ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για κορωνοϊό

Έκκληση στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, ώστε να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid – 19 απηύθυνε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των 27. Η καγκελάριος Μέρκελ, η χώρα της οποίας ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ κάλεσε τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να κατανοήσουν ότι όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ έπρεπε να είχαν δράσει νωρίτερα για να αναχαιτίσουν το δεύτερο κύμα του ιού.

ADS

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ προσπαθούν να συντονίσουν τις προσπάθειες τους για να αναχαιτίσουν την πανδημία, την ώρα που η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε λόγο για μια «πολύ ανησυχητική κατάσταση» και κάλεσε τους Ευρωπαίους πολίτες να αποφύγουμε τις συγκεντρώσεις με πολλά άτομα, τον συνωστισμό και τους χώρους με κακό εξαερισμό.

Ωστόσο σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα κράτη – μέλη της ΕΕ θα πρέπει να ξεπεράσουν πολλές διαφωνίες ώστε να καταφέρουν να αποφύγουν, αυτό που ανώτατη πηγή της ΕΕ, χαρακτηρίζει ως «συλλογική αποτυχία». «Ο κάθε ένας για τον εαυτό του, είναι μια εσφαλμένη προσέγγιση. Το δεύτερο κύμα μας υποχρεώνει να μην κάνουμε ξανά τα ίδια λάθη» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος. 

Παρόλο που η πολιτική Υγείας δεν είναι αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης καθώς τα κράτη- μέλη της έχουν αποφασίσει να αποτελεί εθνική πολιτική, η ανικανότητα των 27 να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν το δεύτερο – και ως φαίνεται χειρότερο κύμα της Covid-19- προκαλεί τρόμο για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ευρώπη, την ώρα που ολοένα και περισσότερα κράτη – μέλη επιβάλουν τοπικούς ή ακόμα και εθνικούς περιορισμούς ώστε να αναχαιτίσουν το δεύτερο κύμα της Covid-19. 

Τι αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι για την πανδημία

Επαρκή εμβόλια για όλα τα κράτη μέλη, σε αναλογία με τον πληθυσμό τους και ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ τους για την αντιμετώπιση της σοβαρής υγειονομικής κρίσης ήταν τα βασικά συμπεράσματα της άτυπης συνόδου κορυφής που διεξήχθη μέσω τηλεδιάσκεψης εχθές, Πέμπτη. Στη συζήτηση των 27 προστέθηκαν και οι οικονομικές συνέπειες από την πανδημία, το δεύτερο κύμα της οποίας πλήττει με ιδιαίτερη σφοδρότητα τη Γηραιά Ήπειρο, φέρνοντας ήδη lockdown σε ορισμένες χώρες. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής ήταν: 

1) Η απόφαση για τη δημιουργία μίας φόρμας εντοπισμού επιβατών, που θα συνεισφέρει στην ασφάλεια των μετακινήσεων,

2) Η συνεργασία των κρατών-μελών, σε περίπτωση που ένα από αυτά υφίσταται πίεση σε επίπεδο συστήματος Υγείας και

3) Η διασφάλιση επαρκούς αριθμούς εμβολίων, σε αναλογία με τον πληθυσμό του κάθε κράτους-μέλους.

Σαρλ Μισέλ: Είμαστε ενωμένοι γιατί είμαστε στην ίδια βάρκα

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν υπέρ της δίκαιης διανομής στις χώρες της ΕΕ του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, μόλις είναι διαθέσιμο , ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Συμφωνήσαμε για να διασφαλιστεί η δίκαιη διανομή μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά στις συμβάσεις που υπογράφονται από την Επιτροπή και εκείνων που ελπίζουμε ότι θα υπογραφούν τις επόμενες εβδομάδες», σημείωσε ο Σαρλ Μισέλ στη συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των ηγετών της ΕΕ για τον κορωνοϊό. Ο κ. Μισέλ επισήμανε ότι «είμαστε ενωμένοι γιατί είμαστε στην ίδια βάρκα»ενώ προσέθεσε ότι αυτή τη στιγμή χρειάζεται «συνοχή και αλληλεγγύη».

https://twitter.com/eucopresident/status/1321922356378435585?s=21

Στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη συμμετείχε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως ανέφεραν ελληνικές πηγές, η συζήτηση εστιάστηκε στην ενίσχυση του ευρωπαϊκού συντονισμού προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω διόγκωση του δεύτερου κύματος, στο πλαίσιο συναντίληψης για τα προσφορότερα μέτρα, που θα επιτρέψουν τον μεγαλύτερο δυνατό περιορισμό του ιού, με τη διατήρηση, παράλληλα, όσο το δυνατόν μεγαλύτερης κανονικότητας στην οικονομική ζωή της ΕΕ και στις μετακινήσεις προσώπων και εμπορευμάτων. Αποφασίστηκε κοινή ευρωπαϊκή Passenger Location Form (φόρμα εντοπισμού επιβάτη) και η συνεργασία μεταξύ των κρατών σε περίπτωση που το Σύστημα Υγείας κάποιας χώρας υφίσταται πίεση.

Επιπλέον, οι ηγέτες δεσμεύτηκαν για τηνενδυνάμωση των προσπαθειών για τη διασφάλιση επαρκών ποσοτήτων εμβολίων, που θα πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές ασφάλειας. Ολα τα κράτη θα λάβουν εμβόλια την ίδια χρονική στιγμή σε αναλογία με τον πληθυσμό τους. Συζητήθηκαν, επίσης, οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας και τονίστηκε η ανάγκη υλοποίησης των αποφάσεων που έχουν ληφθεί προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτές οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες.

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker