ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: «Μια στιγμής ανεμελιάς, αβλεψίας διογκώθηκε τόσο πολύ»

« Ηταν λάθος που φωτογραφήθηκα χωρίς μάσκα»

Συνέντευξή στον Alpha και στον Αντώνη Σρόιτερ έδωσε σήμερα το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ADS

«Ήταν λάθος ότι δέχτηκα να φωτογραφηθώ χωρίς μάσκα. Όχι ότι πήγα να κάνω ποδήλατο, αυτό επιτρέπεται» παραδέχτηκε ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην πολυσυζητημένη ποδηλατάδα στην Πάρνηθα για την οποία του ασκήθηκε κριτική από την αντιπολίτευση και όχι μόνο. Ο ίδιος αναγνώρισε ότι αυτά συμβαίνουν στην πολιτική, αλλά σημείωσε:

«Εγώ βάζω τον πήχη προσδοκιών πιο ψηλά. Κάνω αυτοκριτική. Έχω κάνει την αυτοκριτική μου. Μου έδωσε και εμένα τη δυνατότητα να σκεφτώ πόσο σημαντικό είναι το ατομικό παράδειγμα των πολιτικών. Ενοχλήθηκα που μια στιγμή αβλεψίας, ανεμελιάς διογκώθηκε σε τέτοιο βαθμό».

Σε κάθε περίπτωση ο Πρωθυπουργός επέμεινε στο ζήτημα της ατομικής ευθύνης εν όψει των γιορτών, σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή το πρόβλημα εστιάζεται όχι τόσο στις πόλεις, αλλά στην περιφέρεια, στα χωριά, όπου ίσως η αστυνόμευση είναι πιο χαλαρή, και απηύθυνε έκκληση «να αποφύγουμε τις μετακινήσεις από σπίτι σε σπίτι, να περάσουμε Χριστούγεννα με την οικογένειά μας». Έθεσε δε ξανά ως όριο τα τραπέζια μεταξύ το πολύ δύο οικογενειών και των εννέα ατόμων.

Ως προς την άρση του lockdown ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε πως δεν είναι μόνο ο αριθμός των κρουσμάτων, που κρίνει το άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνικής δραστηριότητας, αλλά είναι και η πίεση στο σύστημα υγείας. Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, είπε, δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται ακόμα.

«Δυστυχώς έχουμε χάσει και πολλούς συμπολίτες μας. Στενάχωρο να μετατρέπεται το καθημερινό δελτίο θανάτων σε μια στατιστική» σημείωσε και τόνισε ότι πρέπει να δούμε αποσυμφόρηση στο σύστημα υγείας.

Περαιτέρω, είπε πως για πετύχουμε μαζικό εμβολιασμό, απαιτούνται αρκετοί μήνες, ενώ ανέφερε ότι δεν θα ανοίξουν τα σχολεία και η εστίαση και ότι δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις από τη μία περιφέρεια στην άλλη.

Αναφερόμενος μάλιστα στα σχολεία, για τα οποία ο ίδιος είχε υποσχεθεί ότι θα ανοίξουν πρώτα αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη, είπε ότι τα βασικά μέτρα ατομικής προστασίας θα πρέπει να τα τηρούμε με θρησκευτική ευλάβεια για να μπορέσουμε να ανοίξουμε τα σχολεία στις 7 Ιανουαρίου.

«Θέλουμε να γυρίσουν τα παιδιά στην τάξη το συντομότερο δυνατόν, και αυτή τη στιγμή ο προγραμματισμός είναι για τις 7 Ιανουαρίου», τόνισε. Μια δήλωση του Πρωθυπουργού που σε αντίθεση με το πρόσφατο παρελθόν δεν είναι καν δεσμευτική. Κατ’ ουσίαν τα παιδιά είναι και πάλι σε ένα ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας: αν δεν τηρηθούν τα μέτρα και αυξηθούν τα κρούσματα επειδή θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα, πάλι θα στερηθούν το σχολείο τους…

Εμβόλιο με την Πρόεδρο και τους πολιτικούς αρχηγούς

Το εμβόλιο είναι ίσως η πιο δυνατή αχτίδα αισιοδοξίας σε αυτό τον πολύ σκοτεινό χειμώνα» τόνισε ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας «θαύμα της επιστήμης το γεγονός ότι έχουμε σε μήνες ασφαλή και αποτελεσματικά».

Εκτίμησε ότι στις 30 Δεκεμβρίου θα εγκριθεί το εμβόλιο της pfizer από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, συμπληρώνοντας ότι «εντός 48 ωρών θα το έχουμε στη χώρα μας και θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί».

Είπε ότι θα το κάνει πρώτος, «ή από τους πρώτους, μαζί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γιατί όχι μαζί με τους πολιτικούς αρχηγούς» και τόνισε:

«Πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές. Είναι σημαντικό να ξεπεραστεί η καχυποψία ενός όχι ευκαταφρόνητου τμήματος την κοινωνίας που φοβάται. Σε ένα βαθμό καταλαβαίνω τη φοβία όμως τα εμβόλια είναι ασφαλή και έχουν κάνει θαύματα».

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στο δικό του «προσωπικό βίωμα για μία ασθένεια που δεν υπάρχει από το ’77». «Η μητέρα μου έπασχε από πολιομυελίτιδα. Πέρασε από επώδυνες εγχειρήσεις για να ξαναπερπατήσει. Σήμερα η πολιομυελίτιδα δεν υπάρχει γιατί είμαστε όλοι εμβολιασμένοι» σημείωσε και επισήμανε:«Τα εμβόλια δουλεύουν. Το ίδιο είμαι σίγουρος ότι θα γίνει με το εμβόλιο της Covid».

«Η καραντίνα δεν ήταν τόσο αυστηρή όσο τον Μάρτιο και υπάρχει φυσιολογική κούραση του κόσμου», σημείωσε και δήλωσε ότι αντιλαμβάνεται πόσο δύσκολο είναι να βρίσκεται κανείς περιορισμένος στο σπίτι του.

Την ίδια στιγμή εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορέσουμε να σώσουμε κάτι από τη χριστουγεννιάτικη σεζόν. Τόνισε ότι «θα σταθούμε δίπλα σε αυτούς τους κλάδους».

Ειδικά για τη νυχτερινή διασκέδαση, πάντως, είπε πως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα μετάδοσης του ιού.

«Το πιο πιθανό είναι να μη λειτουργήσει η νυχτερινή διασκέδαση μέχρι να έχουμε μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού» προσέθεσε.

«Ας είμαστε ειλικρινείς, όλες οι ιχνηλασίες μας έδειξαν, ότι ειδικά στη νυχτερινή διασκέδαση, όταν ο κόσμος χαλαρώνει, φωνάζει, έρχεται πιο κοντά υπάρχει μεγάλο πρόβλημα μετάδοσης του ιού» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. «Δεν ισχύει το ίδιο σε αυτή την έκταση στα εστιατόρια. Γι’ αυτό και διαχωρίζω την λειτουργία των εστιατορίων από τη λειτουργία της διασκέδασης» εξήγησε.

«Αν με ρωτήσετε με το χέρι στην καρδιά αν πιστεύω ότι θα λειτουργήσει η βραδινή διασκέδαση μέχρι που να φτάσουμε σε ένα σημείο να έχουμε μια μαζική ανοσία του πληθυσμού θα σας πω ότι το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα λειτουργήσει. Πιθανόν να φτάσουμε μέχρι το Πάσχα χωρίς διασκέδαση».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button