ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Ανδρεδάκης: Δικαίωμα σε ένα ΤΕΕ στην υπηρεσία των μηχανικών και της κοινωνίας

του Ν. Ανδρεδάκη, Α’ Αντιπροέδρου ΤΕΕ, εκπροσώπου της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ ΤΕΕ 

Ως κλάδος και κοινωνία βρισκόμαστε σε μια περίοδο μετάβασης: το επαγγελματικό μας αντικείμενο, ο τρόπος που εργαζόμαστε, αλλά και η κοινωνία και η οικονομία μεταβάλλονται ταχύτατα. Η οικονομική κρίση, η υγειονομική κρίση και η επέλαση τη τεχνολογίας και ιδιαίτερα της τεχνητής νοημοσύνης φαίνεται να μας επηρεάζουν σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Θα περίμενε κανείς αυτά να απασχολούν το ΤΕΕ, μέσω του οποίου θα μπορούσαν να προτείνονται λύσεις, να συζητιούνται προτάσεις. Η κατάσταση όμως είναι εντελώς διαφορετική. Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο νέο φορολογικό σύστημα που χτυπάει τα μικρά γραφεία και τους ελεύθερους επαγγελματίες προς όφελος των μεγάλων, το σκάνδαλο της ψευτοεπιμόρφωσης του σκόιλελικικού, η αδιαφάνεια στην παραγωγή και ανάθεση τεχνικών έργων, οι φωτογραφικοί διαγωνισμοί έργων, ο πολεοδομικός σχεδιασμός της χώρας που αργοπορεί και κινδυνεύει να αποδειχθεί προσχηματικός, οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, η αναγνώριση των αποφοίτων των κολεγίων ως μηχανικών και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι μόνο μερικά από τα ζητήματα για τα οποία φαίνεται το ΤΕΕ τα τελευταία χρόνια να αδιαφορεί – αν δεν τα επικροτεί κιόλας.

Και ούτε λόγος για παρεμβάσεις που έχουν να κάνουν με την προστασία του επαγγέλματος, την οριοθέτηση των ευθυνών των μηχανικών, την νομική μας προστασία και την επιμόρφωσή μας.

Αντιθέτως το ΤΕΕ έχει καταστεί αποκλειστικά ένας ενδιάμεσος φορέας για την δημοπράτηση, έλεγχο και παρακολούθηση της υλοποίησης εκατοντάδων συμβάσεων για τις οποίες μάλιστα δεν έχει την τεχνογνωσία, αλλά – προφανώς – καταφεύγει σε εξωτερικούς συνεργάτες-συμβούλους. Αποτέλεσμα; Το ΤΕΕ να έχει πλέον έναν προϋπολογισμό πάνω από 1,3δις ευρώ και να ασχολείται μόνο με την υλοποίηση των έργων. Η ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση έχει ονοματεπώνυμο: είναι ο Πρόεδρος του ΤΕΕ και όσοι τον στηρίζουν.

Εμείς όμως έχουμε ανάγκη κάποιος να ενδιαφερθεί για εμάς πραγματικά. Εμείς έχουμε δικαίωμα σε μία καλύτερη εκπροσώπηση:

✓ Για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για όλους τους μηχανικούς – ιδιωτικού και δημόσιου τομέα

✓ ΜΕ διαρκή επιμόρφωση για όλους και όλες και στήριξη των νέων αποφοίτων

✓ Με παραγωγή επιστημονικού έργου, με ενισχυμένη τεχνική βιβλιοθήκη και πρόσβαση στουςκανονισμούς

✓ Με συμφωνίες για ειδικές προσφορές στα μέλη του ΤΕΕ, ειδικά σε εξειδικευμένο software

✓ Για διαφάνεια στην ανάθεση των συμβάσεων έργων, μελετών και συμβούλων\

✓ Με τεκμηριωμένες παρεμβάσεις για την ενεργειακή ασφάλεια και την φτηνή ενέργεια, τον δημόσιο έλεγχο σε ενέργεια και νερό.

✓ Για δίκαιη φορολόγηση με αφορολόγητο σε αυτοαπασχολούμενους και μισθωτούς κατ’ ελάχιστον στα 10.000 ευρώ

✓ Για πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα σε όλες τις ειδικότητες μηχανικού

✓ Για επαρκή στελέχωση του Δημόσιου Τομέα με επιστημονικό προσωπικό

✓ Για πλήρη επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο σύνολο των Μηχανικών του Δημοσίου και Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον Τεχνικό Κλάδο και επαναφορά των ελάχιστων αμοιβών

✓ Με πλήρη διαφάνεια στις δράσεις του, χωρίς να αρκείται στον ρόλο της αναθέτουσας αρχής και των εξυπηρετήσεων

✓ Για ένα ΤΕΕ στην υπηρεσία των Μηχανικών και της Κοινωνίας

Γιατί όμως με την ΣΥΜΜΑΧΙΑ για ένα προοδευτικό ΤΕΕ;

Μα γιατί πρόκειται για ένα ευρύ, ανοιχτό ψηφοδέλτιο που συσπειρώνει αριστερούς και προοδευτικούς μηχανικούς και περιλαμβάνει 250 ανθρώπους από όλη την Ελλάδα που απασχολούνται σε όλα τα επαγγελματικά αντικείμενα του μηχανικού και που δίνουν αδιάκοπα τον αγώνα για την προάσπιση του επαγγέλματος και. Και φυσικά γιατί στις τάξεις της περιλαμβάνονται ορισμένοι από τους πιο αναγνωρισμένους επαγγελματίες στον τομέα τους, με τεράστια εμπειρία και προσφορά.

Αλλά και γιατί έχει να επιδείξει το πλουσιότερο έργο και παρεμβάσεις από όλες τις παρατάξεις στην τελευταία θητεία:

Πλήθος εισηγήσεων ανά παράταξη στην Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ 2020-2024

(Τα στοιχεία των εισηγήσεων έχουν προκύψει από ανάλυση της επίσημης ιστοσελίδας της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ: https://antiprosopeia.tee.gr/)

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button