ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ.Μητσοτάκης: Χρειάζεται συντονισμός μεταξύ Ευρωπαίων και Αράβων στο προσφυγικό

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην Ευρω-Αραβική Σύνοδο αναφέρθηκε στο προσφυγικό, τονίζοντας πως πρέπει να υπάρξει περισσότερος συντονισμός ανάμεσα σε Ευρωπαίους και Άραβες, καθώς επίσης άσκησε έντονη κριτική στην Τουρκία αναφορικά με το ίδιο ζήτημα.

Την εκτίμηση πως το προσφυγικό – μεταναστευτικό συνιστά μια «πρόκληση, βάσει της οποίας δοκιμάζονται η αλληλεγγύη και ο ανθρωπισμός μας», εξέφρασε Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην 4η Ευρω-Αραβική Σύνοδο (EU – Arab World Summit).

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα έχει δεχτεί ροές προσφύγων και μεταναστών ασύμμετρες, σε σχέση με την έκταση και τον πληθυσμό της. Η κατάσταση στα ακριτικά νησιά μας είναι ασφυκτική και στις περιοχές της ενδοχώρας που υπάρχουν δομές έχουν εμφανιστεί ήδη τα πρώτα προβλήματα».

Και πρόσθεσε: «Ελέγχουμε τα σύνορά μας και φροντίζουμε τους κυνηγημένους, αλλά μία και μόνο χώρα δεν μπορεί να σηκώσει μόνη στους ώμους της προβλήματα τριών ηπείρων. Χρειάζεται μεγαλύτερος συντονισμός μεταξύ Ευρωπαίων και Αράβων για την αντιμετώπιση των αιτιών του μεταναστευτικού».

Ο πρωθυπουργός επέκρινε την Τουρκία και ειδικότερα τους ισχυρισμούς του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος το Σάββατο είχε κατηγορήσει την Ελλάδα ότι βύθιζε βάρκες μεταναστών και έπνιγε πρόσφυγες στο Αιγαίο.

«Το Λιμενικό έχει σώσει πολλές ζωές προσφύγων και μεταναστών. Η Ελλάδα αποδεικνύει με πράξεις ότι αποτελεί πυλώνα σταθερότητας, ασφάλειας και ανάπτυξης», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Related Articles

Back to top button