ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Καραμανλή από Λονδίνο για το προσφυγικό

Για το προσφυγικό ζήτημα μίλησε σε νέα παρέμβασή του ο Κώστας Καραμανλής από το Λονδίνο.

Ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «δεν χρειάζονται προστασία όλοι όσοι έρχονται στην Ευρώπη» και «πρέπει να μπορούμε να εντοπίσουμε καλύτερα τους παράνομους μετανάστες».

Ο πρών πρωθυπουργός είναι βασικός ομιλητής στο κλειστό τριήμερο συνέδριο που οργανώνεται στο Cass Business School του Πανεπιστημίου City του Λονδίνου από το Costas Grammenos Centre for Shipping, Trade and Finance.

Ο κ. Καραμανλής  σε ομιλία του στην 35η Επέτειο του Κέντρου Ναυτιλίας, Εμπορίου και Χρηματοοικονομικών σημείωσε ότι «πρέπει να ληφθούν επειγόντως μέτρα, στο πνεύμα πιο ισόρροπης κατανομής βαρών, για τη μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο που βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη».

«Στόχος μας θα πρέπει να είναι η ελεγχόμενη μετανάστευση, στις περιπτώσεις όπου και όταν η μετανάστευση αντιμετωπίζει πραγματικές οικονομικές και εργασιακές ανάγκες, οδηγώντας έτσι τους ανθρώπους σε νόμιμες και ασφαλείς διαδρομές. Οι παράνομοι διακινητές πρέπει να διώκονται από το νόμο. Σχεδόν το 90% των προσφύγων και μεταναστών έχουν υπάρξει θύματα του οργανωμένου εγκλήματος και των διακινητών, στην προσπάθεια να περάσουν απέναντι. Επιπλέον, τα σύνορα πρέπει να ελέγχονται καλύτερα. Και χώρες σαν την Τουρκία θα πρέπει να υποχρεωθούν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους» εξήγησε ο Κώστας Καραμανλής.

«Παρ’ όλα αυτά, όλα τα παραπάνω δεν λύνουν το πρόβλημα. Το αναβάλλουν, ίσως επί του παρόντος να το ανακουφίζουν, μπορεί ακόμη και να το αποσύρουν περιστασιακά από την κεντρική ειδησεογραφική προβολή. Αλλά στην πραγματικότητα, εκτός εάν αντιμετωπιστούν οι θεμελιώδεις αιτίες του φαινομένου, θα εξακολουθήσει να μας στοιχειώνει» κατέληξε.

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Brexitκαι την αστάθεια της διεθνούς σκηνής, καθώς οι ΗΠΑ είναι ηγετική δύναμη στον κόσμο «αλλά δυσκολεύονται να επιβάλουν την θέληση τους». «Οι περιπέτειες για την ολοκλήρωση του Brexit, κατά τους προηγούμενους μήνες, έχουν ήδη καταδείξει τις δυσκολίες του όλου εγχειρήματος. Οι μελλοντικές εξελίξεις παραμένουν αυτή τη στιγμή πολύ αβέβαιες. Η ειλικρινής ελπίδα μου είναι ότι, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, οι ισχυροί δεσμοί και η στενή συνεργασία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ θα υπερισχύσουν, προς όφελος όλων των μερών».

Ο Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε και στον κατακερματισμό του πολιτικού συστήματος που αντανακλά την συνολική αστάθεια και σύγχυση. «Οι παγκόσμιες προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας μπορούν να μας δοκιμάσουν όλους. Έχουν τουλάχιστον ένα κοινό σημείο. Καμία χώρα, καμία κυβέρνηση, πόσω μάλλον πολιτικό κόμμα, δεν μπορεί να τις αντιμετωπίσει μόνη της», τόνισε. 

«Λέγεται ότι βρισκόμαστε μπροστά στο λυκόφως των ηγεσιών. Είναι αλήθεια ότι, σε σύγκριση με τις θρυλικές προσωπικότητες του παρελθόντος, ακόμη και του σχετικά κοντινού παρελθόντος, οι σύγχρονοι ηγέτες φαίνονται να υπολείπονται. Η περιπλοκότητα των προβλημάτων και η υπερβολική έκθεση στα Μέσα επίσης δεν βοηθούν. Ωστόσο, οι απαιτητικοί καιροί απαιτούν διορατικότητα, αποφασιστικότητα, σεβασμό προς τους ανθρώπους και βλέμμα στραμμένο στο μακροπρόθεσμο» κατέληξε ο Κώστας Καραμανλής.

Related Articles

Back to top button