ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Live – Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ

«Απαράδεκτο αυτό που έγινε με τον Μπελέρη στη Χειμάρρα, δεν θα επιτρέψω τέτοιες ενέργειες σε βάρος της ελληνικής μειονότητας» – «Ελπίζω η Τουρκία να αναθεωρήσει τις σχέσεις της με τη Δύση» – Διακαναλική  συνέντευξη του πρωθυπουργού ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου.

Διακαναλική συνέντευξη εφ όλης της ύλης παραχωρεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου.

Δείτε live

– Μητσοτάκης: Για τη φορολογία ήμασταν συνεπείς στις δεσμεύσεις του 2019 για μειώσεις φόρων. Αποκλίναμε σε ορισμένα θέματα όπως η μείωση του φόρου για τις επιχειρήσεις. Για το ζήτημα των έμμεσων φόρων στο δεύτεορ μισό της 4ετιας και εφόσον διατηρούμε την χώρα σε παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων θα εξετάσουμε μείωση του ΦΠΑ αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει σε βάρος της δημοσιονομικής σταθερότητας. Μείωση του ΦΠΑ σήμερα δεν είχε επίπτωση στις τιμές οπως είδαμε σε σινεμά και καφέ. Όποιες χώρες το έκαναν την πάτησαν, είδαν υστέρηση εσόδων και όχι μείωση των τιμών.

Για το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους κάναμε σημαντικά ζητήματα όπως με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που δουλεύει. Δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω ότι έχουμε πάνω από 50 δισ. ρυθμίσεις που έγιναν στον ιδιωτικό τομέα. Πρέπει να γίνονται ρυθμίσεις. 

– Για τη φορολογική πολιτική και το ιδιωτικό χρέος η επόμενη ερώτηση 

– Μητσοτάκης: Ζητώ ισχυρή εντολή, στην πρώτη κάλπη είναι δύσκολο να προκύψει αυτοδύναμη κβυέρνηση. Και σε αυτή την κυβερνητική θητεία είχαμε μια πλειοψηφία αλλά δεν ήταν και τελείως άνετη. Θεωρώ ότι το αποτέλεσμα θα είναι τέτοιο που θα μπορούμε να κάνουμε αλλαγές. Στη ΝΔ όπως την οραματίζομαι μπορούμε να ενωθούμε πολλοί πολίτες ακόμα και αν δεν προέρχονται από την παραταξή. Θα τρέξουμε πιο γρήγορα την επόμενη 4ετια. Αν μάθαμε κάτι είναι ότι πρέπει να συγκρουόμαστε πιο επίμονα με τις δυνάμεις του αναχρονισμού. Ζητώ ισχυρή εντολή για να υλοποιήσω το πρόγραμμα της επόμενης 4ετιας. Δεν ήταν στη φιλοσοφία μου ποτέ να είμαι ένας διεκπαιρεωτής πρωθυπουργός.

– Για τις αλλαγές και αν αυτές μπορούν να γίνουν με μικρότερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

– Μητσοτάκης: Θεωρώ ότι το επιτελικό κράτος αποτέλεσε κατάκτηση της δημόσιας διοίκησης που αποτέλεσε εργαλείο λογοδοσίας και ελέγχου. Αποτελεί παρακαταθήκη για όποιον βρεθεί στο πρωθυπουργικό γραφείο ειδικά για θέματα που χρειάζονται επιτελικό χειρισμό. Δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα διαχειριζόμασταν την πανδημία χωρίς αυτό. Θα υπάρξουν βελτιώσεις και κυβερνητική αναδιάταξη, έχουμε δει τι χρειάζεται στην κυβέρνηση, θα προχωρήσουμε σε υπουργείο Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής. Το επιτελικό κράτος ήρθε για να μείνει και αυτό είναι δέσμευση για την επόμενη 4ετια

– Για το επιτελικό κράτος και αν χρειάζεται αλλαγές

– Μητσοτάκης: Η ακρίβεια είναι το πρώτο θέμα που απασχολεί τους πολίτες αρκετοί εξ αυτών ζορίζονται. Η ακρίβεια είναι εισαγόμενη λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο πληθωρισμός φαίνεται να αποκλιμακώνεται, έχουμε μεγαλύτερο πρόβλημα στα τρόφιμα, εκτιμώ ότι θα έχουμε και εκεί αποκλιμάκωση το επόμενο διάστημα. Το Market Pass δεν λύνει το πρόβλημα, συζητάμε την ενδεχόμενη επέκταση αν οι τιμές είναι υψηλές, είναι μια βοήθεια προς τα νοικοκυριά. Η μόνιμη λύση για το πρόβλημα της ακρίβειας είναι η στήριξη των εισοδημάτων των συμπολιτών. Γι\ αυτό επιμένω για αυξήσεις μισθών και μείωση φόρων. Γι αυτό έχουμε δεσμευθεί για μείωση φόρων, για αλλαγές στα τεκμήρια και σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Η βασική δέσμευση είναι η αύξηση των μισθών γιατί αυτές είναι μόνιμες. Ο μόνος τρόπος να συγκλίνουμε με την ευρώπη είναι η οικονομία να τρέχει πιο γρήγορα και να δημιουργεί καλύτερες θέσεις εργασίας. Πιστεύω ότι μπορούμε να φτάσουμε στα 1.500 ευρώ μέσο μισθό σε ορίζοντα 4ετιας με έναν πληθωρισμό χαμηλότερο από ό,τι είδαμε. Θα είμαστε αυστηροί για τη λειτουργία της αγοράς. Το καλάθι του νοικοκυριού υπήρε μεγαλύτερος ανταγωνισμός και διαφάνεια στις τιμές.

– Για την ακρίβεια ΄και τον πληθωρισμό η επόμενη ερώτηση. Ποιο είναι το ακριβές πλάνο για την επέκταση του Market Pass

– Μητσοτάκης: Έχω εκφράσει ξεκάθαρα τις θέσεις για το θέμα αυτό με τον καγκελάριο Σολτς. Δεν έχει αλλάξει τίποτα για τη θέση της πατρίδας. Παραμένει ανοιχτό το ζήτημα, ειδικά για το κατοχικό δάνειο έχουμε πιο ισχυρά επιχειρήματα αναγνωρίζοντας τις νομικές και πολιτικές δυσκολίες. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλούσε γενικά για το μέλλον. Η θέση της κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό δεν αλλάζει ούτε κατ’ ελάχιστον

– Για τις γερμανικές αποζημιώσεις η επόμενη ερώτηση στον πρωθυπουργό

Related Articles

Back to top button