ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Πλεύρης απειλεί με μαζικές απολύσεις ανεμβολίαστων υγειονομικών

Σκληρή γραμμή αποφάσισε να κρατήσει η κυβέρνηση για τους υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί, καθώς, για πρώτη φορά ο υπουργός Υγείας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι ανεμβολίαστοι να τεθούν εκτός ΕΣΥ.

Μιλώντας στη βουλή, ο Θάνος Πλεύρης, κατέθεσε τροπολογία που παρατείνει κατά τρεις μήνες την αναστολή εργασίας για όσους υγειονομικούς δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, όμως προχώρησε ένα βήμα παραπέρα.

Ο υπουργός Υγείας δήλωσε πως όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν στις εργασίες τους, ενώ, κάνοντας την απειλή ακόμη πιο σαφή, ανέφερε «αν δεν το κάνουν θα θέσουν τους εαυτούς τους εκτός ΕΣΥ».

Ειδικότερα ο Θ. Πλεύρης τόνισε ανάμεσα σε άλλα «Μέχρι τις 31 Μαρτίου δεν θα επιστρέψουν στα καθήκοντα τους όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί. Με τα δεδομένα της πανδημίας είναι ξεκάθαρο ότι το μέτρο θα παραμείνει όχι μόνο γι’ αυτό το τρίμηνο. Συνεπώς όσοι θέλουν να είναι στο ΕΣΥ, καλούνται να πάρουν σε αυτό το τρίμηνο μια απόφαση αν θα εμβολιαστούν ή δεν εμβολιαστούν και θα θέσουν οι ίδιοι τον εαυτό τους εκτός του ΕΣΥ. Εξετάζεται να μη δοθεί άλλη παράταση αναμονής. Η μονιμοποίηση του μέτρου του εμβολιασμού είναι υπό εξέταση».

Πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης

Το νομοσχέδιο για την πανδημία, αλλά και η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από την κυβέρνηση, δέχθηκαν τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης, που καταλόγισε ανικανότητα, ανευθυνότητα και τακτικισμούς. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ξεκαθάρισαν ότι θα καταψηφίσουν επί της αρχής του το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

Ο τομεάρχης Υγείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός μίλησε για ανεύθυνη και επικίνδυνη πολιτική. 

«Με τις τρίμηνες παρατάσεις στις οποίες προχωράτε θέλετε να δώσετε το μήνυμα ότι τελειώνουμε με την πανδημία ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι θα συνεχιστεί και ότι θα έχουμε νέα φάση με τη μετάλλαξη «Όμικρον», που απαιτεί άλλου τύπου προετοιμασία και όχι την εμμονή σας που βιώνουμε και οδηγεί σε επικίνδυνους δρόμους», ανέφερε.

Απορρίπτοντας τις αιτιάσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δημαγωγεί, δεν παίρνει ξεκάθαρη θέση και κλείνει το μάτι στους λαϊκιστές, σημείωσε ότι «είναι πρόκληση να υπονοείται ότι προσπαθούμε να κάνουμε σαμποτάζ, όταν εμείς επί 2 χρόνια δώσαμε μάχη και βάλαμε πλάτη για την περιφρούρηση του πολύτιμου αγαθού της δημόσιας υγείας και τη στήριξη του ΕΣΥ. Εσείς αντίθετα είστε που έχετε τη κουλτούρα της μη εμπλοκής του ΕΣΥ στην πανδημία, και της κερδοσκοπίας, εν μέσω πανδημίας, υπέρ του ιδιωτικού τομέα υγείας που απαιτεί να μην αναλάβει μέρος της ευθύνης του, όπως έγινε σε όλη την Ευρώπη». 

Έντονη κριτική και από την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο του Κινήματος Αλλαγής, Νάντια Γιαννακοπούλου, που υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση «δείχνει να βρίσκεται σε κατάσταση μακαριότητας στην αντιμετώπιση της πανδημίας, σπάζοντας το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο». 

«Η Όμικρον έρχεται και η κυβέρνηση δίνει την εικόνα ενός παρατηρητή που περιμένει μια πιθανή έκρηξη μετά τις γιορτές, φαίνεται να παραδέρνει ενώ οι ειδικοί επιστήμονες είναι παροπλισμένοι», ανέφερε, προτείνοντας στήριξη των επιστημόνων, έγκαιρες αποφάσεις, επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, επιτάχυνση της τρίτης δόσης και αυστηρά μέτρα πρόληψης και ελέγχου. «Δεν μπορώ παρά να εκφράσω την συνολική διαφωνία μου και την θλίψη μου συνολικά. Τόσο για τον τρόπο που συνεχίζετε να αντιμετωπίζετε την πανδημία, όσο και τα έμπρακτα δείγματα πρόχειρης, ευκαιριακής νομοθέτησης» κατέληξε.

Σύμφωνα με τον εισηγητή του ΚΚΕ, Γιώργο Λαμπρούλη, το νομοσχέδιο «συνεχίζει και ενισχύει την εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων», και  «περιλαμβάνει μέτρα που συνεχίζουν τα μπαλώματα, τις μετακινήσεις του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, τη διατήρηση των κλειστών νοσοκομείων και τη βάφτιση των ΜΑΦ σε ΜΕΘ. Την ίδια ώρα που βρισκόμαστε μπροστά στο πέμπτο κύμα της πανδημίας η κυβέρνηση αρνείται να λάβει μέτρα για την υγεία του λαού, ενώ κάνει ένα ακόμα “δωράκι” εκατομμυρίων στις φαρμακοβιομηχανίες».

EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ 

«Είναι όχι μόνο μια ανεπαρκής αλλά και επικίνδυνη κυβέρνηση που όσο γρηγορότερα φύγει τόσο το καλύτερο για τη χώρα», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, δηλώνοντας ότι καταψηφίζει επί της αρχής του το αναποτελεσματικό και πρόχειρο, όπως το χαρακτήρισε, νομοσχέδιο.

Κατά του νομοσχεδίου δήλωσε και η εισηγήτρια του ΜέΡΑ25, Μαρία Απατζίδη, χαρακτηρίζοντας το «επαίσχυντο, επικίνδυνο, τερατώδες και φωτογραφικό υπέρ των συμφερόντων φίλων της κυβέρνησης και κατά της προστασίας της υγείας των πολιτών».

efsyn.gr

Related Articles

Back to top button