδης θα μπορούσε να κλείνει ιδανικά αυτό τον πρώτο κύκλο της δίκαιης οργής που εκφράστηκε επωνύμως για τα καμώματα του ΣΥΡΙΖΑ και των ημετέρων του με την εξής ανάρτηση στο facebook: «Διάβασα το άρθρο του γραμματέα της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ. Θαύμασα την ειλικρίνεια του. Τον απερίφραστο τρόπο με τον οποίον δηλώνει ότι, εφόσον οι παππούδες του πολέμησαν για την Αριστερά, πρέπει τώρα -που η Αριστερά κυβερνάει- να το ανταποδώσει στα εγγόνια. (Και μάλιστα με τόκο, εφόσον κι εκείνα συμμετείχαν στο ‘Δεκέμβρη’ του 2008, ο οποίος τι έχει να ζηλέψει από τον Δεκέμβρη του 1944;)»

Μου θύμισε η επιχειρηματολογία του γραμματέα της νεολαίας μια φράση που ειπώθηκε μετά την επανάσταση του 1821 και αποδίδεται -αδίκως ίσως – στον Μακρυγιάννη: ‘Αν είναι να μείνωμε ΕΜΕΙΣ νηστικοί, ας πάη στο διάβολο η ελευθερία. Έφαγαν αυτοί, ας φάμε και ΕΜΕΙΣ τώρα’.

Η ειρωνεία του πράγματος έγκειται στο ότι ο καημένος ο γραμματέας της νεολαίας του Σύριζα θεωρεί σάουντρακ της ζωής του το ‘Παιδιά Σηκωθείτε’ ή το ‘Κομμαντάντε Τσε Γκεβάρα’ ή έστω το ‘Ψυχή Βαθιά’ του Αγγελάκα. Ενώ το τραγούδι που στα αλήθεια τον βιογραφεί είναι ο ‘Κολλήγα Γιός’ από τα Μικροαστικά των Νεγρεπόντη-Κηλαηδόνη:
‘Κολλήγα γιος του πάππου μου ο παππούς
κολλήγα γιος του πάππου μου ο πατέρας
κι ο παππούς μου κολλήγας κι αυτός
Και μονάχα εγώ του πατέρα μου γιος
είμαι πια καθεστώς…’»

Πάρτι για τον Ιάσονα στο twitter

Παραφράζοντας τον ύμνο των Active Member «Άκου Μάνα», κάποιος χρήστης στο twitter συνεισέφερε τη δική του διασκευή, προφανώς αφιερωμένη εξαιρετικά στον Ιάσονα Σχινά-Παπαδόπουλο και τον ΣΥΡΙΖΑ: «Άκου μανα, για όλους εχει ο κρατισμός/Ίσως τωρα με Αλεξη, να’ ρθει ο διορισμός/ΕΑΜ και μπάχαλα να διοριστεί κι ο αδερφός/άκου μάνα σ’ εμάς ανήκει ο μισθός».

Κάποιος άλλος προτίμησε τον Γιάννη Αγγελάκα, γράφοντας «Σιγά μην κλάψω/Σιγά μη δε διοριστώ».

Και το πάρτι στο #syriza_rap συνεχίζεται με σχόλια του τύπου «Μετά τη μάνα ρέιβερ, μάς προέκυψε κι ο ράπερ δημοσίου…», «δεν είμαι ο αριστερός που θέλησες θυμίσου/έχω ένα διορισμό για κάθε συγγενή σου» κ.λπ και, βέβαια, «ΔΙΟΡΙΖΑ (Αντί ΣΥΡΙΖΑ)».

protothema.gr

Related Articles

Back to top button