ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: «Μπλόκο» σε πτήσεις και κρουαζιερόπλοια -Επικοινωνία Μητσοτάκη με Ιερώνυμο

Η λήψη νέων μέτρων για την προσπάθεια αντιμετώπισης του κορωνοϊού ελήφθησαν στη σημερινή σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η διακοπή της αεροπορικής σύνδεσης με την Ισπανία και η απαγόρευση πρόσδεσης των κρουαζιερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια. Ακόμη, αποφασίστηκε η διακοπή της ακτοπλοϊκής μεταφοράς από και προς την Ιταλία για επιβάτες, ενώ θα συνεχιστεί για εμπορεύματα. Ήδη χθες είχε διακοπεί η αεροπορική σύνδεση με την Ιταλία, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για τον κορωνοϊού. 

Επίσης αποφασίστηκε να διακοπούν όλες οι οδικές, θαλάσσιες και οι αεροπορικές συνδέσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Υπενθυμίζεται ότι ήδη οι δύο χώρες είχαν κλείσει τα σύνορά τους για επισκέπτες από την Ελλάδα.

Επικοινωνία Μητσοτάκη- Ιερώνυμου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και ζήτησε οι Ιεροί Ναοί να μείνουν ανοιχτοί μόνο για ατομική λατρεία και για την τέλεση των απαραίτητων μυστηρίων με τον ελάχιστο κόσμο. Το θέμα θα εξεταστεί σε αυριανή έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου.

Κατά τη σύσκεψη συζητήθηκαν επίσης τρόποι για την αποφυγή του συνωστισμού σε σούπερ μάρκετ και λαϊκές αγορές.

«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να λάβει όποια μέτρα χρειαστεί για την προστασία της υγείας των πολιτών. Οφείλουν και οι πολίτες να δείξουν την μέγιστη ατομική και κοινωνική υπευθυνότητα», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση μετά τη σύσκεψη.

Αναλυτικά οι νέες αποφάσεις

Ύστερα από εντατική προετοιμασία μπαίνουν σε λειτουργία πτέρυγες δημόσιων νοσοκομείων οι οποίες διατίθενται αποκλειστικά για τη νοσηλεία περιστατικών με λοίμωξη από τον κορονοϊό. Επίσης προστίθενται 70 άτομα για τη λειτουργία του αριθμού 1135 τα οποία, αφού ενημερωθούν, θα τεθούν στη διάθεση των πολιτών.

Στη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκαν:

– Η διακοπή οδικών, θαλάσσιων και αεροπορικών συνδέσεων με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, με εξαίρεση τη μεταφορά εμπορευμάτων και την είσοδο όσων έχουν ελληνική ιθαγένεια ή διαμένουν στην Ελλάδα.

– Η διακοπή και της ακτοπλοϊκής μεταφοράς από και προς Ιταλία για επιβάτες. Συνεχίζεται η μεταφορά εμπορευμάτων.

– Η απαγόρευση της πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων και ημερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια.- Διακόπτονται οι αεροπορικές συνδέσεις με Ισπανία.

– Εχουν γίνει συντονισμένες προσπάθειες με ξένες πρεσβείες ώστε η Ελλάδα να προμηθευθεί μάσκες τις επόμενες μέρες από χώρες που έχουν απόθεμα.

– Επιπλέον των υπόλοιπων νομικών συνεπειών, θα επιβάλλονται πρόστιμα 5.000 σε όσους δείχνοντας αντικοινωνική συμπεριφορά, παραβιάζουν τα μέτρα που ανακοινώνονται.

– Διακόπτεται η λειτουργία των πολιτικών και βουλευτικών γραφείων των βουλευτών της ΝΔ.

Στη σύσκεψη μετείχαν, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή και ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης. Επίσης μετείχαν μέσω βιντεοκλήσης ο Υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού.

Related Articles

Back to top button