ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κρίσιμη αυριανή μάχη Παπανδρέου Ανδρουλάκη για το μέλλον του ΚΙΝΑΛ – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Λίγες ώρες έμειναν από την αυριανή κρίσιμη εκλογική διαδικασία για την εκλογή αρχηγού στο ΚΙΝΑΛ – Μια διαδικασία που θα καθορίσει το μέλλον του κόμματος – Παπανδρέου vs Νίκου Ανδρουλάκη

Έχοντας όλο το μιντιακό σύστημα απέναντι, ο Γιώργος Παπανδρέου θα επιχειρήσει να ανατρέψει το προγνωστικά. Οι κάλπες στο ΚΙΝΑΛ ανοίγουν ξανά την Κυριακή στις 7 το πρωί και αναμένεται να κλείσουν στις 19:00 το απόγευμα, εκτός και αν δοθεί παράταση. Η διαδικασία προβλέπεται να έχει μεγαλύτερη ταχύτητα, καθώς οι ψηφοφόροι θα είναι πιθανότατα λιγότεροι και δεν θα χρειάζεται να συμπληρώσουν αίτηση μέλους ή φίλου, ούτε θα χρειαστεί να πληρώσουν εκ νέου τα τρία ευρώ, ενώ οι σταυροί επιλογής θα είναι μόνο δύο.

Την μεγάλη «μάχη» για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ δίνουν ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Νίκος Ανδρουλάκης, με τον πολιτικό κόσμο – και όχι μόνο – να παρακολουθεί στενά την διαδικασία μετά την ανέλπιστη προσέλευση 270.000 πολιτών στις κάλπες του πρώτου γύρου. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι αν και η προεκλογική περίοδος χαρακτηρίστηκε από μια πολιτισμένη αντιπαράθεση μεταξύ των έξι διεκδικητών – Νίκο Ανδρουλάκη, Γιώργος Παπανδρέου, Ανδρέας Λοβέρδος, Παύλος Χρηστίδης, Παύλος Γερουλάνος και Χάρης Καστανίδης –  η διαδικασία για την ανάδειξη νέου προέδρου στο ΚΙΝΑΛ φαίνεται και με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να αγγίζει την κοινή γνώμη και να δείχνει αύξηση στα ποσοστά της παράταξης. 

Η πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου, παρά το αποτέλεσμα του α’ γύρου διαμηνύει ότι θα δώσει τη μάχη γιατί πρέπει να επιλέξουν οι πολίτες τι είδους ηγεσία θέλουν αλλά και για να καταγραφεί η άλλη άποψη και για την επόμενη ημέρα της παράταξης.

Από τους υποψηφίους του α’ γύρου, ο Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε ευθέως ότι θα στηρίξει τον Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ ο Καστανίδης ευχήθηκε απλώς καλή επιτυχία. Ο Παύλος Γερουλάνος αναφέρθηκε στην ανάγκη συσπείρωσης και όχι διχασμού «από πολιτικούς που κοιτούν το δικό τους, βραχυπρόθεσμο συμφέρον» και ο Παύλος Χρηστίδης, δήλωσε ότι δεν είναι κομματάρχης του ’60 για να δίνει γραμμή στους ψηφοφόρους.

Πού ψηφίζω και πώς ψηφίζω

Για τον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΚΙΝΑΛ, η ΕΔΕΚΑΠ έδωσε στη δημοσιότητα εγκύκλιο για τον τρόπο που θα μπορέσουν οι υποψήφιοι να ψηφίσουν. Όπως αναφέρει η εγκύκλιος, στις επαναληπτικές εκλογές ψηφίζουν μόνο όσοι ψήφισαν και στον πρώτο γύρο την Κυριακή (5.12.2021) και θα μπορούν να πάνε σε όποιο εκλογικό τμήμα είναι εύκολο για αυτούς.

Οι ψηφοφόροι θα πρέπει να έχουν μαζί τους ένα έγγραφο ταυτοποίησης (ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης) ώστε να διαπιστώνεται ηλεκτρονικά αν είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της προηγούμενης Κυριακής.

