ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τσακαλώτος έδειξε την έξοδο από το ΣΥΡΙΖΑ – «Υπάρχει χώρος για νέο κόμμα»

Περιέγραψε τον καμβά του νέου πολιτικού εγχειρήματος λίγες ώρες μετά τη συνάντηση Κασσελάκη-Ανδρουλάκη – Τα καρφιά για αρχηγισμό, ρευστοποίηση και τοξικό κλίμα

Μετά την χθεσινή πρώτη συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη με τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη στη Βουλή, ιστορικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης έσπαγαν το «ταμπού» της διάσπασης σε δημόσια θέα στο «Τριανόν», επιταχύνοντας τις εσωκομματικές εξελίξεις.

Για τον Στέφανο Κασσελάκη, η συνάντησή του με τον κ. Ανδρουλάκη, που ξεπέρασε την μία ώρα, κρατά ζωντανό το αφήγημά του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ περί «προοδευτικού μετώπου», πολύ περισσότερο όταν το χθεσινό τετ α τετ των δύο αρχηγών φέρεται να οδηγεί κοινοβουλευτικά στη σύμπλευση των δύο κομμάτων για την συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής για τα Τέμπη. 

Προηγουμένως, η ανάδειξη της υπόθεσης των παρακολουθήσεων σε απόλυτη προτεραιότητα για τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως διαφάνηκε στις χθεσινές του συναντήσεις με τους επικεφαλής των αρμόδιων Ανεξάρτητων Αρχών, Χρήστο Ράμμο και Κωνσταντίνο Μενουδάκο, «έλιωσε» για τα καλά τους πάγους, σε σημείο που τα δύο κόμματα να καταλήξουν σε άτυπο «κοινό ανακοινωθέν» με την υπόμνηση πως «οι κ. κ. Ανδρουλάκης και Κασσελάκης συμφώνησαν να υπάρξει συνεννόηση προκειμένου να πέσει άπλετο φως τόσο στην τραγωδία των Τεμπών όσο και στην υπόθεση των υποκλοπών», αφήνοντας στη λήθη τα όσα «πολεμικά» έχουν διατυπωθεί εκατέρωθεν, την τελευταία δεκαετία.

Οι γέφυρες Κασσελάκη προς το ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ συνιστούν την ίδια ώρα εμφανές σήμα της στροφής της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κεντροαριστερά, εγχείρημα που φαντάζει σχεδόν ως μονόδρομος για την άρση του αδιεξόδου της διάσπασης, αλλά και της καθήλωσης τα προηγούμενα χρόνια της διαδικασίας της διεύρυνσης του κόμματος, όπως επισήμανε ο διευθυντής της ΚΟ, Γιώργος Τσίπρας. Ταυτόχρονα, η προσέγγιση κορυφής μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αφήνει ζωτικό χώρο για τη «ριζοσπαστική και ανανεωτική Αριστερά», όπως άφησε να εννοηθεί χθες ο πρώην υπουργός, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κάνοντας ένα βήμα παρακάτω προς τη διαφαινόμενη πορεία εξόδου της «Ομπρέλας» από τους κόλπους της Κουμουνδούρου.

Μολονότι κανείς εκ των ομιλητών στη χθεσινή συζήτηση που διοργάνωσε χθες η εφημερίδα «Εποχή» δεν τοποθετήθηκε ανοιχτά υπέρ της διάσπασης, η σχεδόν τετράωρη διαδικασία προσομοίαζε περισσότερο με κατάθεση απόψεων και τεχνικών δυσκολιών ως προς το νέο εγχείρημα, αυτό της οικοδόμησης ενός ενδιάμεσου χώρου μεταξύ ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ. Χωροθετώντας με αυτόν τον τρόπο το πεδίο δράσης του στην πολιτική γεωγραφία, ο κ. Τσακαλώτος διέγραψε χθες τον καμβά του νέου πολιτικού εγχειρήματος, τόσο προγραμματικά (κλιματική κρίση, ανισότητες, κρίσεις νεοφιλελευθερισμού κτλ), όσο και λειτουργικά (συλλογικά όργανα, πλουραλισμός), ενώ δήλωσε «απόλυτα αλληλέγγυος» με τα ιστορικά προς διαγραφή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που βρισκόταν στην πρώτη σειρά, συμμετέχοντας και εκείνα με την παρουσία τους στις «ωδίνες» του τοκετού του νέου φορέα. Μεταξύ Σοσιαλδημοκρατίας και Κομμουνισμού, ζητούμενο για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο παραμένει το καθαρό αριστερό στίγμα στο μέλλον, καθώς «θα σας πω το εξής: Όπως ξέρετε όλοι και όλες, κατέβηκα ως υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και στο τέλος στην ομιλία μου στο συνέδριο είπα πως είτε χάσω είτε κερδίσω, θέλω να φέρω πίσω την υπερηφάνεια των αριστερών» υπογράμμισε ακόμη ο κ. Τσακαλώτος, για να προσθέσει με νόημα: «Λυπάμαι που θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο να υπάρχει πια υπερηφάνεια σε αυτό το κόμμα», όπως τόνισε.

Χωρίς να αποκλείει προγραμματικές συνεργασίες, «δεν μπορεί να πάμε πίσω από την υποστήριξη της απλής αναλογικής. Είναι άλλο ότι δεν μας βγήκε», διευκρίνισε ο πρώην υπουργός, ενώ περιέγραψε ως εκδοχές της ραγδαίας φθοράς του ΣΥΡΙΖΑ τον «αρχηγισμό» και τον «κυβερνητισμό». Στο πλαίσιο αυτό, ο πρώην υπουργός άσκησε κριτική στην ηγεσία Κασσελάκη λέγοντας ότι «στην Πολιτική Γραμματεία 17 μέλη κάναν 17 καλές ομιλίες, κριτική στον πρόεδρο, για το τι είπε στο ΣΕΒ, για το Ισραήλ. Το εντυπωσιακό ήταν ότι ουδείς από την άλλη πλευρά απάντησε. Κανένας». «Τι μάθημα παίρνω εγώ; Ότι η πολιτική συζήτηση δεν τους αφορά. Το πρόγραμμα του Συνεδρίου δεν τους αφορά. Τους αφορά ένας μηχανισμός που θεωρούν ότι έχουν πλειοψηφία. Πολιτική συζήτηση μ’ αυτούς τους όρους είναι δύσκολη. Το ερώτημα είναι αν με αυτή τη ρευστοποίηση, με αυτόν τον αρχηγισμό και αυτό το τοξικό κλίμα, αν μπορούμε να είμαστε σε αυτό το κόμμα. Αυτό το τοξικό κλίμα, δεν το έχω ξανασυναντήσει», συμπέρανε ο κ. Τσακαλώτος, αναγνωρίζοντας, ωστόσο, ότι «τα προβλήματα άρχισαν πολύ πριν την ηγεσία του Κασσελάκη».

Related Articles

Back to top button