Η Άννα Διαμαντοπούλου έβαλε στο ίδιο τραπέζι Ελλάδα, Τουρκία, Ισραήλ και ΗΠΑ

Με παρατηρητή τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη
Με μεγάλο ενδιαφέρον και σημαντική συμμετοχή περισσοτέρων των 500 ατόμων μεταξύ των οποίων ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, κορυφαίοι πολιτικοί και πρώην υπουργοί από το ΚΙΝΑΛ, τον ΣΥΡΙΖΑ και την Νέα Δημοκρατία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το βράδυ η εκδήλωση του ΔΙΚΤΥΟΥ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη με αντικείμενο συζήτησης την Ειρήνη και την Σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Στην εκδήλωση τοποθετήθηκαν οι πρέσβεις, των ΗΠΑ και μερικών εκ των σημαντικότερων κρατών της Ανατολικής Μεσογείου, της Τουρκίας και του Ισραήλ καθώς και ο Γενικός Διευθυντής πολιτικών υποθέσεων του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Στη συνέχεια, προσωπικότητες από τους χώρους της Άμυνας, της Διπλωματίας και της Πολιτικής των προϋποθέσεων για ειρήνη και ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.
Ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, Geoffrey Pyatt, αφού συνεχάρη το ΔΙΚΤΥΟ για τη δημιουργία της νέας του Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής, αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας των κρατών της Ανατολικής Μεσογείου και στη σημασία της για τη διασφάλιση της περιφερειακής σταθερότητας και ειρήνης. Ο κ. Pyatt, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «καθώς ο ανταγωνισμός των μεγάλων δυνάμεων επανέρχεται στην Ανατολική Μεσόγειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται περισσότερο από ποτέ με την Ελλάδα ως στρατηγικό και οικονομικό σύμμαχο και εταίρο. Εκτιμώ το γεγονός ότι το ΔΙΚΤΥΟ και άλλα think tanksδιαδραματίζουν ρόλο αρωγού στην εκπλήρωση του οράματος αυτού».
Ο πρέσβης της Τουρκίας Burak Ozugerginανέφερε πως η χώρα του παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια και ασφάλεια στη Συρία και σε χώρες σε όλες τις ηπείρους ενώ έδωσε έμφαση στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Μίλησε ακόμα για την ολιστική προσέγγιση που απαιτείται στα προβλήματα της περιοχής και την ανάπτυξη συμμαχιών. Κλείνοντας δεν απέκλεισε την συμμετοχή της Τουρκίας σε έναν ευρύτερο διεθνή διάλογο για τα ζητήματα της ενεργειακής διαχείρισης.
Ο Ισραηλινός πρέσβης Yosai Amrani από την πλευρά του με μια εκτενή ανάλυσή, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο των αξιών στη πολιτική καθώς και τον μετασχηματισμό τους με τα χρόνια ενώ άσκησε κριτική στο τρόπο άσκησης πολιτικής από συλλογικούς θεσμούς όπως η ΕΕ αλλά και η ΗΠΑ δίνοντας έμφαση στο ρόλο περιφερειακών δυνάμεων και την ανάπτυξη συμμαχιών σε ειλικρινή και αξιόπιστη βάση.
Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Κυρίακος Λουκάκης μίλησε για το εκρηκτικό μίγμα ιστορίας, θρησκείας και γεωγραφίας της περιοχής καθώς και τα διάφορα πεδία τοπικών και περιφερειακών συμφερόντων τα οποία τροφοδοτούν την ένταση. Ο Έλληνας διπλωμάτης επισήμανε ακόμα ενώπιον του Τούρκου πρεσβευτή την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και την ασυνέπεια λόγων και πράξεων που κλιμακώνουν την ένταση και υπονομεύουν την ειλικρίνεια και την καλή πίστη για έναν γόνιμο διάλογο μεταξύ των χωρών.
Στην συζήτηση που ακολούθησε τις τοποθετήσεις των πρέσβεων, ο πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης σημείωσε πως τα δεδομένα έχουν αλλάξει σε σχέση με την στρατηγική που ακολουθήθηκε τα περασμένα χρόνια και αντίστοιχα πρέπει να προσαρμοστεί και η εξωτερική μας πολιτική. Πρέπει να ξεπεράσουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι τον εαυτό μας και με αμοιβαία ειλικρίνεια και αξιοπιστία να προχωρήσουμε στο χτίσιμο της εμπιστοσύνης, χωρίς όμως προκλητικές κινήσεις και απειλές που υπονομεύουν τον διάλογο».
Ο πρέσβης επί τιμή Παύλος Αποστολίδηςανέφερε πως εστιάζουμε στα Ελληνό-τουρκικά όμως το μείζον πρόβλημα της περιοχής αυτή τη στιγμή είναι η Συρία και ο πόλεμος που διεξάγεται εκεί. Οι ΗΠΑ μοιάζουν να έχουν αποστασιοποιηθεί και οι υπόλοιπες δυνάμεις που εμπλέκονται, όπως η Τουρκία, δεν βοηθούν μέχρι στιγμής στην αποκλιμάκωση της έντασης.
Η πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ Άννα Διαμαντοπούλου πρότεινε η συζήτηση να μετατοπιστεί από τα καθιερωμένα και να υπάρξουν καινοτόμες ιδέες που θα αποβούν αμοιβαία επωφελείς για όλες τις χώρες της περιοχής. Ανέφερε ως αντίστοιχο ιστορικό παράδειγμα που μπορεί να ακολουθηθεί για την διαχείριση των ενεργειακών ζητημάτων της Ανατολικής Μεσογείου, το «σχέδιο Σουμάν» που ένωσε τις διάσπαρτες και ακραία συγκρουόμενες μεταπολεμικές δυνάμεις με κεντρική ιδέα τον τότε «μαύρο χρυσό», τον άνθρακα. Η κυρία Διαμαντοπούλου σημείωσε ακόμα πως «Υπάρχει ανάγκη για πολυμερή οικονομική συνεργασία στην Αν. Μεσόγειο που μπορεί να ξεκινήσει με έναν αριθμό χωρών. Η συζήτηση αυτή μπορεί να ξεκινήσει από ThinkTanks, Πανεπιστήμια κλπ με την άμεση στήριξη των κυβερνήσεων. Ο ρόλος των ηγετών για την προάσπιση της ειρήνης και την ευημερία των λαών είναι καθοριστικός, όπως έχει αποδείξει η ιστορία».
Ο βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Δημήτρης Καιρίδης μίλησε και αυτός με την σειρά του για την ειλικρίνεια ως βασική προϋπόθεση για την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή, όχι μόνο ανάμεσα στις χώρες αλλά και στο εσωτερικό των χωρών. «Η συζήτηση δεν μπορεί να διεξάγεται μεταξύ προδοτών και εθνικιστών, ούτε καλών και κακών» ανέφερε συγκεκριμένα. Αναφερόμενος στην Τουρκία σημείωσε πως «η χώρα έχει δικαιώματα στο Αιγαίο και την Μεσόγειο αλλά όχι αυτά που νομίζει και προσπαθεί εντελώς ανορθόδοξα και εκτός κανόνων διεθνούς δικαίου να επιβάλλει». Κάλεσε δε την Τουρκία να εκμεταλλευτεί την θετική στάση της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης για συνεργασία, στο πλαίσιο πάντα του διεθνούς δικαίου



