ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μεγάλο φαβορί ο Δημήτρης Πτωχός στην Πελοπόννησο

Μεγάλη κινητοποίηση στον δεξιό χώρο για τον Δημήτρη Πτωχό στην Πελοπόννησο.

Αναλύοντας τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής μπορεί ακόμη και ο πλέον αδαής να κατανοήσει για ποιον λόγο ο Δημήτρης Πτωχός δεν είναι απλά το μεγάλο φαβορί για τη νίκη έναντι του Πέτρου Τατούλη, έχοντας πολλές περισσότερες δεξαμενές για να επικρατήσει με ευρεία διαφορά. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Με βάση την ανάλυση των αποτελεσμάτων ο Πέτρος Τατούλης κέρδισε μόνο στο νομό Αρκαδίας, ενώ ο Δημήτρης Πτωχός επικράτησε με άνεση σε Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία, ενώ ήταν σαρωτικός στην Μεσσηνία. Κι εδώ κρύβεται ένα επιπλέον όπλο του Δημήτρη Πτωχού για να κερδίσει- μάλλον άνετα θα λέγαμε.

Την πρώτη Κυριακή των Περιφερειακών και Δημοτικών εκλογών η συμμετοχή ήταν πολύ μικρή, εκτός κάποιων εξαιρέσεων, έναντι των προηγούμενων αντίστοιχων αυτοδιοικητικών εκλογών. Επίσης οι ψηφοφόροι στις τοπικές εκλογές πρώτα έχουν το νου τους στον δήμαρχο της πόλης τους και μετά στον Περιφερειάρχη. Έτσι έχει παρατηρηθεί και στις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές ότι στον δεύτερο γύρο όπου είχε εκλεγεί δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή, να αυξάνεται η αποχή στον δεύτερο γύρο.

Αυτή την Κυριακή που ο Πέτρος Τατούλης επιθυμεί να κάνει την ανατροπή αντιμετωπίζει ένα σημαντικό πρόβλημα. Ο κ. Τατούλης έχει ως βάση το νομό Αρκαδίας, όπου είναι ο τόπος καταγωγής του. Η συμμετοχή στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου ήταν μικρή και την ερχόμενη Κυριακή τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα, καθώς και στους πέντε δήμους του νομού (Τρίπολης, Μεγαλόπολης, Γορτυνίας, Βόρειας Κυνουρίας και Νότιας Κυνουρίας) ήδη εξελέγησαν οι νέοι δημοτικοί άρχοντες, όποτε η συμμετοχή στις δεύτερες κάλπες για την Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι κάτι που όλοι οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα είναι πολύ μικρότερη του ποσοστού της πρώτης Κυριακής, δηλαδή του 50,26%.

Ντέρμπι που ευνοούν τον Πτωχό

Τουναντίον σε όλους τους άλλους νομούς, όπου πρώτευσε ο Δημήτρης Πτωχός υπάρχουν δημοτικά ντέρμπι. Κάτι που σημαίνει ότι οι ψηφοφόροι θα πάνε να ψηφίσουν, άρα θα ασχοληθούν πιο ζεστά με την Περιφέρεια.

Έτσι στο νομό Κορινθίας υπάρχει η μάχη στο δήμο Ξυλόκαστρου, αλλά σίγουρα συνολικά η συμμετοχή αναμένεται μικρότερη του 61,89% του πρώτου γύρου.

Στο νομό Μεσσηνίας είναι ανοικτή η μάχη στο δήμο Πύλου-Νέστορος και στο δήμο Δυτικής Μάνης. Η συμμετοχή στον πρώτο γύρο συνολικά στο νόμο ήταν 50,78%.

Στο νομό Λακωνίας αναμένεται με ενδιαφέρον η μάχη της Σπάρτης, της πρωτεύουσας του νομού. Εκεί όπου και οι δύο που θέλουν να πάρουν την σκυτάλη από τον απερχόμενο δήμαρχο Πέτρο Δούκα προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία. Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Πτωχός έχει τεράστιες δεξαμενές.

Και τέλος στο νομό Αργολίδας, όπου η συμμετοχή ήταν η μεγαλύτερη (64,85%), υπάρχουν δύο σούπερ ντέρμπι. Στο Ναύπλιο και το Άργος. Εκεί και οι τέσσερις αντίπαλοι προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία.

Τέλος καλό είναι να υπενθυμίσουμε τα ποσοστά που έλαβαν οι κ.κ. Πτωχός και Τατούλης ανά Νομό. Στην Αρκαδία ήταν η μοναδική Περιφερειακή Ενότητα όπου πρώτευσε ο Πέτρος Τατούλης με 6.000 ψήφους διαφορά. Στις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες πρώτος έκοψε το νήμα ο Δημήτρης Πτωχός. Στην Αργολίδα με 9.000 ψήφους διαφορά. Στην Κορινθία με 6.000 ψήφους διαφορά. Στην Λακωνία με 7.000 ψήφους διαφορά. Και τέλος στην Μεσσηνία, όπου η διαφορά εκτοξεύθηκε στις 21.000 ψήφους.

πηγή: www.iapopsi.gr

Related Articles

Back to top button