ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καραμανλής: “Είμαι στη διάθεση των αρχών για εξηγήσεις”

Κατηγορούμαι για αντιφατικά πράγματα,” δήλωσε ο πρώην υπουργός Κώστας Καραμανλής.

«Δεν κρύβομαι πίσω από καμία βουλευτική ασυλία. Είτε ήμουν είτε δεν ήμουν βουλευτής η διαδικασία υπάγεται στο άρθρο 86. Αν υπάρξει κατηγορητήριο να το δούμε και είμαι στη διάθεση όλων των αρχών. Με κατηγορούν χωρίς να υπάρχουν κατηγορίες» ισχυρίστηκε το πρωί της Παρασκευής (29/03) ο πρώην υπουργός Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, στον απόηχο της καταψήφισης της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή.

«Έχω δώσει εξηγήσεις για την 717. Κατηγορούμαι για αντιφατικά πράγματα. Η τηλεδιοίκηση είναι ένα σύστημα που πρέπει να είναι έτοιμο το 2030. Αυτή είναι η ευρωπαϊκή οδηγία. Η σύμβαση παρελήφθη διαλυμένη και αυτή με χίλια ζόρια καταφέραμε να την τελειώσουμε, δυστυχώς τρεις μήνες μετά το δυστύχημα. Κανείς με βεβαιότητα δεν μπορεί να πει αν θα είχε αποφευχθεί το δυστύχημα», πρόσθεσε.

«H Ευρωπαία εισαγγελέας λέει ότι έπρεπε να την καταγγείλουμε. Εγώ έπρεπε ή να την τρέξω ή να τη διαλύσω. Έρχονται μετά τα κόμματα της αντιπολίτευσης και μου λένε ότι εμείς ευθυνόμαστε που δεν τελείωσε η σύμβαση» συνέχισε.

Απαντώντας στο αίτημα της αντιπολίτευσης περί προανακριτικής ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι «η αντιπολίτευση λέει να κάνουμε μία προανακριτική έτσι και δεσμευτείτε ότι θα την ψηφίσετε. Φέραμε λένε προανακριτική για την 717. Η προανακριτική για την 717 αφορούσε μία οικονομική σύμβαση και δεν είχε καμία σχέση με τα Τέμπη».

«Να περιμένουμε να κάνει τη δουλειά του ο ανακριτής και αν ο εισαγγελέας πει ότι υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες τότε όπως όλοι οι πολίτες θα σταθώ όρθιος. Ακόμα και αν τώρα παραιτηθώ από την ασυλία μου, δεν σημαίνει ότι θα δικαστώ. Υπάρχει μία διαδικασία. Εάν κάποιος πιστεύει ότι υπάρχουν στοιχεία ότι εγώ έχω ποινικές ευθύνες, υπάρχει διαδικασία που πρέπει να κάνουν» επισήμανε.

Ερωτηθείς για τα δημοσιεύματα περί μονταζιέρας, ο κ. Καραμανλής μίλησε για «συνωμοσιολογία»: «Αυτή η πολιτική εκμετάλλευση και η θεωρία συνωμοσίας πρέπει κάποτε να τελειώσει. Όσο εγώ ήμουν υπουργός, δεν είχαν περιέλθει στην αντίληψή μου ότι γινόντουσαν αυτά τα πράγματα σε τέτοιους οργανισμούς. Ό,τι και να λέμε εμείς εδώ, ένας είναι αρμόδιος να το διαλευκάνει αυτό: Η Ελληνική Δικαιοσύνη. Εγώ το βράδυ εκείνο είχα παραιτηθεί. Το βράδυ εκείνο δεν μπορεί κανείς να σας πει με βεβαιότητα ποιος πήρε ή ποιος δεν πήρε τα ηχογραφημένα μηνύματα. Ξέραμε ποιανού ήταν αρμοδιότητα. Αυτή τη στιγμή, όπως είπε και ο υπουργός Δικαιοσύνης, όλα τα ηχητικά ντοκουμέντα βρίσκονται στα χέρια των ανακριτικών αρχών. Δεν τα έχετε ακούσει όλα ούτε εσείς, ούτε εγώ. Θα τα ακούσουμε λοιπόν όλα τα ηχητικά ντοκουμέντα και θα βγάλουμε τα συμπεράσματά μας.»

«Πολιτική ευθύνη έχω και για αυτό παραιτήθηκα αμέσως» τόνισε.

Αναφερθείς στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην υπουργός ανέφερε ότι «δεν μπορώ να ακούω τη γελοιότητα του ΣΥΡΙΖΑ που λέει εμείς δεν θα συντάξουμε καν πόρισμα, δεν θα συντάξουμε καν πρόταση για προανακριτική γιατί εσείς δεν την ψηφίζετε. Αυτά τα πράγματα όταν οδηγούν στην κατάρρευση όλων των θεσμών τότε δεν γινόμαστε μία σοβαρή δημοκρατία».

Ερωτηθείς σχετικά με το αν αγνόησε τις προειδοποιήσεις των εργαζομένων στο σιδηροδρομικό δίκτυο, ο κ. Καραμανλής ισχυρίστηκε τα ακόλουθα: «Οι προειδοποιήσεις δεν ήταν για ατυχήματα. Οι προειδοποιήσεις ανέφεραν ότι έχουμε ένα πολύ προβληματικό δίκτυο, το οποίο το γνωρίζαμε, επειδή εδώ και χρόνια – είτε λόγω μνημονίου, είτε λόγω οικονομικών δυσκολιών – δεν είχε πέσει ένα ευρώ στη συντήρηση του σιδηροδρόμου, κι είχαν απόλυτο δίκιο. Και σίγουρα είχαμε ζητήματα ασφαλείας. Ας μου φέρετε ένα χαρτί που να λέει ότι εμείς προειδοποιούμε ότι θα γίνει ένα τέτοιο μεγάλο δυστύχημα.»

Για την κριτική που του ασκείται για την απόφασή του να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα ο κ. Καραμανλής είπε ότι «δεν ήταν εύκολη η απόφαση να ξαναθέσω υποψήφιος. Ούτε είναι ένα καπρίτσιο δικό μου επειδή λέγομαι Καραμανλής. Στην πολιτική μπήκα στα 40 και δεν είναι αυτοσκοπός. Αποφάσισα να πάω στους ψηφοφόρους και να βγάλουν την ετυμηγορία. Ο πραγματικός στόχος είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός».

Ερωτηθείς για το αν θα συναντούσε τους γονείς, ο πρώην υπουργός Μεταφορών είπε ότι «είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον οποιονδήποτε. Στην εξεταστική επιτροπή έδωσα απαντήσεις σε όλα και όταν με ρώτησαν γιατί δεν έχω συναντηθεί με τους γονείς, απάντησα ότι εγώ αν ήμουν στη θέση τους δεν θα ήθελα να συναντηθώ με κάποιον από αυτούς που είχαν την εποπτεία αυτού του συστήματος. Κάποιοι γονείς με πήραν τηλέφωνο και τους μίλησα. Θέλω να μιλήσω με ανθρώπους που μπορούμε να το κάνουμε με ψυχραιμία, να ανταλλάξουμε απόψεις. Ναι, δεν έχω αντίρρηση.»

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button