ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΕΟΑΝ διαψεύδει δημοσίευμα της Αυγής για τα σκουπίδια

Ανακοίνωση-απάντηση σε δημοσίευμα της εφημερίδας Η ΑΥΓΗ εξέδωσε ο ΕΟΑΝ, σχετικά με το χθεσινό δημοσίευμα «Στα σκουπίδια η θέσπιση τεσσάρων κάδων ανακύκλωσης».

Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση:

Ο ΕΟΑΝ εφαρμόζει το εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων όσον αφορά στην ανακύκλωση

Ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης εφαρμόζει κατά γράμμα όσα προβλέπονται στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων όσον αφορά στην ανακύκλωση.

Γι΄ αυτό και θεωρούμε αναγκαίο να απαντήσουμε σε σημερινό (χθεσινό) δημοσίευμα της εφημερίδας H ΑΥΓΗ, το οποίο φιλοξενείται στη σελ. 23 του φύλλου της 20ης Μαΐου 2020, με τον παραπλανητικό τίτλο «Στα σκουπίδια η θέσπιση τεσσάρων κάδων ανακύκλωσης».

Στο εν λόγω δημοσίευμα αναφέρονται δύο ανακρίβειες:

Η πρώτη ανακρίβεια είναι η αναληθής αναφορά πως «παραπέμπεται στις καλένδες η χωριστή συλλογή σε τέσσερις διαφορετικούς κάδους των αποβλήτων συσκευασίας χαρτιού, γυαλιού, μετάλλων και πλαστικών».

Η δεύτερη ανακρίβεια είναι η αναφορά του συντάκτη ότι δεν υπάρχει στο νέο εξαετές επιχειρησιακό πρόγραμμα της ΕΕΑΑ, το οποίο ενέκρινε πρόσφατα το Δ.Σ. του ΕΟΑΝ, καμία αναφορά στη χωριστή συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών.

Η αλήθεια είναι ότι το Δ.Σ. του ΕΟΑΝ ενέκρινε το νέο επιχειρησιακό σχέδιο του Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Συσκευασίας της ΕΕΑΑ στο οποίο προβλέπεται ρητά και κατηγορηματικά και για πρώτη φορά η υποχρέωσηνα παρέχει η ΕΕΑΑ στους Δήμους συστοιχίες ανακύκλωσης 3 κάδους χωριστών ρευμάτων και διαφορετικού χρώματος για συλλογή χαρτιού, μετάλλων και πλαστικού και 1 μπλε κώδωνα για συλλογή γυαλιού, σε αναλογία 1 συστοιχία ανά 1000 κατοίκους σε περιφερειακούς Δήμους και 1 συστοιχία ανά 1200, στα συγκροτήματα Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Όχι λοιπόν δεν παραπέμπεται στις καλένδες η χωριστή συλλογή, αλλά αποτυπώνεται ξεκάθαρα ως υποχρέωση.

Το Δ.Σ. του ΕΟΑΝ ενέκρινε το νέο επιχειρησιακό σχέδιο για την ΕΕΑΑ, το οποίο διαθέτει ξεκάθαρους όρους και μετρήσιμους στόχους όσον αφορά στη συνεργασία και τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν η ΕΕΑΑ και οι Δήμοι της χώρας για να επιτευχθούν μέσα από τη συνεργασία αυτή οι στόχοι της χώρας για αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης.

Related Articles

Back to top button