ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπανδρέου: “Σήμερα στην Καταλωνία κυριάρχησε ο διχασμός. Η δημοκρατία δέχθηκε βαρύτατο πλήγμα”

Δήλωση του Προέδρου του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών και Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργου Α. Παπανδρέου, για τα τελευταία γεγονότα στην Ισπανία:

«Σήμερα στην Καταλωνία κυριάρχησε ο διχασμός. Η δημοκρατία δέχθηκε βαρύτατο πλήγμα.

Γι’ αυτό και κατανοώ απολύτως την οδύνη που εξέφρασε ο  ηγέτης του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Πέδρο Σάντσεθ, δηλώνοντας ότι, σήμερα είναι μια θλιβερή μέρα για τη  δημοκρατία στην Ισπανία. Μια θλιβερή μέρα για την Ευρώπη. 

Οι ευθύνες του Λαϊκού Κόμματος που τορπίλισε τις προσπάθειες για εφαρμογή του καθεστώτος διευρυμένης αυτονομίας που στήριξαν μαζικά οι Καταλανοί πολίτες στο δημοψήφισμα του 2006 καθώς και της κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι, που βλέποντας την κρίση να φουντώνει επέλεξε την απραξία, είναι μεγάλες.

Μεγάλες ευθύνες έχει και η τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας, που παρακάμπτοντας τους θεσμούς, προσπάθησε να λύσει το πρόβλημα στους δρόμους.

Καταδικάζουμε την αλόγιστη χρήση βίας από τις αστυνομικές δυνάμεις και κάνουμε έκκληση να ξεκινήσει άμεσα πολιτικός διάλογος. Είναι ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί μια επικίνδυνη διαίρεση της κοινωνίας με πολλές αρνητικές συνέπειες για τους πολίτες της Καταλονίας, την Ισπανία και την Ευρώπη.»

Related Articles

Back to top button
Close
Close