ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης σε Πομπέο: Η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο έφτασε σήμερα νωρίς το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου,για τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Μάικ Πομπέο βρίσκεται στην Αθήνα από την Παρασκευή και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου συνοδευόμενος από τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.

ADS

Μητσοτάκης σε Πομπέο: Κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία

Στον χαιρετισμό του, πριν από τη διμερή συνάντηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε ψηλά στην ατζέντα της συζήτησης τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου αλλά και η ακραία ρητορική της Τουρκίας δεν συνάδουν με τη σχέση φιλίας που επιδιώκει η Ελλάδα.


«Οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ παραβιάζουν κατάφορα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Η Κύπρος ζητά την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και προσδοκώ στη θετική συμβολή των ΗΠΑ που θα βοηθήσει σε ένα πιο γόνιμο κλίμα στην περιοχή», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον Μάικ Πομπέο.

Ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ευτυχής γιατί η επίσκεψη του Πομπέο γίνεται νωρίς, 3 μήνες μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης «και συμπίπτει με την λαϊκή εντολή για αλλαγή σελίδας στη χώρα».

Αναφερόμενος στην οικονομία ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «αφήνουμε πίσω τις δύσκολες ημέρες της κρίσης και αντιμετωπίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Οδεύουμε στην ανάκαμψη και λάβαμε μέτρα που την υπηρετούν βάζοντας τέλος στo capital controls, προωθούνται ταχύτατα οι ιδιωτικοποιήσεις και θεσπίζονται ειδικά κίνητρα για τις ιδιωτικές επενδύσεις», ενώ έκανε αναφορά στην απόκτηση των ναυπηγίων στη Σύρο από την ONEX, το ενδιαφέρον της Pfizer να επενδύσει στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη αλλά και το έμπρακτο ενδιαφέρον των αμερικανικών επιχειρήσεων για το Ελληνικό.

Πομπέο: Θα προχωρήσουμε μπροστά

Απαντώντας στην προσφώνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Μάικ Πομπέο σημείωσε την ιστορική σχέση των δυο χωρών και τόνισε πως οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο απόγειό τους και ότι με την επίσκεψή του προσβλέπει «πως θα προχωρήσουν μπροστά».

Ο Μάικ Πομπέο αναφέρθηκε στην Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας υπάρχουν σημεία που εκτείνονται και σε οικονομικό επίπεδο. Υπογράμμισε πως οι αμερικανικές εταιρείες είναι έτοιμες να έλθουν και να επενδύσουν στην Ελλάδα, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη για όλους

Αυστηρά τα μέτρα ασφαλείας για τον Πομπέο


Ο Μάικ Πομπέο έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου με αυτοκινητοπομπή και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ενώ στο κέντρο της Αθήνας είναι σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, για τις μετακινήσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών. Ο κ. Μητσοτάκης υποδέχθηκε τον κ. Πομπέο στα σκαλιά του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ φάνηκε να παρατηρούν ότι είχαν επιλέξει το ίδιο χρώμα γραβάτας για τη μεταξύ τους συνάντηση, καθώς αμφότεροι φόρεσαν γαλάζια.

Related Articles

Back to top button