ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καμίνης: Να αποσυμφορηθεί αμέσως η Μόρια και τα ΚΥΤ στα νησιά λόγω κορωνοϊού

Με επίκαιρη ερώτησή του, ο βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης Μετανάστευσης και Ασύλου του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης ζητεί να πληροφορηθεί τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την αποσυμφόρηση των κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας στα νησιά, η οποία κρίνεται πλέον απαραίτητη λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Στην επίκαιρη ερώτηση γίνεται αναφορά στην πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία #SOSMoria (https://en.sosmoria.eu/), που ξεκίνησε από εθελοντές γιατρούς που δραστηριοποιούνται στη Λέσβο και έχει μέχρι στιγμής λάβει την υποστήριξη 40.000 πολιτών από όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων και περισσότερων από 5000 γιατρών. Στην έκκλησή τους προειδοποιούν για τις ολέθριες επιπτώσεις που θα είχε η μετάδοση του ιού μέσα σε καποιον προσφυγικό καταυλισμό και καλούν τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να βρουν λύση ώστε να μεταφερθούν πρόσφυγες και μετανάστες από τα ελληνικά νησιά, για να αποφευχθεί μια “ιατρική τραγωδία που θα αποτελούσε σοβαρή παραβίαση των αρχών της ιατρικής περίθαλψης στην Ευρώπη”. 

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ζητεί επίσης ενημέρωση για τη λειτουργία των ειδικών υγειονομικών μονάδων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στα ΚΥΤ, που προβλέπονται από την πρόσφατη ΠΝΠ της κυβέρνησης. 

Αδυνατεί η κυβέρνηση να αποσυμφορήσει τα νησιά

Όπως είναι γνωστό, στα ΚΥΤ της χώρας, ιδιαίτερα εκείνα των νησιών του Αιγαίου, επικρατεί υπέρμετρος συνωστισμός και είναι δυστυχώς αδύνατο για τους ανθρώπους που διαμένουν εκεί να ακολουθούν τους βασικούς κανόνες υγεινής και κοινωνικής αποστασιοποίησης. Παράλληλα, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στα ΚΥΤ της Ριτσώνας και της Μαλακάσας την προηγούμενη εβδομάδα έχουν προκαλέσει ανησυχία τόσο στους πρόσφυγες και μετανάστες, όσο και στους κατοίκους των περιοχών που βρίσκονται τα ΚΥΤ. 
Το Κίνημα Αλλαγής έχει επανειλημμένα καλέσει την ηγεσία των αρμόδιων Υπουργείων να προχωρήσουν προς την κατεύθυνση της αποσυμφόρησης, πριν ακόμα η έξαρση της πανδημίας καταστήσει αναγκαία αυτή την οδό. Η κυβέρνηση όμως σημειώνει μέχρι στιγμής πενιχρά αποτελέσματα στην προσπάθεια αυτή, με τον αρμόδιο Υπουργό κ. Μηταράκη να παραδέχεται πρόσφατα πως υπάρχει μόλις 5% μείωση του αριθμού των διαμενόντων στα ΚΥΤ από τις αρχές του έτους. 

Κύριε Υπουργέ

Σε δημοσίευμα tweeter της 1ης Απριλίου (@dw_greek), αναφέρεται πρωτοβουλία δύο Ολλανδών γιατρών, οι οποίοι έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες τους στον Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας στη νήσο Λέσβο. Την πρωτοβουλία των εν λόγω γιατρών προσυπογράφουν (#SOSMoria) 5.000 γιατροί από ολόκληρη την Ευρώπη. Με την πρωτοβουλία, ζητείται η άμεση εκκένωση των προσφυγικών καταυλισμών στα νησιά του Αιγαίου για να αποτραπεί μια ανθρωπιστική καταστροφή. 

Κατά την εκτίμηση των γιατρών, οι συνθήκες διαβίωσης στη Μόρια είναι ακραίες και προειδοποιούν για τις ολέθριες επιπτώσεις που θα είχε η μετάδοση του ιού μέσα στον προσφυγικό καταυλισμό. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο δημοσίευμα  «22.000 άτομα ζουν ο ένας δίπλα στον άλλο. Όλοι κινδυνεύουν να προσβληθούν από τον ιό. Πολλοί από τους μετανάστες έχουν ήδη εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Θα πεθάνουν χιλιάδες άνθρωποι στη Μόρια». Τέλος, οι εθελοντές γιατροί αναφέρουν ότι οι διαμένοντες στη Μορια ανησυχούν πολύ και δεν αποκλείεται να εγκαταλείψουν τη Μόρια και να διασπαρούν σε ολόκληρη τη Λέσβο όταν συνειδητοποιήσουν τον κίνδυνο που διατρέχουν καθημερινά, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο και για τους κατοίκους του νησιού.

Κατόπι τούτων, ερωτάσθε κύριε υπουργέ1. Εαν δεν είναι δυνατή η εκκένωση τόσων ανθρώπων, υπάρχει έστω κάποιος σχεδιασμός για την αποσυμφόρηση της Μόριας αλλά και των υπολοίπων ΚΥΤ στα νησιά, ώστε να αποφευχθεί ο υπερσυνωστισμός; 2. Έχουν εγκατασταθεί εντός της περιμέτρου των ΚΥΤ οι ειδικές υγειονομικές μονάδες για το ενδεχόμενο αντιμετώπισης κρουσμάτων του κορωνοϊού COVID-19 που προβλέφθηκαν με την από 22/3/2020 ΠΝΠ (ΦΕΚ Β΄987)  και ποιό είναι το πρωτόκολλο λειτουργίας τους; 

Ο ερωτών βουλευτής

Γιώργος Καμίνης

Tags

Related Articles

Back to top button
Close
Close