Στη συνέχεια, η διαδικασία είναι η ίδια με αυτή του πρώτου γύρου. Ο Γραμματέας της Εφορευτικής Επιτροπής θα καταχωρεί όλα τα στοιχεία που αναφέρονται στην κατάσταση ψηφισάντων και θα υπογράφει. Ακολούθως, ο πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής θα παραλαμβάνει το στοιχείο της ταυτοπροσωπίας και θα παραδίδει στον ψηφοφόρο το φάκελο και το ψηφοδέλτιο. Ο ψηφοφόρος θα πηγαίνει υποχρεωτικά στο παραβάν για να κάνει την επιλογή του. Επιστρέφοντας ο ψηφοφόρος από το παραβάν, ο πρόεδρος θα σφραγίζει και θα μονογράφει το φάκελο και αφού τον ρίξει στην κάλπη, θα του παραδίδει το στοιχείο ταυτοπροσωπίας και θα αποχωρεί.

Δεν απαιτείται η πληρωμή κάποιου ποσού από τους ψηφοφόρους του δεύτερου γύρου.

Επισημαίνεται ότι η αναζήτηση των ψηφοφόρων που διαπιστεύτηκαν στις 5/12 με ΑΜΚΑ θα γίνεται υποχρεωτικά με ΑΜΚΑ και στις 12/12. Εάν κάποιος ψηφοφόρος που δηλώνει ότι ψήφισε την πρώτη Κυριακή δεν εντοπίζεται για να διαπιστευθεί θα επικοινωνεί ο υπεύθυνος του εκλογικού κέντρου ή κάποιος από τους εκπροσώπους των υποψηφίων με το call center του Κινήματος Αλλαγής στο τηλέφωνο 2103665040 για να αναζητηθεί τρόπος πιστοποίησης του ώστε να διευκολυνθεί στην άσκηση του δικαιώματός του.

Κανείς δεν μπορεί να ψηφίσει εάν δεν έχει διαπιστευτεί από τον χειριστή του tablet και δεν έχει εγγραφεί και στην κατάσταση ψηφισάντων.

Σε περίπτωση που υπάρχει διακοπή ρεύματος ή πτώση του συστήματος τηλεπικοινωνιών, που σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να ταυτοποιηθούν οι ψηφοφόροι, τότε η εκλογική διαδικασία θα σταματάει μέχρι να επανέλθει σε λειτουργία το σύστημα.

Σε περίπτωση που υπάρξει διαφορά μεταξύ διαπιστευμένων και ψηφισάντων το Εκλογικό Τμήμα θα ενημερώνει άμεσα πριν την Διαλογή των Ψηφοδελτίων την ΕΔΕΚΑΠ για να τους απαντήσει αν θα προχωρήσουν σε διαλογή των ψηφοδελτίων ή θα ακυρώνεται η ΚΑΛΠΗ.

Συνίσταται η προσοχή τόσο στα Μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής όσο και στους εκπροσώπους των υποψηφίων για την πιστή τήρηση των κανόνων ώστε ν’ αποφευχθεί κάθε πιθανότητα ακύρωσης Αποτελεσμάτων Εκλογικού Τμήματος.

Τόσο οι πρόεδροι της Εφορευτικής Επιτροπής όσο και οι χειριστές του tablet θα λειτουργήσουν με τους κωδικούς που χρησιμοποίησαν στις 5/12. Αυτοί οι κωδικοί θα τους προωθηθούν ξανά μαζί με οδηγίες με email από την Εταιρεία O.T.S. την Παρασκευή 10/12 καθώς και με sms υπενθύμισης το Σάββατο 11/12.

Εάν, για οποιοδήποτε λόγο μέχρι το Σάββατο 11/12 το Μεσημέρι δεν έχουν λάβει είτε email είτε sms να επικοινωνήσουν οπωσδήποτε το Σάββατο το Απόγευμα με την ΕΔΕΚΑΠ στα τηλέφωνα 210-3665510, 210-3665509 και 210-3665638 για να τους χορηγηθούν οι Κωδικοί Πρόσβασης στο σύστημα.

Related Articles

Back to top button