ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΝΔ διαψεύδει τις εκλογές που «έρχονται» το Φθινόπωρο – Συνεχείς ανακοινώσεις υποψηφιοτήτων

Η χθεσινή ανακοίνωση νέων υποψηφιοτήτων από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, φαίνεται πως επιβεβαιώνει τις φήμες για εκλογές το Φθινόπωρο

Παρά τις επίμονες διαψεύσεις για πρόωρες εκλογές και τις καθημερινές διαβεβαίωσεις της κυβέρνησης ότι θα εξαντλήσει την τετραετία και οι εκλογές θα γίνουν σε ένα χρόνο ακριβώς από τώρα, εντούτοις κινήσεις όπως η ανακοίνωση ονομάτων υποψηφίων βουλευτών μοιραία συντηρεί τη συζήτηση για τα σενάρια πρόωρων εκλογών και ειδικότερα εκλογών σε λίγους μήνες, το φθινόπωρο.

Σταθερός ο σχεδιασμός και η πρόθεση

«Είναι σταθερός και ο σχεδιασμός και η πρόθεση της κυβέρνησης οι εκλογές να γίνουν το 2023. Αυτή είναι η πραγματικότητα» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου προσθέτοντας ότι σε λίγες μέρες συμπληρώνονται τρία χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ και «πάντοτε όταν είσαι στον τελευταίο χρόνο πριν τις εκλογές, προφανώς πυκνώνουν και οι συζητήσεις και de facto μπαίνουμε σε μια περίοδο που σε ένα χρόνο από τώρα θα οδηγήσει σε εκλογές».

Πάντως σήμερα η ΝΔ ανακοίνωσε ότι με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου θα είναι υποψήφια βουλευτής στην Α εκλογική περιφέρεια Πειραιά, η υφυπουργός για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα στην Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών, η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη στην Ανατολικής Αττικής και η πρώην Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου, στην Εύβοια.

Έχει αποφασίσει να αποδράσει πριν έρθει ο χειμώνας

Στην ανακοίνωση μάλιστα της ΝΔ δεν παραλείφθηκε να τονιστεί ότι ανακοινώσεις αυτές γίνονται ενόψει των εκλογών του …2023. «Θα εξαντληθεί η τετραετία, γιατί αυτό πιστεύω ότι ορίζει η θεσμική τάξη», ήταν άλλωστε το μήνυμα που εξέπεμψε χτες ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο συνέδριο «Το σύστημα υγείας στη νέα εποχή», του «Πρώτου Θέματος».

Ο Αλέξης Τσίπρας από τη Ρόδο όπου περιόδευσε σήμερα, εξαπέλυσε επίθεση στον κ. Μητσοτάκη και εκτίμησε ότι «δεν θα ολοκληρωθεί η τετραετία διότι έχει, από ό,τι φαίνεται, αποφασίσει να αποδράσει πριν έρθει ο χειμώνας και υποστεί τις συνέπειες μιας καταστροφικής πολιτικής για την οποία ο ίδιος ευθύνεται».

Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι έτοιμος να αναλάβει τις ευθύνες του: «Είμαστε παρόντες να αναλάβουμε για άλλη μια φορά το δύσκολο έργο να βγάλουμε τα κάστανα από την φωτιά. Και όσο γρηγορότερα γίνουν οι εκλογές τόσο καλύτερο θα είναι για τον τόπο».

Το σενάριο

Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και δυο – τρεις εβδομάδες διακινούνται πληροφορίες για εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός προκειμένου να προκηρύξει πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο και μάλιστα οι εισηγήσεις αυτές τοποθετούν το χρόνο των εκλογών αμέσως μετά τη ΔΕΘ προς τα τέλη Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου.

Αν και η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή διέψευσε τις σχετικές πληροφορίες εντούτοις τα σενάρια συνεχίζουν να διακινούνται εμφανίζοντας τον κ. Μητσοτάκη να μην απορρίπτει τις εισηγήσεις και να το σκέφτεται, με το σκεπτικό ότι το 2023 θα είναι εξαιρετικά «αβέβαιο» πολιτικά καθώς έρχεται κρίση στην οικονομία το χειμώνα.

Τα πολιτικά χαρακτηριστικά και διλήμματα ίδια με των εκλογών του 2019

Οι αρχικές εκτιμήσεις της κυβέρνησης ότι ο επόμενος χρόνος θα είναι χρόνος ανάκαμψης και υψηλής ανάπτυξης, ώστε να πάει σε εκλογές, στις οποίες το κυβερνητικό αφήγημα θα είναι ότι κρατήθηκε όρθια η κοινωνία μέσα από αλλεπάλληλες κρίσεις και έχει ευοίωνες οικονομικές προοπτικές, δεν βγαίνει.

Για την κυβέρνηση πάντως τα πολιτικά χαρακτηριστικά των εκλογών θα είναι λίγο πολύ ίδια με αυτά των εκλογών του Ιουλίου του 2029. «Όταν έρθουν εκλογές και με διακυβεύματα, τα επίδικα και τα διλήμματα της προεκλογικής περιόδου, ο καθένας θα τοποθετηθεί απέναντι στο πιο ουσιαστικό και το πιο καθοριστικό. Ποια θα είναι μια σταθερή κυβέρνηση μέσα σε αυτό το γενικευμένο κλίμα αστάθειας, προκλήσεων, απειλών» είπε ο Γιάννης Οικονόμου εκτιμώντας ότι «δεν θα χρειαστούν τρεις κάλπες», καθώς άφησε να εννοηθεί ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα αναγκαστεί να επανατοποθετηθεί μετά το εκλογικό αποτέλεσμα στο θέμα των κυβερνητικών συνεργασιών.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button