ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με 107 ναι από την ΝΔ ο γάμος των ομόφυλων έγινε νόμος του κράτους

Δεν απάντησε στον πύρινο λόγο του Σαμαρά ο Μητσοτάκης

«Στόχος επετεύχθη». Με αυτή τη σύντομη φράση και χαμογελώντας αμέσως μετά την αναγγελία του αποτελέσματος της ψηφοφορίας για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήλθε της αίθουσας της ψηφοφορίας έχοντας επιτύχει τον κεντρικό πολιτικό στόχο που είχε θέσει: να γίνει νόμος του κράτους ο πολιτικός γάμος και η τεκνοθεσία και για τα ομόφυλα ζευγάρια, με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες. 

Εκ πρώτης όψεως, οι 51 διαφοροποιήσεις βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας-20 καταψήφισαν και 31 απείχαν της ψηφοφορίας-δεν είναι και λίγες. Αν σκεφτεί, όμως, κανείς ότι πριν από λίγα χρόνια 19 βουλευτές της ΝΔ υπερψήφιζαν το σύμφωνο συμβίωσης και λίγα χρόνια μετά μόλις 4 υπερψήφιζαν το δικαίωμα αναδοχής παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια. Πολύ νερό κύλησε στο αυλάκι έκτοτε και πλέον ο λόγος του κλάσματος αντιστράφηκε, με πάνω από 2/3 των βουλευτών της ΝΔ να στηρίζουν το νομοθέτημα. Ο καθένας για διαφορετικούς λόγους.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού που κρατούσαν το «τεφτέρι» των ψήφων…συνέχαιραν ο ένας τον άλλον δια χειραψίας μετά το πέρας της ψηφοφορίας, καθώς είχαν προβλέψει με ακρίβεια το αποτέλεσμα. Έξω από την αίθουσα της Ολομέλειας στη Βουλή, ο συνεργάτης του πρωθυπουργού Θανάσης Νέζης, ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου στη Βουλή Μιχάλης Μπεκίρης και ο γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης υπογράμμιζαν ότι ο αριθμός των 107 ναι που καταγράφηκαν στην κάλπη μόνο αυτονόητος δεν ήταν. 

Πράγματι, μέχρι και χθες το πρωί ήταν σε εξέλιξη πυκνές παρασκηνιακές διεργασίες, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μπαίνει και αυτός στην εξίσωση, συνομιλώντας με βουλευτές. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του protothema.gr, κάποιοι άλλαξαν γνώμη πραγματικά στο παρά πέντε, παρά τις επιφυλάξεις τους. Το Μαξίμου στέκεται ιδιαίτερα στο ναι που είπε ο πρώην υφυπουργός και βουλευτής Α’ Πειραιώς Κώστας Κατσαφάδος, ενώ και ο έτερος βουλευτής της Α’ Πειραιώς Νίκος Βλαχάκος εν τέλει υπερψήφισε. Παρόμοια κατάσταση και στην Β’ Πειραιώς, όπου ο Μιχάλης Λιβανός φέρεται να δέχθηκε τηλεφώνημα του πρωθυπουργού, ενώ και ο Δημήτρης Μαρκόπουλοςμετακινήθηκε την τελευταία στιγμή, με αποτέλεσμα να υπερψηφίσουν. Στο ναι στράφηκαν επίσης ο βουλευτής Τρικάλων Θανάσης Λιούτας που είχε επιφυλάξεις, ενώ φέρεται να υπερψήφισε και ο βουλευτής Πέλλας Γιώργος Καρασμάνης, ο οποίος, βεβαίως, χειροκρότησε τον Αντώνη Σαμαρά και μετά βρέθηκε και στο γραφείο του για να τον συγχαρεί για την ομιλία του. 

«Σήμερα η Ελλάδα γίνεται η 16η χώρα της ΕΕ που νομοθετεί την ισότητα στον γάμο. Είμαστε περήφανοι γιατί το Ν/Σ που ψηφίσαμε αποτελεί ορόσημο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και αντικατοπτρίζει τη σημερινή Ελλάδα: μια προοδευτική, δημοκρατική χώρα, προσηλωμένη στις ευρωπαϊκές αξίες», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτηση του στο X αμέσως μετά το αποτέλεσμα. Σημειωτέον, στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου συντηρητικές κυβερνήσεις νομοθέτησαν τον γάμο ομοφύλων, η πλειοψηφία των βουλευτών των Χριστιανοδημοκρατών και των Τόρις είχαν διαφοροποιηθεί. Κάτι που δείχνει αρκετά και για τη σύνθεση της Κ.Ο., αλλά και της εκλογικής βάσης της ΝΔ. Αμέσως, δε, η είδηση της υπερψήφισης του νομοσχεδίου αναμεταδόθηκε στα διεθνή ΜΜΕ, με ιδιαίτερη σημείωση ότι η Ελλάδα γίνεται η πρώτη ορθόδοξη χώρα που νομοθετεί το εν λόγω δικαίωμα.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button