ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουτσούμπας: «Η κυβέρνηση μετά την κοροϊδία ότι βγήκαμε από τα μνημόνια περνά στο επόμενο επίπεδο εξαπάτησης του λαού»

Υπενθύμισε ότι οι συντάξεις έχουν κοπεί 21 φορές τα τελευταία χρόνια από τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ΠΑΣΟΚ

 

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε αποψινή του ομιλία σε συνεστίαση της Κομματικής Οργάνωσης Ευρυτανίας του κόμματος είπε ότι η κυβέρνηση «μετά την κοροϊδία ότι βγήκαμε από τα μνημόνια», περνά «στο επόμενο επίπεδο εξαπάτησης του λαού, καθώς με αφορμή την κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού έχουν το θράσος να λένε πως τώρα διασώζουν τις συντάξεις, μειώνουν την ανεργία, αποκαθιστούν τις αδικίες».

Υπενθύμισε ότι οι συντάξεις έχουν κοπεί 21 φορές τα τελευταία χρόνια από τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ΠΑΣΟΚ προηγουμένως, καθώς επίσης την αύξηση των παρακρατήσεων στον κλάδο υγείας στις κύριες συντάξεις από το 4% στο 6% και στις επικουρικές από 0% σε 6%, την νέα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, την μείωση κατά 20% των κατώτερων συντάξεων σε όσους νέους συνταξιούχους δεν είχαν συμπληρώσει το 67ο έτος και την πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ.

«Καμιά σύνταξη δεν διέσωσαν. Το αντίθετο. Με τον νόμο Κατρούγκαλου άρχισε η περικοπή των υφιστάμενων επικουρικών συντάξεων. Με τον νόμο Κατρούγκαλου, αυτό τον νόμο – λαιμητόμο, οι συντάξεις έχουν ήδη μειωθεί για όσους τώρα βγαίνουν στη σύνταξη» πρόσθεσε.

Σχετικά με την ανεργία έθεσε το ερώτημα αν αυτή «μειώνεται» με τη μερική απασχόληση «που έχει εκτοξευθεί στα ύψη», με την εποχιακή δουλειά ή «μοιράζοντας μια θέση εργασίας σε δύο και τρεις εργαζόμενους».

«Ούτε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ούτε κυβέρνηση ΝΔ με τους συμμάχους τους, δεν μπορούν να αποκαταστήσουν τις αδικίες των μνημονίων, γιατί τα μνημόνια ήταν τα χρήσιμα εργαλεία που αξιοποίησαν όλες οι κυβερνήσεις για να φορτώσουν τα βάρη της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης στον λαό» τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας «ένας τρόπος υπάρχει να αποκατασταθούν οι αδικίες των μνημονίων: Να καταργηθούν τα μνημόνια, να καταργηθούν οι εκατοντάδες αντιλαϊκοί αντεργατικοί νόμοι, να επιστραφούν πίσω τα κλεμμένα στους συνταξιούχους, να πάρουν πίσω οι εργαζόμενοι όλα όσα έχασαν στα χρόνια της κρίσης».

Είπε ότι με τον νέο προϋπολογισμό «που η κυβέρνηση προκαλεί ότι είναι ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός τα λαϊκά στρώματα θα πληρώσουν 1 δισ. ευρώ παραπάνω φόρους», ενώ «αντίθετα το κεφάλαιο πληρώνει -αν πληρώνει κιόλας- μόλις το 6% από το σύνολο των φορολογικών εσόδων».

«Η κυβέρνηση τα παίρνει από τον λαό για να τα δώσει στους κεφαλαιοκράτες, αφού μόνο για το κεφάλαιο προβλέπει μείωση φόρων, επιχορηγήσεις και νέα προνόμια» είπε ο Δ. Κουτσούμπας, επισημαίνοντας «αυτή η “νέα εποχή” που ανακάλυψε ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του, σημαδεύεται από τους αντιλαϊκούς μνημονιακούς νόμους που ισχύουν στο σύνολό τους, από τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2060 και από την ενισχυμένη εποπτεία».

