ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός του Βελγίου μετά την ήττα στις ευρωεκλογές

Ραγδαίες εξελίξεις και στο Βέλγιο

Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρόο μετά την ήττα του κόμματός του στις ευρωεκλογές. 

«Θα παραιτηθώ από πρωθυπουργός αύριο» δήλωσε ο επικεφαλής της επτακομματικής κυβέρνησης του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κρο.

Με καταμετρημένο σχεδόν το 90% των ψήφων, το Open VLD συγκεντρώνει ποσοστό 5,9% – μειωμένο κατά 2,7% σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές. «Αλλά οι Φιλελεύθεροι είναι ισχυροί, θα επιστρέψουμε», πρόσθεσε, αφού συνεχάρη τα άλλα κόμματα για τα (θετικότερα) αποτελέσματά τους. Το φλαμανδικό εθνικιστικό κόμμα N-VA (Νέα Φλαμανδική Συμμαχία) παραμένει το μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο του Βελγίου, καθώς οι Φιλελεύθεροι του πρωθυπουργού Αλεξάντερ Ντε Κρόο βυθίστηκαν στις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται στη χώρα μαζί με τις ευρωεκλογές.

Στο γαλλόφωνο νότιο Βέλγιο, το αποτέλεσμα είναι λιγότερο σαφή, καθώς έχει καταμετρηθεί μικρότερος αριθμός ψήφων, με τους Φιλελεύθερους και τους Σοσιαλιστές να διεκδικούν την πρώτη θέση. Υπό αυτό το πρίσμα, αναμένονται σκληρές διαπραγματεύσεις τους επόμενους μήνες προκειμένου να σφυρηλατηθεί ένας κυβερνητικός συνασπισμός μεταξύ των κατά κύριο λόγο δεξιών κομμάτων του ολλανδόφωνου βορρά και των πιο αριστερών κομμάτων του γαλλόφωνου νότου.

Η κυβέρνηση του Ντε Κρο θα παραμείνει ως τότε ως υπηρεσιακή.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button