ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για κλειστές δομές: Η αντίδραση δεν οδηγεί πουθενά

Ο πρωθυπουργός κάλεσε όσους αντιδρούν στη δημιουργία των κλειστών δομών στα νησιά να ρίξουν τους τόνους, τονίζοντας ότι αυτό δεν οδηγεί πουθενά.

Στα νησιά του βορείου Αιγαίου συνεχίζονται οι αντιδράσεις στη δημιουργία κλειστών κέντρων για τους πρόσφυγες και μετανάστες. Μετά τα χθεσινά επεισόδια, ένταση υπήρξε και σήμερα, στη Λέσβο, ενώ συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έγιναν σε Μυτιλήνη, Χίο και Σάμο.

ADS

«Θέλω να κάνω ακόμα μια έκκληση, να πέσουν οι τόνοι, να μετριαστεί αυτή η άγονη αντίδραση η οποία δεν οδηγεί ουσιαστικά πουθενά κι είναι προς όφελος τελικά των ίδιων των νησιών να κατασκευαστούν σύγχρονες φυλασσόμενες δομές για να κλείσουν οι προβληματικές δομές που υποδέχονται σήμερα πρόσφυγες και μετανάστες», είπε ο κ. Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Μπόικο Μπορίσοφ, έπειτα από τη συνάντησή τους στην Αλεξανδρούπολη.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι από χθες άρχισαν να κατασκευάζονται στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου «νέες σύγχρονες δομές για να κλείσουν οι παλιές προβληματικές εγκαταστάσεις» και συμπλήρωσε ότι αυτές οι δομές «βρίσκονται πολύ μακριά από αστικούς ιστούς, είναι απολύτως ελεγχόμενες και εκεί θα εξετάζονται ταχύτατα αιτήσεις ασύλου και από εκεί όσοι δεν το δικαιούνται θα επιστρέφουν στις χώρες προέλευσης».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι άλλαξε η πολιτική της Ελλάδας στο προσφυγικό- μεταναστευτικό, σημείωσε ότι τα σύνορα φυλάσσονται καλύτερα όπως και ότι το νομικό πλαίσιο έγινε αυστηρότερο και πιο ευέλικτο. «Και ύστερα από εξαντλητικό διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες στα νησιά οι αποφάσεις επιτέλους υλοποιούνται», συμπλήρωσε. «Μην έρχεστε στην Ελλάδα»

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε ένα μήνυμα σε όσους γνωρίζουν ότι δεν δικαιούνται άσυλο, αλλά επιλέγουν να έρθουν στην Ελλάδα.

«Θέλω να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους γνωρίζουν ότι δεν δικαιούνται άσυλο και παρά ταύτα επιλέγουν να έρθουν στην πατρίδα μας. Μην έρχεστε γιατί ο δρόμος στον οποίο σας οδηγούν οι διακινητές, τους οποίους και πληρώνετε αδρά, δεν οδηγεί στην ενδοχώρα της Ελλάδας και τελικά στην Ευρώπη. Σταματά στα νησιά και από εκεί θα ξεκινά ο δρόμος της επιστροφής», ανέφερε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Related Articles

Back to top button