Χαρακτήρισε «παραμύθια για μικρά παιδιά» τα περί «δίκαιης ανάπτυξης» και επικαλούμενος στοιχεία για την Ευρυτανία έκανε λόγο για «ανεργία που σπάει κόκαλα», για «σταδιακή εγκατάλειψη του νομού εκ μέρους των νέων», για «ουσιαστική ερημοποίηση των χωριών» και για «ραγδαία μείωση του πληθυσμού, διπλάσια της αντίστοιχης πανελλαδικής».

«Ο νομός γερνάει μέρα με τη μέρα, με το μέσο όρο ηλικίας του πληθυσμού να υπερβαίνει τα 50 χρόνια. Πολλοί λένε ότι σε λίγα χρόνια, με αυτούς τους ρυθμούς, θα μπει θέμα για το αν θα εξακολουθήσει να υφίσταται ως νομός, κάτι που θα έχει δραματικές συνέπειες για το Καρπενήσι» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε ακόμα, τις χαμηλές τιμές γάλακτος και κρέατος που δεν επαρκούν για να καλυφθεί το κόστος παραγωγής, το οποίο επιβαρύνεται και από το δύσβατο της περιοχής και από τη σημαντικά υψηλότερη τιμή των καυσίμων σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Μίλησε για τη μείωση του αριθμού των μαθητών στα σχολεία τα οποία είναι υποστελεχωμένα, όπως και το Νοσοκομείο Καρπενησίου, ενώ τα περιφερειακά Κέντρα Υγείας αδυνατούν να προσφέρουν τη στοιχειώδη πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας.

Σημείωσε την επιβάρυνση του νομού από την έλλειψη έργων υποδομής και προβλημάτων του οδικού δικτύου, καθώς και το μεγάλο κόστος θέρμανσης που επωμίζεται η λαϊκή οικογένεια και το οποίο «δεν πρόκειται να μειωθεί με το κουτσουρεμένο επίδομα θέρμανσης, που είναι βέβαια μόνο για ελάχιστους».

«Για να υπάρξει μια μικρή έστω ανάσα ανακούφισης απαιτείται να καταργηθούν οι φόροι στο πετρέλαιο, να μειωθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ» τόνισε.

«Η κάλπικη αντιπαράθεση ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ για το ποιος εκπροσωπεί το “παλιό” και το “νέο, την “πρόοδο” και τη “συντήρηση”, το “λαϊκισμό” και την “υπευθυνότητα”, δεν μπορεί να κρύψει ότι και οι δύο υπηρετούν το σημερινό βάρβαρο καπιταλιστικό δρόμο. Γι’ αυτό η επόμενη μέρα για τον λαό, όποιος κι αν κάτσει στην καρέκλα της εξουσίας, θα είναι ίδια και χειρότερη, γιατί χειρότερο γίνεται για το λαό το σύστημα της εκμετάλλευσης» είπε ο Δ. Κουτσούμπας.

Είπε ότι μόνο ο λαός μπορεί να κάνει τη διαφορά ενισχύοντας το ΚΚΕ, καθώς μόνο έτσι μπορούν να πληθύνουν οι εστίες αντίστασης και διεκδίκησης σύγχρονων δικαιωμάτων της νεολαίας και των εργαζομένων.

Τόνισε ότι ο λαός πρέπει να συνεχίσει τον αγώνα βάζοντας στο επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες του, και ταυτόχρονα δυναμώνοντας την κοινή πάλη και αλληλεγγύη των λαών ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, τον φασισμό και το σύστημα που τους γεννά.

Ο Δ. Κουτσούμπας κατέληξε καλώντας σε ολόπλευρη ενίσχυση του ΚΚΕ στα σωματεία, στους συλλόγους και στις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν και στις βουλευτικές και στις ευρωεκλογές και στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές τον ερχόμενο Μάη.

Related Articles

Back to top button