ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Λευκός καπνός» από την Σύνοδο Κορυφής: Συμφωνία για το ταμείο ανάκαμψης

Την ανακοίνωση έκανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μέσω Twitter

Συμφωνία για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ) και το ταμείο ανάκαμψης επετεύχθη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε λιγότερο από μισή ώρα από την έναρξη των συνομιλιών, καθώς η συμβιβαστική πρόταση ανάμεσα στη γερμανική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και την Ουγγαρία και την Πολωνία έγινε δεκτή και από τους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

Μέσα σε λιγότερο από μισή ώρα από την έναρξη των συνομιλιών για τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ, η συμβιβαστική πρόταση μεταξύ της γερμανικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας έγινε δεκτή από τους 27 αρχηγούς κρατών- μελών.

Η Ουγγαρία και η Πολωνία συμφώνησαν να αποσύρουν το βέτο που είχαν θέσει εξαιτίας της σύνδεσης της εκταμίευσης των ευρωπαϊκών κονδυλίων με το κράτος Δικαίου. Η συμβιβαστική πρόταση προβλέπει ότι η σύνδεση αυτή θα εφαρμοστεί μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τη νομιμότητά της.

Μετά τη συμφωνία ξεκλειδώνεται πλέον το πακέτο των 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Την ανακοίνωση έκανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μέσω Twitter. «Τώρα μπορούμε να ξεκινήσουμε την ενσωμάτωση και να ξαναχτίσουμε τις οικονομίες μας», σημείωσε ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου. 

«Το πακέτα ανάκαμψης αποτελεί ορόσημο που θα προωθήσει τις «πράσινες» και ψηφιακές μεταβάσεις». 

Related Articles

Back to top button