ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα πρόκληση Άγκυρας: Έδειξε χάρτη σε ξένους διπλωμάτες με γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Σκληρό γεωπολιτικό πόκερ παίζει το τελευταίο διάστημα η Τουρκία, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να έχει ανοίξει μέτωπα με την Ελλάδα και Κύπρο. Παρότι η Άγκυρα επιμένει να προκαλεί σε τακτική βάση, οι κινήσεις της εμφανίζονται πολύ πιο επιθετικές στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στο πλαίσιο αυτό, την τουρκική θέση για την περιοχή επιχείρησε να παρουσιάσει η κυβέρνηση Ερντογάν σε ξένους διπλωμάτες που βρίσκονται στην Άγκυρα, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο Γενικός Διευθυντής Ναυτιλίας – Αεροπορικών θεμάτων Τσαγατάι Ερτσιγές παρουσίασε χάρτες και ισχυρίστηκε πως οι δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας είναι εντός της δικής της υφαλοκρηπίδας και μέσα στην περιοχή που το ψευδοκράτος αδειοδότησε στην κρατική εταιρεία πετρελαίου.

Όπως αποκαλύπτει σε αποκλειστικό ρεπορτάζ του το CNTurk, το οποίο μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, κλήθηκαν για πρώτη φορά στο τουρκικό ΥΠΕΞ ξένοι διπλωμάτες στην Άγκυρα για να τους εξηγήσουν τις τουρκικές θέσεις για ανατολική Μεσόγειο, ενώ στη συνάντηση συμμετείχαν και διπλωμάτες από Ισραήλ, Αίγυπτο και Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, οι Τούρκοι διπλωμάτες έδειξαν χάρτη στον οποίο:

Πρώτον, σημείωσαν με κόκκινο τις περιοχές της φερόμενης τουρκικής υφαλοκρηπίδας όπου γίνονται οι εργασίες γεώτρησης. Δεύτερον, σημείωσαν με ροζ τις περιοχές που το ψευδοκράτος «αδειοδότησε» την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας.  Τρίτον, σημείωσαν με κίτρινο τα τεμάχια της Κυπριακής Δημοκρατίας τα οποία δεν αναγνωρίζουν και έδειξαν ότι συμπίπτουν με τις δικές τους περιοχές.

CNN TÜRK ‎@cnnturk

Çağatay Erciyes @CErciyes

Yabancı diplomatlara haritalı brifing – Son Dakika Flaş Haberler https://www.cnnturk.com/video/turkiye/yabanci-diplomatlara-haritali-brifing … via @cnnturk49:49 AM – May 14, 2019 · Ankara, TürkiyeSee Çağatay Erciyes ‘s other TweetsTwitter Ads info and privacy

Σύμφωνα με το CNNTurk, οι τούρκοι διπλωμάτες έκαναν λόγο για γκρίζες ζώνες λέγοντας πως λόγω της μη επίλυσης του Κυπριακού υπάρχουν πεδία που αμφισβητούνται. Σε αυτές τις περιοχές δραστηριοποιούνται, όπως είπαν, οι ξένες εταιρείες κάτι που η Τουρκία χαρακτηρίζει απαράδεκτο. Στις περιοχές αυτές που «συμπίπτουν», σύμφωνα με τους Τούρκους διπλωμάτες, οι ξένες εταιρείες κάνουν μονομερείς εργασίες αντίθετα με το διεθνές δίκαιο.

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι σε αυτές τις περιοχές έχει δικαιώματα και το ψευδοκράτος και πως δεν πρέπει να γίνονται εργασίες εκεί μέχρι να λυθεί το Κυπριακό. Προειδοποίησε μάλιστα και την ΕΕ να μην παίρνει θέση.

Για το Barbaros οι τούρκοι διπλωμάτες είπαν ότι κάνει έρευνες στις περιοχές που έχει αδειοδοτηθεί από το ψευδοκράτος.

Προσπάθεια Αναστασιάδη να αντιμετωπίσει τις τουρκικές παραβιάσεις

Την ώρα που η Τουρκική πλευρά συνεχίζει το «μπαράζ» των προκλήσεων, η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ σε διπλωματικό και τεχνοκρατικό επίπεδο.

Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, στο πλαίσιο της τακτικής συνόδου του Συμβουλίου Εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, ενημέρωσε εκτενώς τους Ευρωπαίους ομολόγους του για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως η Άγκυρα αγνοεί τα μηνύματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των υπόλοιπων εταίρων.

Έτσι, όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος, ο μόνος δρόμος που απομένει είναι τα δραστικά πολιτικά μέτρα. Έκανε, μάλιστα, έκκληση για ανάληψη συλλογικών και συγκεκριμένων μέτρων.

Related Articles

Back to top button